lauantai 14. helmikuuta 2015

Suklaapiirakkaa ja uuden keittokirjan testausta

Ostin itselleni joululahjaksi Virpi Mikkosen herkkukirjan Kiitos hyvää, koska en vain voinut vastustaa niin hyvännäköisiä gluteenittomia, sokerittomia ja pääosin maidottomia ohjeita. Nyt kun olen selaillut kirjaa monta viikkoa, pääsin vihdoin testaamaan ensimmäistä reseptiä. Kovin usein meillä ei leivota, mutta nyt oli tulossa vieraita, joten syykin oli hyvä.


Tykkään Mikkosen kirjassa muun muassa siitä, että se sisältää muitakin kuin raakaleivonnaisia. Niin hyviä kuin raakakakut ovatkin, on mukavaa, että uunissa käytetyille tavallisillekin leivonnaisille löytyy fiksumpia vaihtoehtoja. Mikkosen ohjeet eivät myöskään ole loputtoman pitkiä tai monimutkaisia, mikä sopii tällaiselle mutkia suoraksi vetävälle kokille. Erityispeukku kirjalle vielä herkullisista kuvista!


Ensimmäisenä kokeiluun päätyi pistaasi-minttusuklaapiirakka, jonka pohjaan käytettiin mustapapuja. Ennen leipomista vain kävi niin onnettomasti, että mies söi suunnitelmistani tietämättä talon ainoat kypsät avokadot, joten minulla ei enää riittänyt avokado-kookosöljy-kaako-minttukuorrutteeseen ainesosia. Yritin ensin kypsentää raakoja avokadoja uunissa tämän ohjeen mukaan, mutta neuvo osoittautui ainakin minun kohdallani hyödyttömäksi – avokadot tulivat uunista yhtä kovina kuin olivat sinne menneetkin. Lopulta päädyin skippaamaan kuorrutteen ja käyttämään sen tilalla sulatettua tummaa suklaata, jossa ei ollut minttua, joten siinäkin kohtaa tuli vähän sovellettua.


Piirakasta tuli hyvää, mutta mielestäni se olisi kaivannut lisää makeutusta ja kaakaojauhetta. Odotin syntisen hyvää suklaista herkkua, mutta piirakka maistuikin enemmän välipalalta. Tiedä sitten, oliko osuutta sillä, että skippasin ohjeen kookosjauhot ja käytin pelkästään mantelijauhetta. Pistaasipähkinöiden maku ei myöskään erottunut mielestäni kunnolla. Ohje on kuitenkin mielenkiintoinen, joten saattaisin tehdä tätä toistekin, mutta ensi kerralla aion muokata ohjetta näiltä osin.

Pistaasi-suklaapiirakka

Pohja
1 dl pellavansiemeniä + 1 dl vettä
5 dl mustapapuja
0,5 dl kookosöljyä
0,5 dl hunajaa
2 dl kauramaitoa
1 tl vaniljajauhetta
1 dl mantelijauhetta
0,5 dl pistaasipähkinöitä
0,5 dl raakakaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
ripaus ruususuolaa

Päälle
Sulatettua tummaa suklaata
Pistaasipähkinöitä rouhittuna

Liotin pellavansiemeniä vedessä 15 minuuttia. Huuhtelin pavut ja sekoitin kosteat aineet keskenään sauvasekoittimella. Toisessa kulhossa sekoitin kuivat aineet ja lopuksi sekoitin kaikki keskenään.

Voitelin vuoan kookosöljyllä ja levitin taikinan siihen. Paistoin 200 asteessa 30 minuuttia. Annoin piirakan vetäytyä jääkaapissa yön yli (ohjeessa erityisesti painotettiin, että näin tulee tehdä), ja valelin sulatettua suklaata sen päälle seuraavana päivänä. Viimeistelin pistaasipähkinärouheella.

Vieraat joutuivat muuten sairastumisen vuoksi perumaan tulonsa, mutta piirakkaa tuli silti syötyä kotivoimin. Itse olen pari päivää kärsinyt viisaudenhampaan poiston jälkeisestä särystä, joten kaikenlaiset piristysruiskeet ovatkin tulleet tarpeeseen. 

8 kommenttia:

  1. Soveltaminen kunniaan! Olen siinä suhteessa kyllä itse ihan samanlainen ;).

    Upeat kuvat, eivät varmasti jää kakkoseksi kirjankuvituksen kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen varmaan kykenemätön noudattamaan mitään reseptiä prikuulleen :) Kiitos kuvakehusta, vaikka en kyllä omiani Mikkosen kuviin vertaisikaan :)

      Poista
  2. Minulla on joku asennevamma kaikkiin raaka-etuliitteellisiin leivonnaisiin. Pistaasi-suklaapiirakka näyttää kyllä herkulliselta - heti alkoi makeahammasta kolottamaan. Taidan penkoa pakkasesta laskiaispullan! :) Hyvää laskiaissunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kiinnostuin noista raakaleivonnaisista silloin, kun aloin etsiä gluteenittomia ja maidottomia ohjeita. Mun mielestä molempi parempi – raakaherkuista ne parhaat, ja sitten vielä "tavallisia" toinen puoli.

      Poista
  3. Hihii! Täällä yksi kolmekymppinen, joka vasta haaveilee maalle muutosta; löysin tänään blogisi etsiessäni inspiroivaa luettavaa. :) Itsekin juuri testailin Kiitos hyvää-kirjasta yhden reseptin, johon myös tuli avokadoja. Gluteeniton tuntuu sopivan itselleni, vaikkei keliakiaa ole todettukaan. Tässä oma kokeiluni lime-suklaa-kakusta: http://luontokudelmia.fi/kaunista-ja-hyvaa/
    Seurailen blogiasi jatkossakin, ihanaa alkavaa kevättä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit tänne! Täytyypä heti käydä kurkkaamassa mitä mieltä olit lime-suklaakakusta :)

      Poista
  4. Vaikuttaa herkulliselta, täytyypä tutustua tuohon kirjaan. Itsekin etsin terveellisempiä vaihtoehtoja leivonnaisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kirja on kyllä aivan ykkönen, jos tarkoituksena on etsiä herkkuja mutta fiksummin ja terveellisemmin toteutettuna. Itse en ole vielä montaa ohjetta ehtinyt siitä kokeilla, mutta jo tänä viikonloppuna olisi tarkoitus testata yhtä kakkureseptiä.

      Poista