lauantai 13. elokuuta 2016

Puutarhanhoito – kallista vai halpaa?

Meillä on uuden perennapenkin reunakiveys ollut jo aikapäivää valmis, ja hiljattain saatiin myös hankittua kuorma multaa. Sitä myöten päästiin myös istutuspuuhiin, ja ruohonleikkuuta hankaloittanut ruukkuarmeija nurmikolta on poissa. Ruukutin alkukesästä paitsi oman pihan rikkaruohottuneita perennoja, myös tästä lähikyliltä eräästä puutarhasta saamiani sekalaisia perennoja. Innostuin tästä perennareissusta niin, että aloin jopa pohdiskella vähän tarkemmin omaa puutarhafilosofiaani.

                                                       
Puutarhaanhan (ja kotiinkin) saisi kaikkea, jos vaan haluaisi maksaa. Itse olen kuitenkin innostunut tekemään kaunista siitä, mitä on. Aluksi esimerkiksi suunnittelin, että uuteen kukkapenkkiini tulisi lähinnä pastellinsävyisiä ja romanttisia kukkia, mutta jotenkin aina käy niin, että keltaisia kukkia vain tulee jostain. En mitenkään raaski heittää kompostiin esimerkiksi aivan hyviä kevätvuohenjuuren tai kultapallon taimia vain siksi, että ne ovat keltaisia, joten olen päättänyt antaa kaikkien kukkien kukkia puutarhassani. Vielä hetki sitten ajattelin siirtäväni niitä sitten myöhemmin jotenkin paremmin värien mukaan toisiin penkkeihin, mutta saapa nähdä. Minusta alkaa tuntua, että sekalainen ja monivärinen puutarha sopii minulle parhaiten.Pienellä budjetilla tehty puutarha (tai koti) saattaakin olla kokoelma sitä, mitä on tullut vastaan. Kasvien metsästykseen ja keräilyyn liittyy kuitenkin vähän samanlaista viehätystä kuin kirppareilla kiertelyyn. Tulee hyvä mieli halvasta tai ilmaisesta löydöstä, mutta samalla tulee vastaan sellaisiakin kasvituttavuuksia, joita ei ehkä muuten olisi tullut harkinneeksi. Meille esimerkiksi tuli yllä mainitulta perennareissulta huiskunauhus, jota yritin koko kesän tunnistaa. Onneksi lopulta sainkin sen nimen selville, sillä kävi ilmi, että se leviää nopeasti ja kasvaa pensaaksi, enkä sitten lopulta laittanutkaan sitä kukkapenkkiin vaan muualle pihalle.


Toisaalta kasvien haaliminen sieltä täältä voi joskus vastata yllättävänkin hyvin tarpeeseen. Olin esimerkiksi juuri hiljattain haaveillut, että saisinpa puutarhaani jostakin rohtosuopayrttiä, ja hiukan myöhemmin totesin ruukkuviljelmien yhden tunnistamattoman taimen olevan juuri sitä.Yksi hankala puoli kasvien vaihtamisessa naapurien kesken kuitenkin on. Nimittäin pitää olla aika tarkkana, ettei kenenkään puutarhasta leviä omille maille esimerkiksi lehtokotiloita tai vaikeita rikkaruohoja. Itse en ole kovin hanakasti jakanut kasvejani muille, koska meillä kasvaa vähän joka puolella vuohenputkea, ja siitä on vaikea, jollei mahdoton päästä eroon. Yksi vaihtoehto edulliseen puutarhanhoitoon onkin siemenestä kasvattaminen, jolloin epäpuhtauksia ei kasvin mukana tule. Siinä onkin minulle vielä yksi uusi harrastus, jota toivon mukaan pääsen jo nyt syksyllä kokeilemaan – siemenet on jo tilattuna!

4 kommenttia:

 1. Minäkin olen miettinyt kukkien kasvatusta siemenstä. Tähän asti olen kasvattanut lähinnä yksivuotisia kukkia, kuten samettikukkia ja krasseja. Mitä kukkia sinä ajattelit kokeilla, oliko mielessä jotain helposti kasvatettavaa, monivuotista perennaa? Vinkit kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan aloittelija tuossa siemenkasvatuksessa itsekin, mutta ajattelin kokeilla nyt syksyllä sellaisia syksyllä kylvettäviä perennoja kuin kurjenmiekka, harjaneilikka, lehtosinilatva ja joku muu vielä mutten nyt muista enää mitä tilasin :) Jos muistan ja ehdin niin teen erikseen postauksen tästä perennojen kylvämisestä.

   Poista
 2. Omat kukkamaani olen rakentanut edullisesti, ystäviltä saaduista jakotaimista, taimivaihtotapahtumista ja siemenkylvöillä. Kotiloiden kanssa pitää olla varovainen, niitä en halua puutarhaani. Vastuullinen puutarhuri kertoo jos hänen puutarhassaan on kotilo-ongelma. Rikkaruohot, kuten vuohenputken voi poistaa juurakosta ennen istuttamista, sitä en koe ongelmana. Edullisia perennan taimia saa myös syksyisin puutarhojen poistomyynneistä. Myös kauppapuutarhoilta voi pihaan kulkeutua kotilonmunia. Taimen pintamullan poisto voi olla hyvä varotoimi. Minusta puutarha ilman keltaisia kukkijoita on hyvin puutteellinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta että rikkaruohot voi poistaa juurakosta, mutta joidenkin kasvien juuret ovat aika tiukkaa sykkyrää, sellaisista on vähän vaikeampi erottaa rikkaruohojen juuria. Itse olen esimerkiksi tänä kesänä jakanyt syysleimuja, ja ainakin niihin joihinkin jäi juolavehnää vaikka kuinka yritin syynätä ne läpi. Onneksi olivat ruukussa, niin ehdin perata ne uudestaan ennen kukkapenkkiin laittoa. Kiitos vinkistä tuon pintamullon poiston suhteen, en tiennytkään. Ja hauska tuo mielipiteesi keltaisista kukista, itsekin alan muuttua koko ajan suvaitsevaisemmaksi ja jopa pitää niistä!

   Poista