sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Jouluinen bataattilaatikko

Minulla on aika usein tapana ottaa kaksivuotias mukaan ruuanlaittoon. Yksin homma olisi tietysti paljon helpompaa, lapsen kanssahan pikkuiset tahmatassut ovat koko ajan väärässä paikassa ja sekoittamisvastuuseen laitettu ipana roiskii kulhon sisältöä yli laitojen. Aika usein olemme kuitenkin kotona kahden, eikä pikkuneidin keskittymiskyky tahdo riittää yksin puuhailuun siksi aikaa, että jonkin ruoan saisi kunnolla valmiiksi.


Tänään valmistimme joulua varten pakkaseen bataattilaatikkoa. Vastaavaa laatikkoa on tullut syötyä joskus ennenkin jouluna, mutta silloin se on tainnut olla äidin valmistamaa. Emme raaskineet maistaa valmista laatikkoa, mutta ainakin sose ennen paistamista oli hurjan hyvää, joten ehkäpä tästä tulee uusi klassikkoresepti.


Lapsen kanssa kokkaamisen paras puoli on tietysti sen hyöty pienelle kansalaiselle. Meidän naperomme ei välttämättä syö ruokapöydässä kaikkia kasviksia eikä aina suostu muutenkaan maistamaan sitä mitä pyydetään, mutta kokatessa hän suorastaan vaatii saada maistaa melkein kaikkea. Tänään alas meni muun muassa inkiväärijauhetta ja kanelia, ja raakaa kananmunaakin kohtaan hänellä oli vaatimuksia. Siihen en sentään suostunut. Valmis ruokakin uppoaa usein paremmin, kun lapsi tuntee ylpeyttä osallistumisesta sen valmistamiseen. 

Ohje on lopulta oma versioni, vaikka katselinkin pohjaksi muutamaa muuta ohjetta. Itse soveltaen tulee aina paras. Pahoittelut rumasta kertakäyttövuoasta, käytännön syistä oli pakko.

Mausteinen bataattilaatikko

1 iso bataatti
2 dl kookosmaitoa
½ dl jytte-jauhoa
1 muna
0,5 tl suolaa
0,5 tl inkivääriä jauhettuna
0,5 tl kanelia
ripaus chiliä
rasvaa vuoan voiteluun

Kuori ja paloittele bataatti ja höyrytä tai keitä kypsäksi. Soseuta. Sekoita muut aineet bataatin joukkoon ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paista 175 asteessa. Omassa uunissani paistoaika oli tunti ja 10 minuuttia. 

6 kommenttia:

  1. Meillä on "esijouluteltu" jo kaks kertaa bataattilaatikon voimin.. Se on kyllä hyvää ja uppoo ainakin meidän kaks-veehen.:) ..jos mä antaisin kauhan nuorison käteen, niin kaikki päätyis todennäkösesti parempiin (koirien) suihin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esijouluttelu onkin hyvä idea. Itse vaan jotenkin vaalin sitä tunnetta, kun jouluaattona saa piiitkästä aikaa maistaa kaikkia ihania jouluruokia kerralla. Meillälkin varmaan keitokset päätyisi ties minne, jos en vahtisi haukkana vieressä :)

      Poista
  2. Meilläkin on jo syöty perinteisempiä jouluruokia, aattona ollaan siskolla ja silloin pöydässä on vähän uudempia herkkuja. Hänen luonaan on joku joulu bataattilaatikkoakin syöty, on kyllä maistuvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toihan onkin hyvä idea, jakaa tarjottavat kahdelle päivälle niin ähky on (kenties) vähäisempi.

      Poista
  3. Nyt vasta löysin tänne blogiisi - mielenkiintoista! Täytyykin ruveta ajan kanssa tutkailemaan, mitä kaikkea hienoa täältä löytyy... Me matkaamme joulun viettoon mummolaan tällä kertaa eli ruokaa tulee laitettua itse vähemmän. Meillä on kuitenkin vastuu kalaruuista eli niitä tulee laiteltua, graavikalat ja sillit ovat suosikkejani :-) t. Tuovi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit! Meilläkin on joulupöydässä pari kalaa, vaikka pääasiassa keskitymme kasvistarjontaan. Kypsentämättömiä kaloja en kyllä ole koskaan oikein oppinut syömään, paitsi sushissa - ja sitähän ei nyt jouluna sovi syödä :)

      Poista