lauantai 23. huhtikuuta 2016

Kokeiluja raakakeittiössä

Tässä keittiössä ei ole viime aikoina kovin usein ruvettu raakakakunleipomispuuhiin, koska jotenkin olen kuvitellut tarvitsevani siinä puuhassa reseptiä. Ja aina reseptissä on joku aine, jota ei valmiina löydy ja jota ei haluaisi ostaa, tai muuten vaan reseptin seuraaminen tuottaa vaikeuksia.


Mutta nyt kun päätin unohtaa reseptit kokonaan ja tehdä kakun oman mieleni mukaan, johan muuttui homma helpoksi. En tykkää raakakakuissa kovin raskaista, pähkinäisistä ja kookosöljyisistä rakenteista, joten päätin tehdä luomuksen, jossa on vähän löysempi koostumus. Kahden eri kerroksen käyttäminen kuorrutteessa ei tässä oikein pääse oikeuksiinsa ulkonäöllisesti (no eipä tässä tullut ulkonäköön satsattua muutenkaan), mutta maun puolesta ne kyllä sopivat yhteen.


Mango-banaanikakku

Pohja:
1 pss (200 g) manteleita
1 pss (200 g) taateleita
3 rkl carob-jauhetta (tai raakakaakaojauhetta)
2 rkl kookosöljyä sulatettuna
ripaus (ruusu)suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa

Banaanitäyte:
3 kypsää banaania
0,5 dl kookosjauhoja
½ limen mehu
1 limen kuori raastettuna
1 rkl juoksevaa hunajaa
5 rkl kookosöljyä sulatettuna
½ tl vaniljajauhetta

Mangotäyte:
2 dl cashew-pähkinöitä (liotettuna vähintään tunti)
1 pss (300 g) pakastemangoa
½ tl vaniljajauhetta
2 rkl juoksevaa hunajaa
½ limen mehu

Sekoita mantelit monitoimikoneessa jauheeksi. Lisää taatelit ja muut aineet ja sekoita kunnes seos on tasaista ja tarttuvaa. Tarkista maku. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperista suojus ja painele pohjataikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Pese monitoimikoneen kulho. Laita sinne banaanitäytteen ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa makeutusta. Levitä banaanitäyte pohjan päälle ja laita vuoka hetkeksi pakastimeen.

Pese taas monitoimikoneen kulho ja sekoita ensin cashew-pähkinät tasaiseksi (kaada liotusvesi pois). Lisää muut aineet, maistele ja muokkaa tarvittaessa oman makusi mukaiseksi ja kaada täyte banaanitäytteen päälle vuokaan. Laita kakku hetkeksi jähmettymään pakkaseen ja tarjoile. 

lauantai 9. huhtikuuta 2016

Pari helppoa ja herkullista ruokaa

Meillä on eletty pääsiäisestä lähtien aika räkäisissä merkeissä, mutta varsinkin oman flunssani hellitettyä olen ehtinyt taas inspiroitua keittiössä. Sain käsiini Ella Woodwardin kirjan Deliciously Ella, joka on jatkoa samannimiselle blogille. Voin vain ihmetellä, miksen ole seurannut blogia aikaisemmin, koska kirjan gluteenittomat, maidottomat ja kasvisruokavalioon perustuvat ohjeet sopivat minulle kuin, noh, nenä päähän. Varsinkin, kun kirjassa ei edes käytetä soijaa, jota en omassa keittiössäni suosi. Nyt kun olen kokeillut kirjasta useampaa reseptiä, ei voi kuin todeta, että onpas kiva saada jotain uutta syötävää iänikuiselle perusarkiruokien listalle. Kokeilemani reseptit olivat vielä niin yksinkertaisia, että lopputuloksen herkullisuus todellakin yllätti.


Koska olen melkein kykenemätön noudattamaan reseptejä, menee kokkailu aina soveltamiseksi. Näissä resepteissä se ei kyllä ole yhtään haitaksi, vaan idea on tärkein. Itse heitän aineksia sekaan miten milloinkin, ja tässä pääpiirteet.

Meksikolainen quinoakulho

Quinoaa keitettynä (lisää keitinveteen sitruunamehua, suolaa ja pippuria)
Guacamolea (avokadoja soseena sekä ainakin runsaasti limen mehua ja suolaa)
Tomaattisalsaa (tomaatteja pilkottuna, limen mehua, oliiviöljyä)
Mustapapuja (lisäksi oliiviöljyä, ja itse lisään sekaan vielä limen raastettua kuorta sekä mehua)

Annostele aineet lautaselle ja ripottele päälle runsaasti tuoretta korianteria. Nopea ateria, joka maistuu lapsillekin, varsinkin kun ainesosat voi lapsi syödä erikseenkin (ainakin meillä kolmevuotias on joskus tarkka siitä, ettei ruoka-aineita saa sekoittaa keskenään).


Toinen uusi luottoreseptini on tämä:

Kookospata kikherneiden kera

Kookosmaitoa
Tomaattimurskaa
Inkivääriä raastettuna
Bataattia paloina
Kesäkurpitsaa paloina
Kukkakaalia paloina
(tai mitä kasviksia kotoa sattuu löytymään)
kikherneitä
Suolaa ja pippuria
Päälle tuoretta korianteria

Lisäksi riisiä tai quinoaa

Kuumenna neste valurautapadassa tai vastaavassa kiehuvaksi ja lisää muut aineet. Hauduta ruokaa uunissa reilu tunti kunnes kasvikset ovat tarpeeksi pehmenneet. Tarjoa riisin tai quinoan kera.


Itse innostuin tämän ruuan myötä uunipadan käyttämisestä niin, että aloin (taas kerran) suunnitella leivinuunin käyttämistä ruoan hauduttamiseen, se kun on vieläkin opettelematta. Ainesosaluettelo vaikuttaa simppeliltä, mutta lopputulos oli enemmän kuin osiensa summa. Miten sellainen ruoka voisikaan jättää kylmäksi, missä on runsaasti tuoretta korianteria?