tiistai 4. elokuuta 2015

Harvennusporkkanoita ja peurahuolia

Meillä on tänä vuonna ollut vähän huonoa tuuria kasvimaan kanssa, nimittäin peura kävi yhtenä yönä syömässä lähes kaiken mitä siellä kylmästä kesästä huolimatta kasvoi. Sinne menivät ainakin punajuuret, mangoldit ja lehtikaalit. Harmi juttu, että mies oli juuri ennen peuran vierailua kitkenyt kasvimaalta kaikki rikkaruohot, mikä olikin nyt turha vaiva. Sitten kun saamme kasvimaan jonain vuonna siirrettyä uuteen paikkaan, sen ympärille tehdään myös aita. Siihen menee kuitenkin vielä aikaa, joten jos jollakulla on hyviä vinkkejä miten peurat saa pidettyä pois kasvimaalta ilman aitaa, otan mielelläni vastaan.


Jostain syystä peuraa eivät kiinnostaneet porkkanat, ja niiden kasvua ei ole haitannut juuri mikään muukaan. Keväällä porkkanoita ensimmäistä kertaa harventaessani jätän niitä yleensä kasvamaan vielä hiukan liian tiheään, jotta toisella harvennuksella kesemmällä saa noukkia maasta jo pöytään pieniä harvennusporkkanoita. Tällä kertaa kehittelin aterian yhtä aikaa sekä porkkanoista että niiden naateista, ja niiden kaveriksi syötiin uusia perunoita. En enää nykyään raaski heittää naatteja pois, mutta pestoa en ole keksinyt niitä ennen tehdä. Idea pestoon tuli Hesarista, mutta ohje omasta päästä, kun kyseinen Hesari ei enää ollut käsillä.


Pikkuporkkanoita ja naattipestoa

Reilu nippu pieniä uusia porkkanoita
Oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria

Kulhollinen porkkanan naatteja
1,5 dl oliiviöljyä
2 dl auringonkukansiemeniä
3 rkl oluthiivahiutaleita
1 limen mehu
suolaa
pippuria

Pyörittele pestyt porkkanat öljyssä, mausta ja laita uuniin (200 C) paahtumaan kunnes ne saavat hieman väriä. Pese naatit ja tarkista, ettei niissä ole ötököitä. Poista isoimmat varret ja laita naatit öljyn, auringonkukansiementen ja limen mehun kanssa blenderiin tai hienonna sauvasekoittimella. Lisää oluthiivahiutaleet ja mausta suolalla ja pippurilla. 

6 kommenttia:

 1. Voi harmi! Olen ihmetellyt, mikseivät peurat käy minun kasvimaallani lainkaan edes silloin kun olemme poissa (vaikka niitä ympäristössä liikkuu), mutta syy voi olla lampaissa tai edestakaisin juoksevassa koirassa - tiedä häntä…

  Aivan ihanan näköinen annos ja naattipesto on ihan uusi juttu. Hienoa, että kaikki mahdolliset osat kasveista ovat hyödynnettävissä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin luulin että peurat eivät uskaltaudu kasvimaallemme, vaikka niitä ympäristössä onkin. Siksi siis ei tullut suojauduttua mitenkään. No, vahingosta oppi ja ensi vuonna pitää kyllä väkertää jonkinlaisia karkottimia.

   Poista
 2. Meillä rakennettiin kevyt aita kasvimaan ympärille rusakoiden takia. Lyötiin vain muutamia tukipuita ja niiden ympärille tarpeeksi korkea verkko nippusiteillä kiinni. On helppo purkaa syksyllä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on sellainen päähänpinttymä, että kasvimaan aidan pitäisi olla sellainen vanhanajan riukuaita tai vastaava. Jotenkin en halua ruveta väliaikaisiin rakennelmiin kun on täydellinen aita mielessä. Täytyy siis kai koittaa pärjätä ilman aitaa vielä hetki :)

   Poista
 3. Kun peurat keksivät kasvimaan herkut, voi melko varmasti odottaa uusintavierailua :(
  Ihan kevytkin aita pitää ne loitolla, esimerkiksi keppien väliin vedetty naru. Naruun voi vielä kiinnittää jotakin, vaikka muovisuikaleita tms., ei esteettisyyden huippu, mutta jääpä sato itselle.
  Kaikenlaisia peurakarkotteitakin on tullut kokeiltua aikoinaan, mutta tulokset eivät ole olleet toivottuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, ehkä pitää sitten kuitenkin harkita jotain rumaa aitaviritystä ensi vuonna, vaikka kuinka silmiin särkisi. Meillä on tällä hetkellä kasvimaa ihan talon vieressä, joten siksi en haluaisi kovin paljon rumentaa pihamaata. Joskus kun on aikaa tullaan siirtämään kasvimaa parempaan paikkaan ja sitten tehdään (kaunis) kunnon aita.

   Poista