perjantai 1. toukokuuta 2015

Kylvöhulluutta

Alun perin ajattelin, etten tänä vuonna jaksaisi kamalasti kylvää kasvimaalle mitään, kun on tuo vauvakin tulossa. Sitten vaan kuitenkin harmittaa, jos (kun) rikkaruohot jäävät kitkemättä ja koko viljelyhommasta tulee stressi.


Mutta jotenkin kävi niin, että huomasin kantavani puutarhamyymälästä kotiin suurin piirtein saman määrän siemenpusseja kuin muinakin vuosina. Kun oikein aloin miettiä, mistä karsisin viljeltäviä, en yhtäkkiä raaskinut jättää väliin juuri mitään. Porkkanat, punajuuret, mangoldit ja kumppanit ovat kaikki niitä helpoimpia kasvatettavia, joita ei voinut vaikeuden vuoksi karsia. Aloin myös miettiä syksyä ilman lehtikaalisipsejä, ja sellainen tulevaisuudenkuva tuntui aivan liian ankealta.Lisäksi vierailulla käynyt ystävä toi monta pussillista houkuttelevia siemeniä, muun muassa auringonkukkaa ja hajuhernettä sekä sellaista lajiketta pinaattia, joka pussin mukaan menestyy ilman esikasvatustakin. Nyt meillä siis kasvaa keittiön sivupöytä täynnä auringonkukan- ja hajuherneentaimia, vaikken ole koskaan ennen edes harrastanut esikasvatusta. Minulla ei myöskään ole mielessä paikkaa, mihin kukat istutetaan, koska kasvimaa ja viljelylaatikot näyttävät tulevan yhtä täyteen syötäviä kasveja kuin ennenkin.Rikkaruohojen kitkemisen suhteen luulen, että en saa kasvimaasta kovin säntillistä näkyä, mutta kylvöhommissa on siis hyvä into päällä. Hiukan saisi vielä ilmat lämmetä, niin uskaltaudun avaamaan siemenpussit. Tänäänkin pilkisteli kuitenkin jo aurinko sen verran keväisesti pilviverhon takaa, etten malttanut olla raivaamatta vanhoja kylvölaatikoita viime vuoden kasveista ja lisäämättä niihin kompostilantaa, jotta kaikki olisi kylvämistä varten valmista. Minulla on tapana jättää monivuotiset yrtit laatikoihin talveksi, peittää ne havuilla ja tarkistaa sitten keväällä, mitkä ovat säilyneet hengissä ja mitkä saa heittää pois. Kävi ilmi, että minttu oli rönsyineen suorastaan leviämässä minne sattuu ja rakuunaakin oli hengissä kaksi tainta. Viinisuolaheinä osoitti sekin kasvun merkkejä, niin ja tietysti ruohosipuli. Timjami ja rosmariini sen sijaan olivat valitettavasti kuolleet. Nostelin mintun rönsyt pois ja käänsin mullan sekaan lisää lantaa, minkä jälkeen istuttelin rönsyjä uudestaan laatikkoon. Saa nähdä, mitä minttu tällaisesta käsittelystä tykkää.


Puutarhatouhujen päätökseksi keräsimme pikkutypykän kanssa melkein kulhollisen nokkosen versoja. Nyt ne ovat juuri niin pieniä kuin pitääkin, eli kerrankin olen ajoissa nokkosten keräämisen kanssa. Väärässä paikassa eli kasvimaalla kasvava nokkonen ei jotenkin haittaa yhtään niin paljon, kun sen poimii talteen syötäväksi eikä vain viskaa rikkaruohona menemään. 

