sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Ultramariinin sinistä

Kävimme joitakin päiviä sitten lähellä Ranskan rajaa Cadaquésin kylässä, jossa lähestulkoon kaikki rakennukset olivat valkoisia ja ikkunaluukut ja ovet ultramariinin sinisiä. Iski aivan järjetön ihastus tuohon sinisen sävyyn ja himo saada jotain samansävyistä omaan kotiin. Täällä Kataloniassa tuntuukin kuin ymmärtäisi värit ihan uudella tavalla, koska pohjoismaalaisen viileä valkoinen tai musta eivät näytä paikallisten mielestä vielä olevan kokonainen asu tai valmis sisustus. Tarvitaan kirjava huivi, räikeää sinistä tai jokin värien sekamelska, jotta tyyli olisi täydellinen.
 
Rakastan täkäläisiä värejä. Haluaisin ostaa täältä mukanani kaikkea, mutta päätöksen hetkellä sovituskopissa riemunkirjavan pinkit housut jalassani tunnen oloni vähän hölmöksi. Missä muka käyttäisin tuollaisia rantahousuja, jotka Suomessa näyttäisivät siltä kuin olisin unohtanut yöpaidan päälleni. Ihastelen värikkäiksi maalattuja kukkaruukkuja, ja niitä kantaisinkin kotiin, jos vain matkalaukkuun mahtuisi eivätkä painorajoitukset tulisi vastaan.Olen ahminut silmilläni myös muuta kuin silmänruokaa. Niin kuin aina ulkomailla, ihastelen kauppojen ulkopuolilla olevia vihannes- ja hedelmävalikoimia. Suomalaiset lähikaupat ja marketit, joiden valikoima rajoittuu kaupan ovien sisäpuolelle, tuntuvat kovin ylihygieenisiltä ja tylsiltä.


Muutoin ahmiminen onkin täällä rajoittunut lähinnä jäätelöön. Vaikka ruokavalioni muutoin onkin lähes kokonaan maidoton, täkäläisiä käsintehtyjä jäätelöitä en ole pystynyt kokonaan vastustamaan. Myös manchego-juustoa olen syönyt enemmän kuin vatsa olisi kestänyt, mutta sen lisäksi lihaisasta ja rasvaisesta espanjalaisesta ruokakulttuurista ei juuri löydy herkkuja minulle. Vaikka oliiviöljyä nyt tietenkin täytyy ostaa kanisterillinen kotiin.
Huomenna on edessä viimeinen päivä Barcelonassa ennen kotiinlähtöä. Vaikka loma on ollut kaikkea sitä mitä toivoin, odotan jo hiukan kotia, saunaa, oman pihan omenoita ja vastanostettuja porkkanoita. Miehen ja minun jutut alkavat kääntyä remonttiasioihin. Korkea aika siis palata kotiin! 

6 kommenttia:

 1. IHANAA sinistä! Hieno loma teillä, nauttikaa viime hetkistä! Täälläkin on upea sää, saavutte kauniiseen syksyyn! T. Sade W.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti se Suomen ihana syyssää jatkuu vielä! Vaikka kuulin kyllä tylsiä uutisia, että sää on viilenemään päin. Vaikka ei sekään mitään haittaa, kunhan aurinko paistaisi.

   Poista
 2. Aivan ihania värejä, niitä voitaisiin kyllä täälläkin käyttää enemmän pimeän vuodenajan vastapainoksi. Huah, kaukokaipuu iskee! Minun puolestani täällä saisi tulla jo viileämpää, kun liian lämmin sää ei sovi syksyyn, kun ei kuitenkaan voi tehdä kesäjuttuja, kuten käydä uimassa tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen kun tultiin pitkästä aikaa omaan kotipihaan, ilmassa tuoksui jo ihan selvästi syksy. Ja lehdessä lupailtiin kaunista ruskaa. Kyllä tästä vielä hieno syksyt tulee!

   Poista
 3. Minäkin ihastelen aina ulkomailla noita huikeita värejä, mutta sitten mietin, että miten ne värit sopisivat tänne näihin maisemiin...ehkä Suomessa pitää poimia värit Suomen luonnosta, näyttävät sitten jotenkin luonnollisemmilta. Mutta upea reissu teillä oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kaapissa aika isot kassilliset Etelä-Amerikasta ja Afrikasta tuotuja kankaita, mutta aika vähän niistä on saatu mitään tehtyä. Joku siinä on, että näyttävät alkuperäisessä ympäristössään paremmilta. Mutta tämähän onkin yksi syy lisää haaveilla osa-aika-asunnosta ulkomailla...

   Poista