torstai 15. tammikuuta 2015

Puuseppä toi uuden ulko-oven

Meidän remonttityömaalla suorastaan rytisee, niin nopeasti asiat tuntuvat tulevan valmiiksi. Yksi pitkään hautuneista mutta vasta nyt toteen saatetuista projekteista on ollut ulko-oven uusiminen.


Talon vanha ovi oli tyylikäs sormipaneloitu ovi, jossa ei ollut mitään muuta vikaa kuin että lämpö karkasi sen kautta ulos ja sen lukko oli nykypäivän vaatimuksiin aivan liian vaatimaton. Nyt kun ovi on jo vaihdettu, voin paljastaa, että kerran jos toisenkin ”murtauduimme” ovesta sisälle talon avaimen unohduttua jonnekin. Homma ei vaatinut taitoa eikä voimaa tai edes jättänyt oveen minkäänlaisia murron merkkejä. Kätevää hajamielisille avaimenhaltijoille, mutta liian kätevää myös murtovarkaille.


Samalla kun kuistia päätettiin eristää lämpimäksi ja asentaa tilaan myös lämmityspatteri, aloimme pohtia ulko-oven uusimista. Lukko siihen olisi pitänyt uusia joka tapauksessa, mutta voisiko vanhan oven vielä säilyttää? Meille kummallekin oli selvää, että mikä tahansa rautakaupan tusinaovi olisi valtava tyylirikko, joten puusepällä teettäminen oli ainut vaihtoehto. Itse harasin vanhassa ovessa kiinni tunnesyistä, kunnes keksimme, että senkin vanhan hienon oven voi uusiokäyttää. Sitten kun joskus, ehkäpä viidentoista vuoden päästä, rakennamme pihallemme komean pihasaunan, vanha ovi pääsee taas arvoiseensa käyttöön.


Uudesta ovesta halusimme ulkonäöltään mahdollisimman samantyylisen kuin vanha. Puusepän mukaan aivan samanlevyistä sormipaneelia ei olisi saatavilla, mutta sormipaneelia saimme kumminkin. Kahvaa valitessamme emmimme pitkään 40–50-luvusta muistuttavan pukinsarvikahvan ja tämän mallin välillä, mutta koimme pukinsarven lopulta liiaksi rintamamiestaloihin viittaavaksi. Tämä talo on rakennettu vuonna 1922, ja vaikka kuisti saattaa olla myöhempääkin perua, lopulta valitsemamme kahva tuntui neutraalimmalta vaihtoehdolta.

Väri valittiin Uulan pellavaöljymaalien värikartasta. Minulla on ollut jo vuosia mielessäni visio, että talon ulko-ovesta tulee sininen. Mielessäni oli tietty vanha sinisen sävy, jota näkee usein vanhoissa rakennuksissa. Lopullisen sävyn valinta olikin sitten yllättävän vaikeaa, kun käsillä ei sattunut olemaan mitään tiettyä sinistä ovea, johon värikarttaa olisi voinut verrata. Nyt olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen oven väriin, joka tuntuu vain paranevan jokaisella katselukerralla.


Arjen kannalta mahtavaa on myös se, että uusi ovi loksahtaa paikoilleen unelmankevyesti, eikä sitä tarvitse edes pakkasilla kiskoa tai työntää vähääkään. Saattaahan se toki vielä elää, mutta verrattuna vanhaan oveen, joka ei kovimmilla pakkasilla mennyt kiinni ollenkaan, luulen mahdollisten ongelmien jäävän pieniksi. Ensi kesän projektiksi jää vielä madaltaa porrasta, jotta ovi mahtuu liikkumaan paremmin ja vedet valuvat oikeaan suuntaan.

Kuten kuvista näkyy, myös listat ovat vielä to do -listalla. Ulkopuolella komeaa ovea ympäröi niin huonokuntoinen ulkoverhous, että se oikein harmittaa, mutta sekin projekti lykkääntyi ensi kesästä hamaan tulevaisuuteen vauvan ilmoitettua tulostaan. Kaikkea muutakin pientä on toki tapahtunut, nimittäin oven pielestä sisäpuolelta näkee myös, että sähköjen kanssa on viime aikoina tapahtunut edistystä. Niistä lisää pikapuoliin! 

25 kommenttia:

 1. Hei, mistä tuo kahva on. Meillä edellinen omsitaja teetti uuden ulko-oven juuri ennen kauppoja vanhan mallin mukaan. Se on ihan kaunis (jos en katso tulpalaseja läheltä) mutta peruskahvalla. Pitäisi vaihtaa kauniimpaan. En ole vain löytänyt budjettiin sopivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitusvirheistä huolimatta, ymmärsit ehkä ;)

   Poista
  2. Heippa! Juu kyllä ymmärsin... Tuo kahva on Domus Classicalta. En mitenkään hirveästi suorittanut vertailuja, koska tuolta löytyi hyvä ja puuseppämmekin suositteli heidän kahvojaan. Toinen hänen suosittelemansa oli helakauppa.com.

   Poista
  3. Jeps, nämä kaksi paikka olikin ne mitä tiesin. Meidänkin talo on 20-luvulta ja myönnän etten edes tiedä mikä olisi tyylillisesti oikea malli. Tuo näyttää ihan sirolta. Sisällä meillä on ovissa aika jukevät funkiskahvat.

