torstai 11. joulukuuta 2014

Vehnäjauholiisteriä seinille

En ole ennen pahemmin kirjannut tänne blogiin yksityiskohtaisia remonttivinkkejä, mutta nyt tuli yksi niin hauska ja hyödyllinen vastaan, että se on pakko panna jakoon.


Olemme aloittamassa sisäeteisen tapetointia, ensimmäistä elämässämme. Koska talon rakenteiden on tarkoitus olla hengittävät, rautakaupan valmis liisteri jäi kaupan hyllylle, koska liisterin muovittomuudesta ei saatu tarkkaa tietoa. 

Hengittävää tapettiliisteriä googletellessani törmäsin resepteihin vehnäjauholiisteristä. Ei huvittanut alkaa taas kerran tilata erikoisrautakaupoista tuotteita, joita joutuisi odottamaan monta päivää, joten ei muuta kuin kattila tulelle ja vehnäjauhot kiehumaan.


Vehnäjauholiisteri valmistetaan suhteella 1 osa jauhoja ja 9 osaa vettä. Esimerkiksi litran satsi (joka oli kyllä tähän tarkoitukseen todella pieni määrä liisteriä) sisältää desin jauhoja ja 9 desiä vettä.


Vehnävelliä keitellessä tuli selväksi, että vaikka liisterin teko on helppoa, senkin valmistuksen voi mokata. Tärkeää on sekoittaa ensin jauhot pieneen määrään kylmää vettä ja kaataa tämä neste hellalla olevaan vesikattilaan ennen kuin vesi on kunnolla kuumaa. Kuuma vesi ja jauhot yhdessä aikaansaavat klimppejä. Seosta pitää myös vispata koko keittoaika, noin kymmenen minuuttia, koska se palaa superhelposti pohjaan.


Olemme nyt vasta esiliisteröineet seinän huokolevyjä, jotta ne eivät imisi tapetoidessa itseensä kaikkea liisteriä tapetista. Olen kuitenkin aika vakuuttunut, että samaa liisteriä käytetään myöhemmin tapetoidessakin. Puoli-ilmainen ja ainakin tämänhetkisen kokemuksen valossa toimiva liisteri ilahduttaa, koska ketjurautakauppojen surkeita (ainakin perinteistä kiinnostuneen remontoijan näkökulmasta) valikoimia tekee mieli boikotoida. Aiheuttaa myös lapsellista mielihyvää, että kalliita remonttilaskuja maksellessa vastaan tulee konsti, jonka avulla voi tehdä jotain ihan kokonaan itse maksamatta juuri mitään kenellekään.


Syksy on mennyt vähän synkistellessä, koska vapaapäivät ovat kuluneet kurjiin kaivuuhommiin, jotka ovat toki olleet hyödyllisiä mutta joista on jäänyt kovin vähän näkyvää jälkeä (tai no, onhan sitä jälkeä jäänyt, mutta ei suinkaan mitään valmiilta näyttävää). Nyt on taas hyvä fiilis, kun pääsee tekemään jotain ihan omin käsin ja edistämään asioita muutenkin kuin soittelemalla ammattimiehiä paikalle.

Ps. Seinissä näkyvät sanomalehtipalat ovat toinen kikka, jonka bongasin netistä. Huokolevyjen ruuvin paikkojen tasoitukseen suositeltiin jossain mieluummin tätä keinoa kuin kipsilevyissä tavallista kitti + hionta -menetelmää. 

4 kommenttia:

 1. Todella hyödyllinen kikka ja postaus. Laita lopputuloksesta sitten tietoa! On ihan mahtavaa, kun pienellä vaivalla saa edullisesti luonnonmukaisen materiaalin itse valmisettua, tiedän tunteen :).

  En tiedä vielä, tuleeko meille tapetteja lainkaan, koska kyse on aika ajoin kylmillään olevista rakennuksista. Pitäisi ehkä kokeilla tapetin kestävyyttä ensin pienellä alueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta olis kauheaa, jos meille ei voisi tulla tapetteja! Olen haaveillut niin monesta ihanasta tapettimallista niin pitkään, että nyt on mahtavaa päästä piakkoin tuumasta toimeen. Toki tapetittomuus on varmaan paras ratkaisu, jos on epäilystä etteivät ne kestä suorina. Eihän niistä kauniista kuvioista niin kamalasti sitten iloa ole, jos ne repsottavat. Itse yritän kyllä suhtautua niin, että meidän olemattomilla tapetointitaidoilla joku kohta tulee varmasti vähän repsottamaan ja sen kanssa voidaan elää. Varsinkin, kun talon liikkeitä ei pysty ennustamaan kovin tarkkaan.

   Poista