8 kommenttia:

 1. Hahhaa, kyllä se kevätvillitys pitää huolen, että viljelyksiä ei voi jättää vauvasta huolimattakaan! Itse pidän porkkanaa työläimpänä kasvatettavana. Pieni hitunen pitää löytää rikkaruohojen keskeltä, kunnes se kasvaa isommaksi ja voi levittää katteet päälle. Kesäkurpitsa taasen on helppo tyyppi. Iso ja rehevä, ei rikkikset haittaa, eikä mitään tuholaisia tai tautejakaan haittana. Ja tosiaan rikkaruohotkin ovat ihan kivoja kun hoksaa, että nehän voi syödä :) Meilläkin ensimmäiset nokkoset alkaisivat olla keräyskunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku kumma keväässä tosiaan on, ettei malta pitää näppejään erossa siemenpusseista. Mulla on ollut tapana laittaa porkkana viljelylaatikkoon, missä ei rikkaruohoista ole niin suurta vaivaa. Meidän savimaalla tulee muuten porkkanoista liian kieroja. Kesäkurpitsa on kyllä ihan ykkönen, melkein itsestään tulee satoa vaikka kuinka tumpeloisi. Sen taimen ostan torilta, esikasvatus ei varmaan olisi vaikeaa, mutta meillä on hirveän vähän tilaa sellaiselle. Nyt varsinkin kun hulluuksissani laitoin noita kukkia tulemaan :)

   Poista
 2. Täälläkin meinasi iskeä pienimuotoinen hulluus, kun sain vihdoin sen kaipaamani kasvihuoneen. Kun tilaakin on peräti 7 neliötä ja lisäksi pieni kasvimaa, tekisi mieli kasvattaa vähän vaikka mitä ja kaikkea. Tänä vuonna jopa esikasvatus onnistui sikäli hyvin, että sain kerrankin koulittua taimet omiin purkkeihinsa ajoissa enkä katkonut ylikasvaneiden taimien varsia, joten nyt on tietenkin odotukset aivan tapissaan enkä millään maltttaisi odottaa, että nuo kaikki saa siirrettyä kodinhoito- ja takkahuoneesta sinne kasvihuoneeseen. :)

  Lehtikaali tosin vähän epäilyttää, en jotenkin voi uskoa että noista rimpuloista muka joskus kasvaa jotakin syötävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone epäilemättä lisää hulluutta ja kasvatusmahdollisuuksia. Voikun sellaisen saisikin! Lehtikaali on kyllä yllättävän sinnikäs, itse en ole esikasvattanut vaan laittanut suoraan kasvimaalle ja kyllä vaan niistä säälittävistä taimista on tullut komeita kasveja.

   Poista
  2. Ruukkukasvatukseen kelpaava pinaatti kasvaa jo iloisesti kasvihuoneessa, vaikka ei siellä vielä taida yöllä paljon viittä astetta lämpimämpää olla. Kauhea hinku olisi silti viedä sinne jo vaikka mitä, mutta kai tässä pari viikkoa vielä pitäisi jotenkin malttaa...

   Ehkä miunkin täytyy vaan luottaa noihin lehtikaalinalkuihin, vaikka melkoisia rääpäleitä tosiaan vielä ovatkin. :) Ja siemeniä oli pussissa ihan valtava määrä, voihan olla että kokeilen ihan suoraankin kylvää kasvimaalle. Jos sinne siis jää vielä tilaa herneiden, pinaattien ja näiden esikasvatettujen juttujen jälkeen!

   Poista
  3. Mä en pystynyt tänään enää hillitsemään itseäni, vaan kylvin parit siemenet, joissa luki pussin päällä "kylvetään mahdollisimman aikaisin". Saapi nähdä mitä tulee. Varhaisporkkanaa, tammenlehtisalaattia ym. sinne ripsottelin. Lehtikaalin suhteen luulisin, että tärkeintä on peittää pienet taimet harsolla, ettei tuholaiset syö niitä peniä alkuja. Isompina ne kyllä selviää aikamoisistakin tuholaishyökkäyksistä. Ja plussaa on sekin, että ne ei säiky pakkasia, joten kasvukausi kyllä riittää.

   Poista
 3. No huh, aikamoiset viljelykset sinulla on siellä kasvamassa! Hienoa, että intouduit jo keräämään nokkosia - minunkin piti, mutta en nyt tänä viikonloppuna ehtinytkään :(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No suurin osa suunnitelmista on toki pusseissa vielä, mutta noi kukat on kyllä vähän överi ja sikäli tarpeeton lisä kokonaisuuteen, että yleensä preferoin syötäviä kasveja :) Mutta niistä tulee varmasti mahdottoman kauniita!

   Poista