tiistai 14. huhtikuuta 2015

Kesän patiohaaveita

Meillä menee ensi kesä mitä todennäköisimmin vauvanhoidossa, niin ettei puutarhahommista paljon kannata haaveilla. Yrttejä, salaatteja ja muita helpoimpia kasvatettavia, joita ilman ei voi elää, pitää tietenkin laittaa, mutta olemme lykänneet esimerkiksi projektin kasvimaan siirrosta tuleville vuosille. Mutta vaikka mitään suurta ei nyt kannattaisi suunnitella, olen silti saanut päähäni aika inspiroivan ajatuksen, joka tällä hetkellä kulkee nimellä ”projekti patio”.

     Kuva: Sue Lowndes

Blogiani seuranneet tietävät, että meillä myllättiin syksyllä pihaa ensin pihamaan kallistusten ja sitten viemäriputkien takia kaivurilla, joten lähestulkoon koko piha on aika mullin mallin. Työt olisi tarkoitus saattaa päätökseen tässä kevään aikana. Kaivureiden tieltä kaadettiin syksyllä kolme kuusta, joten etupiha näyttää nyt kovin tyhjältä. Kuusten vieressä oli aiemmin grillipaikka, ja niiden takaa alkoi vähän niin kuin villimpi piha-alue, eli sellainen, josta ei ruohoa leikattu. Alue oli aika pitkälti lupiinien vallassa, eikä sitä maan epätasaisuuden vuoksi ollut helppoa hoitaakaan muuta kuin niittämällä silloin tällöin. Nyt kun kaivuri on käynyt tekemässä hommansa, on kuitenkin mahdollisuus kylvää tasoitetulle alueelle nurmikkoa ja ottaa tilaa käyttöön.

     Kuva: Augie Ray

Koska etupihalla nyt näyttää niin tyhjältä ja avaralta, on mieleeni hiipinyt tunne, että entiselle grillipaikalle ja kuusten kupeeseen (eli suunnilleen keskelle tyhjää aluetta) olisi saatava patio. Tälle puolelle pihaa paistaa ilta-aurinko kauniisti, joten haluamme jatkossakin viettää grilli-iltamme samassa paikassa. Aluksi haaveilin jonkinlaisesta huvimajasta, mutta ehkäpä patio tai jonkinlainen terassi olisi nyt lähiaikoina toteuttamiskelpoisempi idea. Sen kylkeen voisi rakentaa yhdelle seinälle tai kulmaan puusta ristikkoa, jota pitkin istuttaisi kiipeilemään humalaa, kärhöjä tai villiviiniä, ja jollekin kulmalle vaikka syreenipensaan. Jonkinlainen puukin tuomassa suojaa terassille olisi mukava, mutta paikan maasto vain on melko kuivaa, mikä rajoittaa valinnanvaraa.

Pation pohjan voisi rakentaa vanhoista tiilistä, joita saimme viime kesänä ilmaiseksi eräästä lähellä puretusta navetasta. Niitä oli alun perin tarkoitus laittaa tulevan kasvimaan reunustukseksi, mutta ehkä niitä löytyy jostain lisää ennen kuin kasvimaassa päästään toteuttamisvaiheeseen.

     Kuva: Chauncer

Tiilipohjan tarvitsemista pohjatöistä en oikein ole varma, koska minun puolestani tiilten raoista saisi kaikin mokomin pilkottaa vähän ruohoa, mutta toisaalta olisi tietysti mukavaa, ettei pohja kamalasti kupruilisi esimerkiksi routimisen takia. Pitänee vielä ottaa selvää tästä puolesta. Liuskekivinen pohjakin olisi kaunis, mutta toisaalta olisi mukava tehdä projektia kierrätysperiaatteella eli käyttää niitä materiaaleja, joita saatavilla on.

