maanantai 5. tammikuuta 2015

Pihapiirin uudet asukit

Joulunaluspäivinä mielialani lipsahti huomaamatta niin maailmoja syleileväksi, että päätin aloittaa lintujen talviruokinnan. Lintulauta pihassa oli jo valmiina, mutta emme ole omana aikanamme jaksaneet kantaa linnuille ruokaa, koska ajattelin että kuitenkin unohtaisin viedä tipuille täydennyksiä. Ruokinnan kesken jättäminen on kuulemma suurempi synti kuin se, ettei anna linnuille ruokaa ollenkaan.


Joulumieli sai kuitenkin tuumimaan, että ehkä ruokinnassa ei ole kyse niin suuresta velvollisuudesta, ettei sitä pystyisi hoitamaan. Yhdessä koko perheen voimin ripustimme paikoilleen lyhteen ja lintujen talipallot sekä täytimme lintulaudan auringonkukansiemenillä. Huhuilimme ympäriinsä linnuille, että tervetuloa syömään, mutta vain hiljaisuus vastasi. Vielä jouluun mennessäkään tirpat eivät olleet löytäneet tarjoilujamme, ja aloin jo olla huolissani kaksivuotiaani puolesta, jolle lintujen ruokkiminen oli markkinoitu hauskana yhteisenä tekemisenä.


Taisi olla uuden vuoden tienoilla, kun ensimmäiset linnut hoksasivat ilmaisen ateriansa. Ainakin talitiaisia on vieraillut ruokintapaikalla ahkerasti. Nyt kurkimme ulos ikkunasta vähän väliä ja seuraamme, minkälainen kuhina lintulaudalla käy. Joskus olisin pitänyt tällaista lintuinnostusta mummojen hommana, mutta kaikkea se maallemuutto teettää. En enää voi käsittää, että jätin parin vuoden ajaksi linnut oman onnensa nojaan, kun nyt ikkunasta voi seurata parasta viihdettä. Talomme ympäristö vielä on keväisin lintujen otollisinta pesimäaluetta, koska se sijaitsee aivan metsän vieressä. Olen nauttinut niin kovasti lintujen liverryksestä kesäisin, että melkein hävettää, että meinasin jättää lintuystävät talveksi oman onnensa nojaan.


Toiveissa on, että kevättalven ensimmäiset talitintin titittelyt kuuluvat hiukan tavallista aikaisemmin, kun linnut on saatu houkuteltua oleskelemaan lähelle. Vielä lintuset ovat sen verran arkoja, että jouduin ottamaan kuvat keittiön ikkunan läpi. Ruokailijat livahtivat heti tiehensä, kun yritin hiipiä kuvaamaan niitä ulkona.

14 kommenttia:

 1. Kivan näköinen ruokintapaikka :) Meillä käy heti kauhea kuhina lintulaudalla kun pakkaset kiristyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin tällä lyhyellä kokemuksella näyttäisi, että pakkanen lisää lintulaudan suosiota :)

   Poista
 2. Ja toivottavasti pystyt houkuttelemaan kesäasukkaatkin paikalle, sillä ne pitävät huolen hyttysistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taitaa olla kesäisin noita lintuja ihan automaattisesti, ja onneksi onkin, hyttysistä ei ole koskaan ollut vaivaa.

   Poista
 3. Meillä ei ole kuin kylppärin ja kodinhoitohuoneen ikkunat takapihalle päin, joten osin ehkä siksi ei ole tullut viritettyä mitään talviruokintaa pikkulinnuille. Naapurilla tosin on lintulauta, jonka kävijöitä pääsee seurailemaan keittiön ikkunasta, ja työhuoneen ikkunan edessä olevasta puusta näyttää löytyvän tinteillle jotakin evästä myös talvella. Helgalle siis riittää ihmeteltävää ympäri vuoden! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helga on varmaan mielissään, kun saa seurailla kaukaisia serkkuja pihalla :) Meilläkään lintulaudan sijainti ei ole paras mahdollinen seuraamisen kannalta, kun keittiön pöydän äärestä ei ole suoraa näkymää tähän ikkunaan. Mutta ohi mennessä voi aina vilkaista ja jäädä hetkeksi tuijottelemaankin.

   Poista
 4. Meillä on lintulauta viritetty paraatipaikalle. Tuvan ikkunasta voi heti aamukahvia hörppiessä aloittaa päivän lintujen seurannan. Parasta talviviihdettä;) Ja ne yllätysvieraat lintulaudalla on vielä esktraa;)
  Kesällä kun nakuttelee vielä muutaman lintupöntön pihapiiriin, voi ajatella taas seuraavana talvena, että siellä ne meidän kesän poikasetkin nyt tuolla lintulaudalla seassa pörräävät;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän laudalla ei ole vielä käynyt yllätysvieraita, jännityksellä odotan :) Sitä en oikein käsitä, miksi joinakin päivinä lintulaudalla kuhisee, kun taas toisinaan on ihan hiljaista. Varsinkin jos pakkaslukemat on samat. Pihan puissa on jo valmiiksi linnunpönttöjä, joten oletettavasti lintusilla on ihan hyvin pesäpaikkoja.

   Poista
 5. Kuten Hyvä Mielikin kommentoi, meilläkin seurataan lintuja aamupalapöydästä. Siinä voi istua vaikka kuinka kauan! Tänä vuonna lintuja alkoi pyörimään ruokintapaikalla jo ennen kun olin vieny sinne kertaakaan siemeniä. Otin sen vinkkinä ja asiakkaita on riittäny! Muutaman kerran viikossa sieltä voi bongata myös tikan.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä odotan jännityksellä, että meidänkin ravintolan lajivalikoima alkaisi monipuolistua. Talitiaiset on kivoja, mutta mielellään seuraisin samalla muutakin luontoa :)

   Poista
 6. Meilläkin kävi aluksi vain pari kolme tiaista, mutta vähitellen sana kulki ja vierailijoiden määrä kasvoi. Sini- ja töyhtötiaiset tulevat yllättävän kesyiksi ja hakevat joskus siemeniä kun vasta täytän ruokinta-automaattia. Ruokintapaikkaa jouduimme myöhemmin siirtämään kauemmaksi talosta koska metsän runsas hiiri- ja myyräkanta keksi maahan pudonneet jyvät. Ne varastoivat niitä talon alapohjaan ja alkoivat muutenkin viihtyä puolilämpimässä... Onneksi ongelma poistui. Lintuja tosin on mentävä katsomaan nyt kauemmaksi, mutta ei se haittaa. -Sade

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, hiiri- tai myyräongelmaa en kyllä kaipaisi. Meillä on niitä kyllä jonkin verran ennestäänkin, muttei ongelmaksi asti. Onneksi teillä tilanne helpottui.

   Poista