lauantai 30. toukokuuta 2015

Puutarhapäivät

Joskus hiukan aikaa sitten tein puutarhasuunnitelmia ja kaavailin, että tänä vuonna saisivat viljelykset jäädä hiukan vähemmiksi kuin yleensä. No nyt on kaikki kylvetty, ja voin tyytyväisenä itseeni todeta, että tällä kertaa ei tullut tarvetta ympätä kasvimaalle vielä sitä yhtä riviä niin, ettei sekaan enää muutaman viikon jälkeen mahdu ollenkaan.


Kylvöhommat ovat tänä vuonna edenneet pala kerrallaan aina sitä mukaa, miten niille on ollut aikaa. Tänään ja eilen olemme viettäneet koko perheen voimin puutarhapäiviä siten, että mies on kääntänyt ja muokannut kasvimaata, joka on valitettavasti niin savista ja kokkareista, ettei kyseessä ole mikään ihan helppo ohimennen tehtävä homma. Rikkaruohojakin kasvimaalla on (tai oli!) siihen malliin, että niitä vastaan pitää ihan oikeasti taistella. Kasvulavat tuntuvat kyllä huomattavan helpoilta tavoilta viljellä kun vertaa tällaiseen savikkoon. Meillähän on onneksi molempia, lavaa ja maata. 
Me muut olemme kukin taitojemme mukaan nukkuneet päikkäreitä vaunuissa, leikkineet kylvämistä kivillä ja ihastelleet ympärillä hehkuvaa puutarhaa. Hiukan myös kinastelimme siementen paikoista ja epähuomiossa tallasimme juuri kylvettyjen viljelysten päällä. Taisi siinä joku vähän rähjätäkin, mutta hyvässä hengessä kylvöhommat sujuivat kuitenkin.


Vielä lopuksi vinkki kaikille, jotka eivät millään meinaa keksiä kätevää tapaa merkitä, mitä missäkin kylvörivissä kasvaa. Löysin tänään kaapista pussillisen käyttämättä jääneitä puisia kertakäyttöhaarukoita, joihin kirjoitin tussilla kylvetyn kasvin nimen. Muovisetkin varmaan käyvät, mutta puiset ovat kyllä tuhat kertaa tyylikkäämpiä. Plus ne maatuvat, jos sattuisivat unohtumaan kasvimaalle. 

3 kommenttia:

 1. Meillä on ihan samanlainen kasvimaa, käy kyllä parinkin päivän liikunnasta kun sen kääntää. Eikä se edes ole mikään jättimäinen pelto, joten hommaan ryhtyessä siitä jotenkin aina kuvittelee selviävänsä suunnilleen vartissa. :) Lisäksi edelliset asukkaat olivat tehneet alkuperäisestä kasvimaastaan kukkapenkin, ja joku heidän istuttamansa monivuotinen kasvi yrittää sitkeästi vastustaa sen muuttamista takaisin kasvimaaksi. Tuon kasvin juurien nyhtämisen jälkeen voikukat tuntuvat irtoavan ihan leikiten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu meillä, pläntti on pienehkö mutta vaatii kamalasti työtä ainakin tuossa kääntövaiheessa. Ja silti sinne jää aina niitä rikkaruohon juuria ja siemeniä, joten kitkemiseenkin menee paljon aikaa. Aiotaankin siirtää kasvimaa toiseen paikkaan. Joka syksy muuten on tarkoitus kääntää kasvimaa jo valmiiksi, ettei keväällä tarvitse, mutta aina se vaan jää!

   Poista
  2. Minä taisin toissa vuonna jopa kääntää sen syksyllä, mutta en muista päässeeni viime keväänä juurikaan helpommalla kuin nytkään. Vaikuttaisiko tuo maan rakenne vai mikä, mutta kamalan tiukaksi savipelloksi se aina talven aikana näyttäää painuvan. Niitä rikkaruohoja tuo ei tosin tunnu haittaavan yhtään, vaan sitä kamalaa juurakkoa saa joka tapauksessa aina keväällä kaivaa ämpärikaupalla pois. Mutta kyllähän tuo työ aina siinä vaiheessa sitten tuntuu kannattavan, kun ensimmäiset herneet ja pinaatit alkaa kurkistella mullasta. :)

   Poista