Yksi idea tulevaa patiotamme varten on vanhoista lankuista tehty pöytä. Kerran täällä blogissa jo vilautinkin kuvaa puoli-ilmaiseksiostamistamme järjettömän paksuista lankuista, joista visioin vielä joskus tekeväni pöydän. Ongelmaksi vaan tulee, että jos patiossa ei ole kattoa, pöytä jää talveksi pihalle säiden armoille. Näistä lankuista kun ei taida käytännössä saada sellaista pöytää, että sen jaksaisi syksyn tullen kantaa sisätiloihin. Toinen vaihtoehto olisi tehdä lankuista pari penkkiä, jolloin paino säilyisi vielä siedettävänä.

     Kuva: Smilla4

Jos oikein innostuisi, pation kulmiin voisi laittaa tolpat, joiden päälle tulisi jonkinlainen rustiikkisen tyylinen aurinkokatos, jossa voisi kasvaa jo mainittua humalaa tai muita kasveja. Se ei tietenkään pitäisi sateelta, vaan suojaisi lähinnä auringolta. Toisaalta Suomen kesä ei niin kamalan kuuma ole yleensä muutenkaan ja tällä patiolla istuskeltaisiin lähinnä iltaisin, että en pidä porottavaa aurinkoa varsinaisesti ongelmana projektimme kannalta. Kivalta sellainen kyllä näyttäisi.

Nyt taitaa olla niin, että tuleva vauvamme sanoo viimeisen sanan sen suhteen, ehditäänkö tällaiseen uudistukseen. Pahoin kyllä pelkään, että vauvoilla taitaa olla muut asiat mielessä kuin puutarhahommien edistyminen, mutta ainahan saa haaveilla. Jos ei tänä kesänä, niin onpahan suunnitelmat tulevia kesiä varten valmiina! 

Ps. Kuvat tällä kertaa Flickr.comista, mistä syystä ne ovat aika viitteellisiä. Ihan tarkkaan visiotani vastaavia kuvia en onnistunut löytämään. 

12 kommenttia:

 1. Kesällä elämä siirtyy niin suuressa määrin ulos, että kannatan patio-projektia!! Tulisitte varmasti nauttimaan siinä monet hetket.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ja meillä ei oikein ole ollut kunnollista istuskelupaikkaa ulkona. Mitä nyt vanhat puutarhakalusteet, mutta niitä on ollut aina hankala siirrellä pois ruohonleikkurin tieltä. Patio olisi myös tasainen alusta, niin etteivät tuolit ja pöydät keiku.

   Poista
 2. Vanhat tiilet on ihania! Jonkinlainen perustus (sora, asennushiekka) lienee tarpeen, riippuu tietenkin pohjamaan laadusta. Tiilien väleihin harjataan sitten multaa, johon heinänsiemet kylvetään.

  Meillä on tehty talossa kiinni oleva patio käsittelemättömästä kuusilaudasta. Satuin nimittäin löytämään edullisen erän 2.laatuista laude?lautaa. Vuoden kuluttua säiden armoilla oltuaan aivan mahtava! Kuivana se suorastaan kiiltelee hopeanhohtoisena auringossa ja pinta on mukavasti hieman nukkainen. Ensi kesänä on pation kuudes vuosi täynnä, eikä siinä ole mitään lahoamisen merkkejä. Puut eivät tokikaan ole maassa kiinni vaan rakennettu niin, että ilma pääsee kiertämään lautojen alla. Patio on aivan ihana! ja kauhiasti aina yritän ihmisille puhua ja suositella käsittelemätöntä puuta. Ekologista ja helppoa, eikä tarvitse vuosittain (tai koskaan) työllistää itseään sen kimpussa maalaillen tai öljyten.

  Onnea vauvan johdosta. Minun pihahommat on aina vauvan kanssa olleet jäähyllä. Tai vain välttämättömimmät hommat on tullut tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jotain soraa minäkin ajattelin pohjalle, mutta sitten kun luin yhdestä lehdestä miten tällainen kiveys "oikeasti" pitäisi tehdä, tuntui työvaiheita jo olevan vähän turhankin paljon. Vaikka ei kai siinä mitään menetä, jos pohjatyöt tekee hyvin :) Patio käsittelemättömästä laudasta kuulostaa hienolta!

