maanantai 15. helmikuuta 2016

5 pihahaavetta

Kevään tulon näkee ainakin täällä meillä selvästi siitä, että emännällä alkaa olla pää täynnä sisustus- ja pihahaaveita. Voisi jopa väittää että käyn ylikierroksilla, mutta varsinkin näihin pihasuunnitelmiin olen saanut perheen muun väen ihan kivasti mukaan. Näitä ideoita on tullut muhiteltua pidemmän ajan kuluessa, ja nyt ne tuntuvat taas heräävän eloon.


Pihammehan on nyt tällä hetkellä enemmän tai vähemmän epäsiisti, koska olemme priorisoineet remonttia ja syötävien kasvien kasvatusta. Tontti on myös sen verran iso, että ihan jokaista nurkkaa on mahdotonta pitää siistinä.

Näistä sohjolumisista kuvista, jotka on otettu illan melkein jo pimetessä, voikin olla hiukan vaikea nähdä paikkojen potentiaalia. Yritetäänpä silti!

1. Vanhan navetan kivijalan paikalle leikkimökki


Leikkimökistä keväinen pihasuunnitteluinnostus oikeastaan lähti liikkeelle. Vanha kivijalka on sammaleisena niin kaunis, että sitä tekee mieli käyttää jotenkin hyödyksi. Nyt paikka on pusikoitunut, mutta kaatamalla muutaman puun ja siistimällä muuta kasvustoa tästä voisi tulla yksi pihan kohokohdista. Keittiön ikkunasta näkee paikalle suoraan, joten joskus vanhempana lapset voisivat leikkiä leikkimökissään keskenäänkin.

Kivijalan vieressä on kiviröykkiö, josta tulee lapsille erinomainen kiipeilypaikka. Visioin myös, että siitä voisi tulla heille eräänlainen ”graffitiseinä” eli että he voisivat maalata kiviä kivoilla väreillä. Vai näyttäisiköhän sellainen pihalla liian levottomalta?

2. Kahvittelupaikka kiviaidan viereen


Kiviaita on itsessäänkin vielä kesken, mutta meillä on jo ajatuksena, että sen viereen tulee jonkinlainen istuskelu- ja kahvittelupaikka. Siitä voi sitten ihailla kiviaitaa, katsella viereiselle pellolle tai seurata lasten leikkimistä aivan vieressä sijaitsevassa leikkimökissä.

3. Uusi kasvimaa pihan reunalle


Tämä suunnitelma on ollut tekeytymässä jo jonkin aikaa, ja puolitoista vuotta sitten syksyllä kaivurikuski tasoittikin kasvimaan paikkaa muiden hommien ohella. Mies on kantanut peräkammarin remontin yhteydessä ulos tuotua vanhaa eristesammalta maahan maatumisaineeksi ja keväällä olisi tarkoitus peittää alue pariksi vuodeksi pressuilla, jotta rikkaruohot kuolevat. Tähän mahtuu melko isokin kasvimaa, mutta vielä ei ole ihan selvää, kuinka isoa jaksamme hoitaa. Samalle alueelle voi myöhemmin tehdä kasvihuoneen, sitten kun sellaiseen on aikaa. Kasvimaa-alue olisi tarkoitus reunustaa leveällä kaistaleella tiiliä tai muuta vastaavaa materiaalia, etteivät rikkaruohot leviä reunoilta, meillä kun kasvaa erittäin paljon vuohenputkea.

3. Nuotiopaikka tontin kulmaanOlemme innostuneet paistamaan pihalla nuotiolla lettuja aina silloin tällöin. On kuitenkin vähän hankalaa, kun nuotiolle ei ole omaa vakiintunutta paikkaansa. Olisi myöskin kiva, että nuotiopaikan ympärillä olisi istumapaikkoina vaikkapa pari puunrunkoa.

Mies oli sitä mieltä, että tontin kulmassa puiden keskellä on nuotiolle paras paikka, varsinkin sitten, kun liikoja puita vähän kaadetaan tieltä pois. Voi katsella läheisille pelloille ja ehkä tiirailla vähän tähtiäkin.

