maanantai 9. helmikuuta 2015

Punajuurta salaattiin

Tähän aikaan vuodesta alkaa olla jo hiukan vaikea inspiroitua keksimään innovatiivisia käyttötarkoituksia kasviksille. Syksyn tarjonta on muisto vain, ja juureksiakin on jo tullut syötyä siihen malliin, että vaihtoehtoja on ikävä.


Punajuuri on kuitenkin juureksista se, jota tulee ainakin meillä aina syötyä vähemmän kuin muita. Värjäytymät käsissä ja keittiössä ovat varmaankin se suurin syy, koska muuten kyllä tykkään punajuuresta kovasti. Niinpä intouduin kehittämään siitä ja muista jääkaapin aineksista talvisen mutta samalla raikkaan ja kevyen salaatin.

Juuresten ohella parsakaali on meillä muuten se kasvis, jota syödään ihan koko ajan ja ympäri vuoden. Siitä lähtien kun aloin paahtaa parsakaalia uunissa, on sen käyttö, jos mahdollista, vain lisääntynyt entisestään.


Punajuuri-kikhernesalaatti

8 punajuurta
1 parsakaali
285 g eli 1 pahvitölkki kikherneitä
omena
kourallinen tuoretta pinaattia
½ limen mehu
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
(pinnalle oluthiivahiutaleita)

Kuori ja paloittele punajuuret. Mausta oliiviöljyllä ja ripottele päälle mustapippuria ja suolaa. Laita uuniin uunipellille 200 asteeseen. Paloittele sitten parsakaali ja lisää siihenkin öljyä. Laita parsakaalitkin uuniin. Punajuuret saavat olla uunissa hiukan kauemmin kuin parsakaalit, koska vaativat pidemmän kypsennysajan.

Kasvisten kypsyessä pilko omena ja laita se kulhoon yhdessä kikherneiden ja pinaatin kanssa. Kun uunikasvikset ovat kypsiä ja parsakaali hiukan ruskistunut, sekoita kaikki aineet keskenään ja lisää vielä limenmehu, suolaa, öljyä ja pippuria. Tarjoiluvaiheessa ripottelimme vielä päälle oluthiivahiutaleita, joihin olemme kehittäneet tyttäreni kanssa fiksaation, mutta ne voi jättää poiskin. 

4 kommenttia:

  1. Haa! Täälläkin paahdellaan parsakaalia!
    Punajuuri on myös meillä aika harvinainen juures, vaikka itse siitä tykkäänkin, varsinkin paahdettuna. Mikäpä ei olisi paahdettuna herkkua! Mutta yhdistelmä pikkuipanat ja punajuuri ei oikein houkuttele :D
    Ihanan kuuloinen talvinen salaatti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, meilläkin on tuo pikkuipana-aspekti. Toistaiseksi tytär on tyytynyt olemaan heittelemättä punajuuria minnekään kun hädin tuskin muutenkaan maistaa :) Paahtaminen on kyllä ihan ykkösasia varsinkin näin talvella, kun sitä kaipaa ruokiinsa jotain lämmintä makua. Tai no, kyllähän se paahtaminen kesälläkin varsinkin grillissä toimii :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Omppu ja punajuuri on hyvä yhdistelmä. Ja parsakaali mulle maistuu aina...

      Poista