   Vauva saattaa tosiaan hidastaa tätä kaikkea, mutta katsotaan nyt miten käy. Mulla on muutenkin taipumuksena suunnitella vähän liikaa ja ehtiä tehdä vähän liian vähän :)

   Poista
 3. Kuulostaa hyviltä suunnitelmilta! :) Myös mä haluisin meille pation tai terassin. Huvimaja löytyy, mutta se on aivan kamala, enkä muutenkaan tykkää oleskella kesällä "sisätiloissa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin ensin tuota huvimajaa siksi, että kalusteet olisivat sateelta suojassa ja itsekin voisi istua siellä myös sateella. Mutta miksi oikeastaan sateella haluaisi huvimajaa käyttääkään kun ulkona olon tarkoitus kai olisi nauttia ilmasta ja puutarhasta?

   Poista
 4. Suunnitelmat kuulostavat hyviltä! :) Milläkin on nyt tänä keväänä ja kesänä tarkoitus tehdä pihasta (joka on tällä hetkellä iso hiekkalaatikko :D ) viihtyisä puutarha. Meidän piha myllättiin myös kaivinkoneeella ja traktorilla viime keväänä ja syksynä uuden ulkopaneelauksen, kattotöiden ja salojituksen ja muiden putkitöiden vuoksi. Saa nähdä kuinka paljon ehditään saamaan aikaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika iso urakka teilläkin :) Itse en tiedä miten paljon ehdimme tänä keväänä saada valmiiksi, mutta ainakin olisi hyvä jos saisi sen verran tasoitettua että saa nurmikkoa kylvettyä. Muut hommat voi sitten jättää tulevaisuuteen.

   Poista
 5. Meilläkin on taas kovasti keskustelua viihtyisistä sopista pihamaalla. Sellaiselle olisi kovasti tarvetta. Viime keväänä pistin aluille pienen syreenimajan, nyt vaan odotellaan, että ne syreenit kasvavat...

  Tiilistä rakennettu pohja olisi aivan ihana, meilläkin on kasvihuoneprojektista jääneitä tiiliä. Mutta vanhat tiilet eivät ole kovin roudankestäviä. Meillä ainakin tuppaavat tiilikasojen alimmaiset murentumaan talven aikana. Ehkä hiekkapohjan päällä ongelma ei ole niin suuri, mutta kannattaa ottaa huomioon tuo vanhojen tiilien huokoisuus, ne imevät vettä sisäänsä ja jäätyessän hajoavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin tuon saman tiilten murenemisongelman kun vilkaisin nyt talven jälkeen meidän tiilipinoa. Harmi juttu, mitäköhän niistä sitten tekisi jos eivät ole kestäviä? Meillä sattuu kyllä olemaan uudempiakin tiiliä, mutta ne ovat valkoisia eivätkä yhtä tyylikkäitä :)

   Poista
 6. Tiilet todellakin murentuvat, mutta itse käytän niitä silti. Betonitiilet tietysti ovat kestävämpiä, mutta eivät kauniita eivätkä todellakaan vanhoja tai kierrätettyjä.

  Itse haaveilen jonkinlaisista tiilipoluista tai vastaavista, joiden kivien välistä kasvaisi esimerksi ajuruohoa tai jotain muuta matalaa ja leikkaamista kaipaamatonta... Tähän tyyliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä pohjustusasia onkin monimutkaisempi kuin luulin... Mies haluaisi mahdollisimman kestävää, mulle on ulkonäkö vähintään yhtä tärkeä. Kasvimaan reunalla tiilten mureneminen ei ehkä haittaa niin paljon kuin patiossa, joten ehkä säästetään ne vanhat tiilet kuitenkin kasvimaalle. Tuo linkkaamasi polku on muuten aivan ihana, kelpaisi meillekin!

   Poista