4. Kivikasasta kivipuutarhaOlen tainnut ennenkin valittaa kertoa, että pihamme on täynnä kivikasoja. Yksi keskeisimmällä paikalla olevista on tämä, joka näkyy heti pihaan tullessa ja on melko lähellä taloa. Nämä kivet ovat olleet paikoillaan jo vuosia, joten ne ovat kivasti sammaloituneet ja niiden ympärille on istutettu vähän kaunistavaa kasvustoakin, esimerkiksi raparperi, omenapuu, marja-aronia ja syysasteri. Tarkoituksenani on kuitenkin tehdä kasasta vielä oikein kunnon kivipuutarha, jotta kivien välistä ei kasvaisi pelkkää rikkaruohoa. Kivikasat myös houkuttelevat käärmeitä, joten suunnittelimme täyttävämme kivien koloja soralla. Koristeeksi voisi sitten istuttaa vaikka mehikasveja.

5. Jotain pitäisi tehdä tällekin nurkalle


Pihatien vieressä oleva pläntti on ollut oikea mielenmasentaja, koska se näkyy heti pihapiiriin tullessa. Kauniin aittamme vieressä on kasvanut kaikenlaista epämääräistä, kuten lupiineja, vuohenputkea ja muuta vähemmän toivottavaa. Maa on myös ollut niin epätasaista, ettei alueen parturoiminen ruohonleikkurilla ole onnistunut.

Viime syksynä kaivurimies tasoitti tämänkin alueen, mutta märän kesän takia viimeinen tasoitus ja nurmikon kylvö jäivät tekemättä. Pian myös paljastui, että alueelle muodostuu muokkauksen jälkeen vesilätäkkö aina kun vähänkin sataa. Tietä pitäisi korottaa ja saada maa viettämään tiestä poispäin.

Pelkän nurmikon lisäksi alue kaipaisi jotain muutakin nättiä kuin muutaman yksinäisen puun. Mitään kuningasideaa tämän suhteen ei kuitenkaan ole vielä tullut, joten jatkamme harkitsemista.

Joko te muut intoilette puutarhahaaveiden parissa? Jotain kummaa tuossa kevätauringossa on, minut se on saanut haaveilemaan paitsi pihasta, myös matkasta Marokkoon, uudesta yrityksestä, uusista verhoista ja mistäköhän vielä… 

6 kommenttia:

 1. Puutarhahaaveita kyllä löytyy, mutta meilläkin tulevana kesänä on se, että pitää keskittyä sisäremonttiin ja niihin pakollisiin ulkohommiin esim. salaojat....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, meilläkään ei näistä kyllä ehditä ensi kesänä toteuttaa kuin ehkä tuo leikkimökki ja kenties nuotiopaikka. Mutta haaveileminen on ihanaa kuitenkin :)

   Poista
 2. Hyvät paikat on teillä mietittynä eri toiminnoille, oli helppo nähdä kohteet valmiina mielessään :) Harmi kun meillä on tosi pieni tontti, niin ei saada toteutettua tuommoisia ihania kiviaitoja tai nuotiopaikkoja! Mutta joo, kyllä tuo lisääntyvä valo laittaa ajatukset suuntautumaan jo kevääseen ja puutarhahommiin. Eilen puoliso jo haaveili vähän tomaattien ja napostelupaprikoiden laitosta ja minä taas isosta salaattilaatikosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä joskus tuskailen, kuinka iso tämä piha onkaan ja mietin että pienen kanssa olisi kyllä paljon vähemmän työtä :) Mutta tottahan se on, että tässä on tosi paljon mahdollisuuksia. Yritän ajatella niin, ettei kaikkea tarvi saada valmiiksi nyt, vaan hyvä jättää jotain tekemistä siihenkin aikaan kun lapset on isompia :)

   Poista
 3. Ihanan kivinen puutarha teillä, antaa paljon mahdollisuuksia suunnitella! Meillä on tasainen, paljon nurmea ja isoja omenapuita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää että on ottanut aika paljon ajatustyötä että olen pystynyt näkemään nämä kivet hyvänä asiana, niitä on vaan niiiiin paljon. Tasainen nurmipiha omenapuineen kuulostaa ihanalta! Mutta pitää kai yrittää olla muuttamatta omaa pihaansa muuksi kuin se on ja tehdä parasta siitä mitä on.

   Poista