maanantai 11. tammikuuta 2016

Uusia ideoita arkiruokaan

Nyt, kun on vuodenvaihteen pyhät ohitettu, on aika palata arkeen ruokahuollossakin. Tammikuu on jonkinlaisen ankeilukuukauden maineessa, mutta itse haluaisin, että arki olisi juuri sitä hyvää ja mahtavaa. Arkea kun on kuitenkin elämästä suurin osa. Ja kun suurin osa elämässä syödyistä aterioistakin on arkisia, olisi mukavaa jos ne olisivat maistuvia.

Kaikki taitavat kuitenkin tietää sen tunteen, kun tuijottaa jääkaappiin, mahassa kurisee ja päässä lyö aivan tyhjää. Parhaassa tapauksessa ympärillä spinnaa vielä yksi tai useampi alhaisen verensokerin vuoksi kiukutteleva kersa. Pitäisi siis saada murua rinnan alle nopeasti, mutta tietysti sen pitäisi myös olla herkullista ja terveellistä.


Jotta ei aina tuntuisi siltä, ettei keksi mitä ruokaa laittaisi, kirjasin ylös paperille kaikki ne arkiruuat, joita meillä tehdään usein. Sain ylös parisenkymmentä ilman suurempaa miettimistä, mutta sitten tyssäsi. Niinpä otin asiakseni laajentaa listaa ja hankkia sille uusia nopeita suosikkeja.

Kuin tilauksesta kauppoihin on hiljattain ilmestynyt Virpi Mikkosen uusi keittokirja Kiitos hyvää Pikaruokaa. Kirja tuntuu ainakin esipuheensa perusteella vastaavan tarpeisiini niin hyvin, että se voisi olla suoraan minulle kirjoitettu: maidottomia ja gluteenittomia kasvisruokia, jotka valmistuvat alle puolessa tunnissa. Laputin kirjasta heti post-it-lapuilla monta reseptiä, joita aion kokeilla.

Monta reseptiä olenkin jo ehtinyt testata. Yksi aika hauska kokeilu olivat uunibataatit, joihin käytin täytteeksi linssejä (alkuperäisessä ohjeessa kikherneitä). Aikaa valmistukseen meni kirjan lupauksesta huolimatta reilu tunti, joten aivan akuuttiin nälkään tästä ohjeesta ei ole. Suurin osa valmistusajasta oli toki odottelua ruuan ollessa uunissa, joten aika vähällä vaivalla nämä syntyivät.


Mutta entä lopputulos? Raadin miesväki (iskä ja pappa) tykkäsi, tai ainakin kehui. Tytär jätti syömättä, mutta hän ei pidäkään linsseistä mitenkään erityisemmin. Vauva vähän irvisteli omalle soseutetulle versiolleen, mutta söi kuitenkin ihan mukavasti. Itse jättäisin maapähkinävoin ohjeesta pois ja laittaisin ensi kerralla enemmän limen mehua, jotta lopputulos olisi raikkaampi (luulin jo laittaneeni runsaasti mutta ilmeisesti en). Currymauste taas teki linssimuhennoksesta tosi herkullisen.

Täytetyt uunibataatit
(oma versioni)

2 pienehköä bataattia
oliiviöljyä

Täyte:
1 punasipuli
vettä
1,5 dl punaisia linssejä
2 dl kookosmaitoa
2 rkl maapähkinävoita
1 tl currya
1 tl merisuolaa
mustapippuria myllystä

Pinnalle:
Limen mehua
(alkuperäisessä ohjeessa myös korianteria ja maapähkinöitä murskattuna)

Halkaise bataatit ja sivele leikkuupinta öljyllä. Paahda bataatteja uunissa 200 asteessa leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä leikkuupinta alaspäin. Käännä parinkymmenen minuutin jälkeen ja jatka paahtamista, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Minulla tähän meni noin tunti.

Pilko sipuli ja kuullota sitä paistinpannulla öljyssä. Lisää vesi, kookosmaito ja linssit ja hauduttele kypsäksi. Lisäsin vettä pikkuhiljaa sitä mukaa kun se imeytyi linsseihin. Lisää mausteet.

Ota kypsät bataatit uunista ja nosta lautasille. Lusikoi päälle linssimuhennosta ja purista päälle limen mehua.  

5 kommenttia:

  1. Ruokaremontti alkoi täälläkin. Noi bataatit näyttää ihan super herkullisilta, meidän lapset RAKASTAA bataattia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa kiva kuulla teidän ruokaremontista, jos vaan jaksat kirjoitella blogiisi. Mulla on viha-rakkaussuhde bataattiin, joskus se tuntuu liian makealta ja toisinaan taas taivaalliselta. Riippunee maustamisesta miten lopputulos toimii.

      Poista
    2. Kyllä mä ajattelin, että välillä vois postata siitäkin! Nyt ainakin oon ite asiasta tosi innostunut ja tuntuu että moni muukin. :)

      Poista
  2. Kuulostaa hyvältä. Sain viime viikolla kylässä bataattihampurilaisen, joista lapsetkin kuulemma tykkäävät. Bataatit oli laitettu uuniin paksuina viipaleina ja ne toimivat hampurilaisen "sämpylänä". Täyteenä oli salaattia, jotain eines- kasvisleikkeitä, jotka muistuttivat kanaa, eivätkä olleet liian suolaisia. Jokainen voi maustaa purilaisensa mielensä mukaan ja täytteeksi käy melkein mikä tahansa. Minun pelastukseni on pakastin, jonne teen aina muutamia ruoka-annoksia. Silloin kun ei ehdi kokata, saa kuitenkin aina kunnon ruokaa. Minunkin pitäisi tehdä tuollainen lista, joskus nimittäin lyö aivan tyhjää ja omiin vakiokeitoksiinsa kyllästyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kuullutkin noista bataattihampurilaisista, pitää joskus kokeilla! Kuulostaa kyllä hyvältä.

      Poista