torstai 21. heinäkuuta 2016

Ongelmia puutarhassa

Joskus tuntuu, että mitä kauemmin olen hoitanut puutarhaa, sitä huonompi onni omalle kohdalle osuu ja sitä enemmän kasveja vaivaavat erilaiset vaivat. Ensimmäisinä vuosina lykkäsin vain puolihuolimattomasti siemeniä tai taimia multaan, ja aina tuli satoa jotakuinkin tarpeeksi.


Todellisuudessa kyse taitaa kuitenkin olla paitsi aloittelijan tuurista, myös siitä, että silmäni alkavat pikkuhiljaa harjaantua näkemän erilaisia ongelmia puutarhassa, sellaisia, joita en ennen huomannut.


Ensimmäisenä havaitsin, että hyötykasvitarhan (eli muutaman kasvulavan) kasvit alkoivat yhtäkkiä kellastua. Aikani ihmeteltyäni tajusin, että niiltä puuttui ravinteita. Kylvöaika oli hektistä paitsi kasvien suhteen, myös muuten elämässä, joten myönnän alunperinkin lannoittaneeni multaa huonosti, ja multaa tuli vielä laitettua lavoihin liian vähän. Tai toisin sanoen se painui nopeasti kasaan. Ongelmasta on onneksi pääosin selvitty lisälannoituksella, ja esimerkiksi herneiden uudet kasvustot näyttävät jo ihan kivan vihreiltä.

Karviaisia kiusasi viime kesänäkin muutama karviaispistiäinen, mutta niitä oli niin vähän, etten osannut huolestua. Nyt puskassa tuntuu käyvän melkein rouskutus, kun inhottavat toukat mutustelevat pensaan lehtiä. Mies ilmoittautui vapaaehtoiseksi noukkimaan toukat käsipelillä pois, ja näin tehtiinkin, mutta seuraavana iltana mussuttajia oli taas ilmaantunut lisää. Onko kellään hyviksi havaittuja vinkkejä karviaispistiäisen häätöön? Pyretriinivalmisteita en haluaisi käyttää, koska niiden luonnonmukaisuus tuntuu kyseenalaiselta.


Yksi yllättäen ilmaantunut ongelma olivat jättipalsamit, joita ihan yhtäkkiä havaitsin kasvavan tonttimme reunalla. Tai olin kyllä havainnut kyseisiä kasveja pihallamme ennenkin, mutten tiennyt, että on kyse haitallisesta vieraslajista. Onneksi satuin lataamaan niistä kuvan Instagramiin ja minua sivistettiin sen verran, että kukkien kauneudesta huolimatta noukin niistä jokaisen maasta irti ja poltin saunanpesässä. Maahan ehkä jäi vielä siemeniä, mutta ainakin kaikki näkyvät kasvit sain tuhottua. Esiintymä oli siis onneksi pieni.Yhtenä uusimmista huolenaiheista ovat ruusut. Pihallamme ei kukaan yritä eikä varmaan tule koskaan yrittämäänkään kasvattaa hienoja jaloruusuja, mutta sinne tänne levinneet maatiaisruusut ovat yleensä menestyneet ihan hyvin. Nyt niiden lehdet ovat kuitenkin monin paikoin aivan kuihtuneet ja menettäneet värinsä. Olen yrittänyt googlailla, olisiko kyseessä jokin kasvitauti, mutta en ole onnistunut identifioimaan ongelmaa.


Vielä mainittakoon sellainen pienehkö ongelma, että nurmikollamme puskee monesta kohtaa ohdakkeita. Minua ei todellakaan haittaa, jos nurmikolla kasvaa vähän muutakin kuin ruohoa, kuten voikukkaa tai muuta vastaavaa, mutta ohdakkeet tuntuvat ikäviltä paljaiden lastenjalkojen alla ja näyttävätkin rumilta. Ensimmäinen kitkemisyritys jäi torsoksi, koska tuntui, etten kerta kaikkiaan onnistunut saamaan yhtäkään kasvia maasta ilman, että sen juuri olisi katkennut.


Loppuun todettakoon, että kasvaa täällä meidän pihalla moni asia ihan hyvinkin. Kukkapenkkiin ruukuissa pääsyä odottelevat perennat ovat monet ihan hyvässä voinnissa, ja pihalle kylvetty nurmikko on sekin itänyt ja vahvistunut aika hyvin. Marjoja tulee herukoihin paljon, ja pari siirrettyä herukkapensasta näyttää nekin voivat hyvin. Luumuja ja omenia tulee paljon, ellei sitten joku inha tuholainen pääse iskemään niihin ennen sadonkorjuuta.


Mutta kuitenkin, puutarhanhoito jos mikä kyllä opettaa nöyryyttä. Vaivaa saisi nähdä kasvien eteen vaikka kuinka, mutta onnistuminen on silti monesta pienestä seikasta kiinni. Pitää varmaan vaan opetella olemaan stressaamatta ja iloita siitä, mitä milloinkin piha tarjoaa. 

6 kommenttia:

 1. Nämä löysin, toivottavasti on apua.
  http://puutarha.net/vastauspalvelu/hyotypuutarha/karviaispistiaisen_torjunta_51157.htm

  http://koti.ts.fi/puutarha/nain-torjut-kasvien-tuholaiset-luomusti/

  https://www.yhteishyva.fi/arjen-apu/luonnonmukainen-torjunta-puutarhassa/0582061

  Mäntysuopaliuoksesta luin että voisi toimia karviaispistiäiseen. Viimeisestä jutusta. -Lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Näitä katselinkin, ja tuo mäntysuopaliuos on ehdottomasti seuraavana mun listalla. Tuhkaa aion sirotella pensaisiin ensi keväänä, mutta jäi vähän epäselväksi, onko siitä hyötyä tässä vaiheessa myös.

   Poista
  2. Meillä myös karviaispistiäisiä ja kirvoja joka paikassa. Aikani nypin toukkia pois käsipelillä ja läträsin pensaisiin joka ilta litratolkulla mäntysuopaa - tuloksetta. Lopulta marssin pyretriiniostoksille lähes lehdettömiin pensaisiin turhautuneena ja johan toukat katosivat. Ensi kesänä pitää olla hereillä heti alkukesästä ettei populaatio kerkiä kovin suureksi.

   Poista
  3. Mulla jotenkin katosi mielenkiinto koko toukkaongelmaan sen jälkeen kun karviaiset saatiin korjattua. Tuli herukoiden poimintaa ja muuta kiirettä. Täytyy koittaa katsoa vielä niitä pensaita...

   Poista
 2. Ps. Kun käyt seuraavan kerran puutarhamyymälässä tai vastaavassa, kysy mikä ruusujasi voisi vaivata. Ehkä he osaavat auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea. Ajattelin myös että jos leikkaisi kaikki sairastuneet ruusut alas, kun noita ruusuja puskee joka tapauksessa jostain kohtaa pihaa uusia. Mutta tuntuu vähän radikaalilta toimenpiteeltä kuitenkin.

   Poista