sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Vaalipäivän pannariherkku

Kävimme tänään äänestämässä, ja toimituksen jälkeen teki mieli tietysti vaalikahveja. Minähän en tosin juo kahvia, mutta enemmän mielessäni oli jonkinlainen makea herkku kahvin kaverina.


Äänestyspaikkana oli kyläkoulu, jonka lähistöltä ei kahviloita löydy, joten piti alkaa kaivella kaappeja kotona ja yrittää löytää kakkuaineita. Kakunleipomiseni painottuu nykyään lähinnä raakakakkuihin, joten aineksia ei siihen ihan noin vain löytynytkään. Piti jälleen kerran turvautua Virpi Mikkosen hyväksi havaittuun herkkukirjaan Kiitos hyvää, josta löytyi helppo ohje pannukakkukakulle eli kakuksi kasatulle pannukakulle.


Meillä ei ole kauhean usein syöty pannukakkua sen jälkeen, kun aloitin vehnättömän elämän. Tämä ohje oli kuitenkin ihan toista maata kuin useimmat gluteenittomat versiot, joten oli suuri houkutus kokeilla. Olen jo muutenkin löytänyt kyseistä kirjasta niin monta hyvää ohjetta, että odotukset olivat korkealla. Lisäksi pannukakku liittyy itselleni muistoihin lapsuuden sunnuntai-iltapäivistä, jolloin äiti usein teki pannaria mansikkahillon kera ruuaksi. Mies oli vähän sitä mieltä, että pannarin syöminen ruokana olisi vähän villiä, kun se kai yleensä mielletään jälkiruoaksi, mutta kun päivä on sunnuntai, pitää kai hiukan irrotella ja hemmotella itseään.


Koska meillä ei ollut kananmunia, jätin ne reseptistä pois ja korvasin banaanilla ja lisäsin hiukan psylliumia. Pannarista tuli vähän liian kosteaa, joten munat ovat varmaan ihan tarpeen, mutta hyvää tuli näinkin. Lisäksi jätimme ohjeen kookoskermavaahdon pois, koska kookoskermaakaan ei ollut, ja söimme tilalla (kaura)jäätelöä. Alkuperäisessä ohjeessa pannarisiivut kasattiin yhdeksi kakuksi marjojen kera, mutta me kasasimme annokset vain kukin omalle lautaselleen, koska syöjiä oli nyt sen verran vähän, että kokonainen kakku olisi ollut tarpeeton.  


Sen verran hyvää tämä oli, että veikkaan tekeväni tätä joskus kesällä uudemman kerran tuoreiden marjojen kera. Tässä on todellisen kesäklassikon aineksia! 

Pannukakku

2 dl mantelijauhoja
1 dl kookosjauhoja
1 dl tattarijauhoja
7 dl kauramaitoa
3 banaania
1 rkl hunajaa
2 tl psylliumjauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljajauhetta
ripaus suolaa

Sekoita ainekset tehosekoittimessa ja kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia. Nauti marjojen (me söimme viime kesän sulatettuja luomumansikoita pakkasesta) ja esimerkiksi jäätelön kera. Alkuperäisessä ohjeessa valmiiseen annokseen lisättiin vielä banaaniviipaleita ja hunajaa, mutta jätimme ne väliin, koska makeutta ei kokonaisuus enää kaivannut. 

2 kommenttia:

  1. Onpas hyvännäköistä pannaria! Itsekin olen ollut viime marraskuusta alkaen gluteenittomalla (tai no ruisleipää olen välillä maistanut) ja tuo mainitsemasi kirja piti myös hankkia. Maaliskuussa aloitin mansikoiden taimikasvatuksen, kohta mansikkavauvat pääsevät viljelypalstallemme. Pannaria jäätelön ja omien mansikoiden kera, en malta odottaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa hyvältä kesäsuunnitelmalta, omat mansikat, pannari ja jätski!

      Poista