tiistai 23. joulukuuta 2014

Ihan hiukan joulu-zilla

Kyllä minäkin sitten kuitenkin ihan pikkuisen antauduin jouluhössötysten vietäväksi. Jostain löytyi aikaa ja tarmoa niinkin paljon, että tavanomaisen siivouksen lisäksi ryhdyimme miehen kanssa karsimaan kirjahyllystä tarpeettomia opuksia divariin ja järjestelemään tärkeiden papereiden sekalaisia kasoja mappeihin. Ja vaikka jo lykkäsin jouluväkerrysideani seuraavaan vuoteen, valoin kuitenkin kynttilöitä vanhoihin kahvikuppeihin ja tein fimo-massasta sydämiä joulukuuseen.



Vähän jopa joulustressin porteilla tuli käytyä kolkuttelemassa tässä maanisessa puuhasteluvimmassa. Mies taisi ohimennen käyttää sanaa joulu-zilla (vrt. bridezilla) ja pyöritellä silmiään minuun päin vilkaistessaan. Onneksi kohtaus alkaa olla ohi ja asiat asettuvat taas mittasuhteisiinsa. Keittiön siivous jätettiin viimeiseksi ja se on edelleen tekemättä, eikä tunnu missään. Nyt kun sain pahimmat joulupatoutumat purettua, voin heittäytyä kalsarilinjalle. Nautin kyllä tosi paljon siitä, että nämä kaikki hommat tulivat tehtyä ja kirjahyllyn tienoilla vallitsee taas hiukan parempi feng-shui.


Jos jollakulla on vielä aikaa ja energiaa leipoa tänä jouluna, kannattaa kokeilla näitä gluteenittomia keksijoulutorttuja, joiden alkuperäinen ohje löytyy täältä. Muokkasin kuitenkin ohjetta maidottomaksi ja vähän muutenkin, joten tässä oma versioni. Nämä ovat täydellisiä pikkusuupaloja niihin hetkiin, kun tekee mieli jotain joulutorttua muistuttavaa, mutta ne varsinaiset tortut tuntuvat liian raskailta tai eivät muuten sovi ruokavalioon.

Tämän reseptin myötä toivotan tunnelmallista ja omannäköistä joulua teille kaikille!


Gluteenittomat keksijoulutortut

Vajaa 2 dl mantelijauhoja

1,5 dl perunajauhoja

reilu 1 dl tattarijauhoja

1 rkl psyllium-jauhetta

2 tl leivinjauhetta

150 g rasvaa (alkuperäisessä ohjeessa voita, käytin puoliksi neitsytkookosöljyä ja sinistä Keijua)

1 dl Oatly-kaurajugurttia

1 luomukananmuna

luumumarmeladia

Sekoita keskenään kuivat aineet. Nypi joukkoon rasvat ja sekoita lopuksi mukaan kaurajugurtti ja kananmuna. Laita taikina jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi.
Alkuperäisessä ohjeessa oli mukana erikseen resepti luumuhillolle, joka tehdään taikinan ollessa jääkaapissa, mutta itse käytin kaupan valmista luumumarmeladia. Kaulitse taikinaa pienissä erissä jauhoja apuna käyttäen siten, että siitä saa otettua muotilla ”pikkuleipiä”. Laita leipäsille nokare luumumarmeladia ja paista 200 asteessa 10–15 minuuttia. Ohjeesta tuli vajaa 3 pellillistä.

Valmiit leivonnaiset maistuivat kaikille erinomaisesti. Ensi kerralla laitan kuitenkin vähän enemmän marmeladia, koska minulle se on ehdottomasti se juttu näissä joulutortun kaltaisissa leivonnaisissa. 

6 kommenttia:

  1. Kiva kynttiläidea, saatan ehkä varastaa jos joskus saan aikaan kynttilöitä valaa. :) Suunnitelmissahan se on ollut jo vuosikaudet, mutta jotenkin en vaan koskaan tunnu saavan aikaan, eikä ole oikein ollut mitään tarkempaa ideaa siitä lopputuloksestakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei valitettavasti ollut oma ideani tuo kahvikuppikynttiläjuttu vaan olen bongannut idean varmaan useastakin lähteestä aikoinani. Mäkin suunnittelin kynttilöiden valamista vuosikaudet, ja nyt kun sitten ryhdyin siihen, se oli naurettavan helppoa. Suosittelen tätä kahvikuppi-ideaa, jos nurkissa pyörii käyttämättömiä kahvikuppeja, ja toisaalta niitähän saa kirpputorilta puoli-ilmaiseksi.

      Poista
  2. Minä ihastuin noihin kynttilöihin, onpas hauska idea. Olen tainnut kaksi kertaa elämässäni tehdä kynttilöitä ja kummallakin kerralla se oli oikein mukavaa puuhaa. Olen vaan tosi huono itse puuhaamaan mitään tuollaista, pitää olla aina joku patistamassa.

    Oikein ihanaa ja suloista uutta vuotta teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän helppoa tosiaan tuo kynttilöiden teko. Mulla lojui monta päivää se kynttilämassapussi keittiön pöydällä, kun en uskaltanut tarttua toimeen. Nyt on kivaa, että tuli käyttöä kupeille, joita ei enää muuten mihinkään tarvittu.

      Poista