   Poista
  4. En minäkään suoraan sanottuna tiedä, onko tuo valitsemamme kahva oikeasti 20-luvulle päinkään. Mutta jotenkin se oli mielestäni niin neutraali, ettei ainakaan hypi silmille "vääränlaisena".

   Poista
 2. Tosi tyylikäs ja väri on kaunis. Meilläkin uusitaan ulko-ovet just noiden mainitsemiesi syiden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se uusiminen taisi vaan olla oikea päätös, vaikka ensin kirpaisikin. Pitää vaan säilyttää toi vanha ovi hyvässä tallessa tulevia tarpeita varten.

   Poista
 3. Meidänkin ulko-ovi teetettiin. Ei vaan ne valmisovet iskeny. Haluttiin myös oikeesti puinen ovi, jota pystyy huoltamaan, kun koirat kuitenki pistää sen koetukselle. ..se on myös helppo maalata, aina ku mun mieli muuttuu..:D sininen on mullakkin nyt aatoksissa, vaikka ei se punanenkaan tossa ole kauaa ollu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täyspuisuus on meilläkin hankintakriteeri aika monelle asialle (ainakin jos on varaa). Puusta tehtyhän on melkein ikuinen, varsinkin jos hyvin huoltaa.

   Poista
 4. Hyvä sininen! Ja kaunis kaunis kaunis ovi! Kyllä varmasti kannatti! (Minä sain viime kesänä mökillä pakkomielteen sinisistä ovista ja maalasin vaan... eipä ole talokaan tosin noin vanha kuin teillä, mutta kivasti rimmasi sininen punamullan ja pihapiirin kanssa.) Ja kiva kuulla, että vanha ovi pääsee vielä hommiin sitten saunalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tämänhetkinen suunnitelma maalata talo aikanaan punamullalla ja mäkin näin sieluni silmin miten hyvin tämä ovi sopisi sen kanssa yhteen. Toinen olisi sellainen keltamullan värinen, joka sekin on musta hauska pari sinisen kanssa.

   Poista
 5. Mahdottoman hieno! Meillä on ihan saman aikakauden päätalo ja samaa sormipaneelia sekä pääovessa että kuistin ovessa. Ovet ovat punaiset ja jotenkin karsastan niitä kun talokin on punainen. Olen miettinyt sellaista vanhanajan harmaata... Tämä teidän sininen on todella upea ja kahva viimeistelee kokonaisuuden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaa on kyllä sekin hyvä väri, olen itse "herännyt" siihen vasta viime aikoina. Suunnittelen jo montaa juttua, mitä voisi maalata harmaaksi... Sormipaneeli on yksi mun suosikeista, joten ei tullut mieleenkään valita tähän mitään muuta tilalle :)

   Poista
 6. Meidän tönö on täysin eri aikakaudelta ja ulkoverhous punatiiltä. Mutta sininen on ulko-ovi täälläkin. Ei tosin tuollainen kaunis harmaansininen, vaan aikalailla tummempi ja voimakkaampi sävy. Jäin oikein miettimään, että miksi ovia on kautta historian maalattu sinisiksi? Onkohan tuolla jotain tekemistä sen uskomuksen kanssa, että sininen väri karkottaa kärpäsiä ja muita itikoita ja ne näin ollen pysyisivät paremmin sinisen oven ulkopuolella? Minä en varsinaisesti ole koskaan ollut kovin ihastunut tuohon meidän siniseen ulko-oveen, mutta se alkaa kummasti muuttua heti siedettävämmäksi kun sille värille löytyy joku (ainakin kuvitteellinen) tarina ja peruste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen joskus kuullut, että sininen ulko-ovi toisi talolle onnea. Tiedä sitten häntä. Tuota kärpästeoriaa en ole kuullutkaan, mutta se olisi ihan mukava sivuvaikutus :) Teidän ulko-oven sävyä en muistakaan, mutta mielestäni nimenomaan sävy ratkaisee, ei niinkään väri. Eli meillekään en olisi ottanut mitä tahansa sinistä ovea vaan piti löytää se oikea sävy.

   Poista
 7. Kaunis ovi ja ihanat lapikkaat myös kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Valitettavasti toinen lapikas meni juuri rikki, pohja lähti irti. Täällä juuri mietiskelen, miten sen saisi kätevimmin korjattua...

   Poista
 8. Tulipa siitä vanhaan sointuva, ja kahvasta tykkään erityisesti. Ilmeisesti meillekin teetettävä ovi olisi se paras vaihtoehto, mutta ensin olisi hyvä saada oven päältä valuvat vedet kulkemaan pois, ettei ihan heti tuhoa uutta ovea. Kaikki aikanaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on ensi kesän tavoitteena madaltaa porrasta, jotta ovi pääsee liikkumaan paremmin. Pala kerrallaan edetään, kaikki on eteenpäin :)

   Poista
 9. Hei, kaunis ovenne kiinnostaa. Suosittelisitko puuseppää kenen kädentaidonnäyte kyseinen ovi on?

  VastaaPoista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista