keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Gluteenittomat maissitortillat

Meillä on taas piha täynnä kaivuria, traktoria, ukkoa ja autoa, koska tänään kaivetaan vesivessan viemäreitä. Rakas vanha mustaviinimarjapuskani nostettiin huolettomasti pois putken tieltä noin vaan, ja meille tärkeä erikoinen koivuntaimikin sai luvan väistyä. Koko piha näyttää vieläkin kaameammalta kuin viimeksi pihankaivuuhommien aikaan, joten en viitsi edes julkaista tapahtumasta yhtään valokuvaa, mutta huimasti eteenpäinhän tämäkin mylläys taas on. Sitten kun ukot poistuvat ja putket ovat maassa, uusi vessamme on taas askeleen valmiimpi.


Koska nämä myllerrykset ovat aina vähän liikaa herkälle mielelleni, kerron mieluummin viikonlopun tortillaillastamme. Jokin aika sitten päätin kokeilla tortillalättyjen tekemistä itse maissijauhoista, koska kaupasta saatavat gluteenittomat tortillat ovat suoraan sanottuna pahoja. Paluuta entiseen ei tämän jälkeen todellakaan ole. Ei sillä, että niitä kaupan läpysköjäkään olisin ostanut kuin joskus harvoin. Jouduin vielä käyttämään tavallista maissijauhoa ilmeisesti autenttisen masa harina -maissijauhon sijasta, mutta silti näistä tuli tuhat kertaa parempia kuin kaupan aneemiset läpyskät.


Täytteinä söimme mustapapumuhennosta, jonka tein Kotilieden ohjeen mukaan. Yksinkertaisen muhennoksen jujuna on mukaan raastettu limen kuori. Tomaattisalsan keksin omasta päästäni sekoittamalla pilkottuja tomaatteja, limen kuorta, limen mehua, sokeria, suolaa ja chiliä, ja guacamoleen tuli avokadon lisäksi vain limen mehua ja suolaa. Yksinkertaisen tarjoilun kruunasi kipollinen korianterisilppua, joka on kyllä tällaisessa kattauksessa aivan välttämättömyys. En lakkaa ihmettelemästä korianteria, jonka kanssa olen painiskellut muutaman viime vuoden. Joissain tapauksissa se on lautasen kiistämätön kuningatar, jota ilman ei voisi ollakaan, ja joskus se taas maistuu saippualta.

Tekisi mieli opetella lisää meksikolaisen ruuan reseptejä. Erityisesti kastikkeisiin kannattaisi varmaan panostaa, koska niillä saisi helposti uusia maku-ulottuvuuksia näinkin yksinkertaisiin raaka-aineisiin. Nyt mentiin vähän epäaidossa, vaikkakin maukkaassa ja mukavassa hengessä, nimittäin musiikkinakin soi perulainen cumbia ja kuubalainen salsa. Meksikolaiset varmaan pyörtyisivät!  

Gluteenittomat maissitortillat

4 dl maissijauhoja
0,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 dl kuumaa vettä
suolaa

Sekoita suola maissijauhojen joukkoon ja vesi jauhojen joukkoon käsin. Lisää gluteenitonta jauhoseosta sen verran, kunnes seos tuntuu sopivalta kaulittavaksi. Pelkkiä maissijauhojakin voi käytätä. Laita taikina vetäytymään jääkaappiin muovilla peitettynä n. puoleksi tunniksi. Kaulitse taikina runsaasti jauhoja käytteän pyöreiksi lätyiksi ja paista pannulla ilman rasvaa. Tarjoile tortillat heti kuumina. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti