maanantai 6. lokakuuta 2014

Pommi räjähti pihalla

Meillä on aika tavallista, että samojen asioiden kanssa jahkaillaan kuukausi- tai vuositolkulla, ja sitten kun sitä vähiten odottaa, homma tulee yhtäkkiä hoidetuksi. Olemme esimerkiksi harmitelleet koko ajan, että pihalla on kamalasti ruohonleikkuuta hankaloittavia kiviä ja kantoja, ja piha on muutenkin epätasaisen kuoppainen.


No, nyt se vasta kuoppainen onkin, ihan kuin talon viereen olisi jysähtänyt isommanpuoleinen meteori. Kivet ja kannot tuo ”meteori” sentään onneksi vei mennessään.

Kaikki lähti siitä, kun kesällä remontoitiin eteisen lattiaa. Olimme jo aiemmin ajatelleet, että pihan kallistuksille pitää tehdä jotain, koska talon etupuolelta maa vietti taloon päin. Lahoja alimpia hirsiä vaihtaessamme alkoi tuntua, että maan muokkaamisen kanssa voisi pitää vähän kiirettäkin. Samalla kun maata muokattiin kallistumaan oikeaan suuntaan, päästiin eroon sitten myös kivistä ja kannoista.


Lauantaina pihaan vyöryi iso kaivuri, joka kiskaisi tieltään puolikkaan auton kokoiset kivenjärkäleet kuin leikiten. Vaikka joitakin kiviä pihasta poistettiin jo vuosi sitten syksyllä ja silloin pääsin näkemään, miten helposti homma käy oikeilla välineillä, olin taas yllättynyt. Onneksi emme missään vaiheessa uhranneet kivenpoistoon lihasvoimaa esimerkiksi rautakangen ja lapion avulla, koska viimeistään tässä vaiheessa se olisi alkanut harmittaa.


Samalla kaivuri muokkasi myös pihamme reunamilla olevan alueen, johon olemme suunnitelleet uutta kasvimaan paikkaa. Siinä missä ennen oli kuoppainen ja kivinen vadelmaryteikkö, on nyt suhteellisen tasainen maa.


Nyt kun ikkunasta katsoo ulos, vähän joka puolella näyttää melkein kynnöspellolta. Vaikka tiedän tämän kaiken olevan hyväksi, karun pihan näkeminen melkein itkettää. Meidän kaunis pihamme tuntuu muistolta vain, vaikka järjellä ajateltuna tietysti pihasta tulee paljon entistä kauniimpi, kun olemme ehtineet saada sen valmiiksi. Onneksi kaivurin tieltä ei tarvinnut kaataa kuin yksi kirsikkapuu ja pari kuusta, muuten kone pääsi tekemään hommansa vanhojen istutusten välistä.Suoraan sanottuna en oikein osannut kuvitella etukäteen, miten paljon omaa työtä jää kaivurin jälkeen vielä tehtäväksi. Onneksi läheltä löytyi hyvään hintaan nurmikon pohjaksi sopivaa maata, joka hyvällä tuurilla saadaan pihalle jo huomenna.   

Edit: Jostain käsittämättömästä syystä sekoitin alkuperäisessä tekstissäni sanat kraatteri ja meteori. Vähemmän tärkeää tämän tekstin aihepiirin kannalta, mutta virhe on nyt korjattu lukemisen helpottamiseksi. 

9 kommenttia:

 1. Jaaha, siellähän on pistetty ranttaliksi. Toi otsikko oli sellainen, että heti oli pakko tulla tutkimaan mitä pommi sai aikaiseksi. Minäkin oon huomannut,että monesti jahkaillut asiat tosiaan alkavat vyöryä eteenpäin kuin itsestään, ja siinä prosessissa on sitten ihan kuin katsojana, että "oho, se tapahtui".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnetään, otsikko oli kenties hiukan harhaanjohtava, mutten saanut keksityksi muutakaan...

   Poista
 2. Samaa meininkiä meillä, piha on myllätty ja kaivuri seisoo kaiken keskellä. Itseä helpottaa, että tämä salaojitusvaihe on nyt ja päästään vihdoin konkreettisesti eteenpäin. Ruusupuskat meni, mutta parempi hoitaa nuo asiat kuntoon ja istutella uudet ruusut ensi vuonna. Varmasti teillekin tulee entistä ehompi piha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, hyvähän se on että tämä on nyt tehty. Tai siis kun olisikin jo valmista, heh heh. Uskon, että tyytyväisyys on suuri, kun tämänhetkisille pomminpaikoille on saatu nurmikkokin kylvettyä.

   Poista
 3. On noita pommeja liikenteessä! Meilläkin "tehdään sitte joskus" piha homma nytkähti yllättäen käyntiin ja melkosta mullassa myllertämistä pihalla olo tällä hetkellä. Kai se palkinto tulee sitte keväällä ku kaikki alkaa vihertää taas!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun tekee oikein pahaa katsoa noita kuviakin tossa ylhäällä, aika epäkypsää. Kyllä se palkinto varmasti tulee keväällä! Tosin meidän piha ei kyllä tule lähivuosina lähellekään valmiiksi, mutta tämä on nyt kuitenkin ihan hyvä edistysaskel.

   Poista
 4. Näyttää aika kurjalta, pikkuinen tyttö kura-aavikolla :) Nyt saitte kerralla pihan perustuksen kuntoon, äkkiä se siitä lähtee kukoistamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pieni tyttö yksin suuressa kuraisessa maailmassa :) Tänään tulee vissiin sitä multaa, kohta saadaan ainakin maa tasaiseksi.

   Poista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista