keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Muistoja täydellisestä joululimpusta

Silloin ennen vanhaan kun vielä söin vehnää ja käytin maitotuotteita, joulun lempiruokiani oli äidin tekemä joululimppu, jonka päälle leivitin paksulti kotijuustoa ja vielä pari siivua Oltermannia. Nyt tekisi mieli löytää samantyyppisiä tai uusia vielä parempia makuelämyksiä, joten kokeilin ensimmäistä esiin tullutta gluteenittoman joululeivän reseptiä.


Leipään tulee kaikenlaisia sattumia ja aika paljon makeutusta, joten se on oikeastaan enemmänkin kakkua kuin leipää. Itse söin sitä ilman mitään päällisiä.


Vaikka leipä oli tosi hyvää ja täytti mukavasti makean välipalan tehtävää, en usko, että tästä tulee meille mikään suosikkiresepti. Edelleen hakusessa on perinteinen suolaisempi joululeipä, jossa saisi olla lisukkeena korkeintaan muutama rusina. Fenkolin maku myös osoittautui minulle hiukan liian voimakkaaksi, joten jos et tiedä olevasi fenkolin ystävä, jättäisin sen määrän ohjeessa vähemmälle.

Muokkasin taas tapani mukaan reseptiä, ja alla minun versioni. Alkuperäinen ohje Kotiliedestä.

Gluteeniton makea joululeipä

4 dl omenamehua
1 dl öljyä
1, 5 tl ruokasoodaa
n. 4 dl tummaa Jytte-jauhoa
2 dl auringonkukansiemeniä
1,5 tl suolaa
1 rkl fenkolia
1 dl siirappia
2 dl kuivattuja karpaloita
1 dl rouhittuja manteleita

Sekoita keskenään omenamehu, öljy ja siirappi. Sekoita myös kuivat aineet ja lisää nesteiden joukkoon. Kaada seos voideltuun leipävuokaan (omani tilavuus oli 1,2 l) ja paista 175 asteessa reilu tunti. Tarkista leivän kypsyys tikulla tai haarukalla ennen kuin otat sen pois uunista. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. 

2 kommenttia: