sunnuntai 23. elokuuta 2015

Kirvoja viinimarjapensaissa

Marja-aika on yleensä melkeinpä se paras aika puutarhavuodesta. Kun saa hiipiä illalla viinimarjapensaisiin iltapalalle ja napsia ohi mennessään karviaispuskasta naposteltavaa.


Tänä vuonna vain kävi ikävästi, nimittäin jonkinlaiset lentävät kirvat ovat vallanneet viinimarjapensaamme. Puskat ovat kauttaaltaan täynnä hentoisia vihertäviä ötököitä, joiden jäljiltä lehdet ja marjat ovat tahmeassa tökötissä. Ilta-aikaan pensaiden vierestä ei tee mieli edes kävellä, kun ilma on niin sakeanaan pikkusiivekkäitä, jotka istahtelevat huolettomasti käsivarsille. Saati sitten että tekisi mieli syödä marjoja.


Marjojen poimiminen on tuntunut tänä vuonna muutenkin vähän liian suurelta urakalta, koska vauva on pitänyt äitiään mieluummin muissa puuhissa kuin marjanpoiminnassa. Ajattelinkin aluksi salaa hiukan helpottuneena lyödä hanskat tiskiin ja kaataa pensaiden päälle tuhkaa, jotta kirvoille koittaisi loppu. Mäntysuopavedellä ruiskuttaminen tuntui sekin liian suurelta urakalta, koska kirvoja on aivan älyttömän paljon ja ne ovat pesiytyneet lehtien alapinnoille, joten pelkkä päälipuolinen ruiskutus tuskin auttaisi.


Mutta mies ja äiti olivat vähän energisempiä ja poimittuaan keksivät pestä marjat. Hiukan ylimääräistä työtähän siitä toki tuli, mutta kaikki möhnä lähti tiehensä ja nyt meillä on pakkasessa taas tuttuun tapaan vitamiineja talven varalle.


Tietääkö kukaan sattumalta, miksi kirvat juuri nyt päättivät meille hyökätä? Minkälaiset olosuhteet puutarhassa houkuttelevat kirvoja vai oliko kyse vain huonosta tuurista? 

12 kommenttia:

 1. Meillä myös lentelee kirvoja marjapuskien ympäristössä, vielä eivät kuitenkaan ole saaneet tahmattua joka paikkaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taitaa niitä olla vaan niin älyttömän paljon. En muista että ennen olisi tällaista koskaan ollut, paitsi kerran luumupuissa, mutta sillä kertaa eivät koskeneet viinimarjoihin.

   Poista
 2. Meillä oli viime vuonna ihan kaikki paikat täynnä kirvoja, omenapuut, luumupuut, tillit ja persiljat ym. Todella harmittavia otuksia, tuskin ne kuitenkaan ovat vaarallisia, mutta....:( Olen ymmärtänyt että kuivana kautena tulisi enemmän kirvoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä yhtään miten kuivuus vaikuttaa asiaan mutta se olisi kyllä loogista, sadehan varmaan huuhtoo kirvat mennessään.

   Poista
 3. Meillä taas joku on syönyt karviaispensaasta kaikki lehdet! Ja tuota ei aiempina vuosina ole käynyt. Marjat voivat hyvin ja ne on tullut pisteltyä jo parempiin suihin, mutta lehdetön pensas näyttää hiukan hassulta puisen pensastuen keskellä.. Mietin myös, että kun lehtien mukana jonkun suihin katosivat kaikki ravinteet, joita puska ei nyt saa vedettyä syksyn tullen juuriinsa talteen, niin kuinka mahtaa kasvun käydä keväällä. Tuhotyön pääepäiltyinä ovat etanat, mutta en ole vielä tavannut itse teosta ketään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli yhtenä vuonna karviaisissa ongelmaa, mutta silloin taisi kyse olla toukista tai jostain muista pikkuotuksista, jotka häädettiin ruiskuttamalla. Vahingoittivat kyllä marjojakin silloin mutta lehtiä myös. Ne ötökät kyllä näki ihan paljaalla silmällä joten ehkä teillä on eri juttu.

   Poista
 4. Karviaispistiäisen toukat? Viheliäisiä ja ilmestyvät monta vuotta peräkkäin. Meillä kuoli yksi pienempi karviainen siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, enpä kyllä tiedä mikä sen meidän tuholaisen nimi oli. Hyvin mahdollisesti tuo.

   Poista
 5. Karviaispistiäisen toukat? Viheliäisiä ja ilmestyvät monta vuotta peräkkäin. Meillä kuoli yksi pienempi karviainen siihen.

  VastaaPoista
 6. Karviaispistiäisen toukat? Viheliäisiä ja ilmestyvät monta vuotta peräkkäin. Meillä kuoli yksi pienempi karviainen siihen.

  VastaaPoista
 7. Karviaispistiäinen on pieni toukka lehden alapinnalla ja syö lehtiä. Sitä ei oikeastaan huomaa ennen kuin sitä ärsyttää jotenkin. Yritin aluksi tuhota mäntysuopaliuoksella, eipä oikein ollut vaikutusta. Puutarhamyymälästä sitten ostin öljymäistä ainetta, joka on tarkoitettu pikkuötököille, eikä ole varsinainen myrkky. Sitä sai valmiiksi sumutuspullossa ja oli helppo sumuttaa lehtien sisään. Se auttoi, seuraavana vuonna ei enää ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin auttoi se sumutus aikoinaan, enää ei ole näkynyt.

   Poista