keskiviikko 13. elokuuta 2014

Ompelutarvikkeet järjestykseen

Joku saattaa muistaa hehkutukseni kesäkuussa, miten olin vihdoin saanut järjestettyä taloudessa pyörivät sekalaiset ruuvit ja mutterit omaan lokerikkoonsa. Koti kuntoon -projekti on nyt taas edennyt huiman harppauksen, koska sain sunnuntaina aikaiseksi järjestää myös toisen häpeäpilkun, ompelu- ja askartelutarvikkeeni, jotka ovat sijainneet melko kaaosmaisesti läjässä varaston oven takana.


Keksin vähän aikaa sitten, että läjä on hyvä järjestää yläkerrassa majailleeseen vanhaan klaffilipastoon. Äitini on joskus alkanut kunnostaa lipastoa, mutta matkaan on tullut mutkia. Toinen ovi on irrallaan, koska saranan paikalta on lohjennut pala puuta, ja klaffikin on poissa paikaltaan, koska on osittain lohjennut. Tarkoituksenani on ollut itse jatkaa äidin projektia, mutta koska kyseisten vikojen korjaaminen vaatisi vähän taitoa, homma on jäänyt.


Mutta koska huonekalu on ihana, pääsi se käyttöön rikkinäisenäkin. Oikeastaan klaffin puuttuminen ei haittaa yhtään, koska näin ihanat kirppiksiltä keräilemäni peltipurkit pääsevät näkyviin. Lajittelin niihin neuloja, pitsejä, silkkinauhoja, helmiä ja kaikenlaista muuta pientä ja tarpeellista.Kaapin ovien takana (irrallinen ovikin pysyy paikoillaan, sitä on vain vähän hankala avata ja sulkea) ovat kankaat. Niitä lajitellessani tajusin, että kangasvarastoni on jo päässyt paisumaan ihan mukavaksi, kun olen ottanut tavakseni ostaa kirpputoreilta edulliseen hintaan vastaan tulevat kivat kankaat. Mukana on myös äitini ja isoäitini vanhoja kankaita. Samalla kuitenkin hiukan harmittaa, etten näköjään juuri ehdi nykyään ommella. Onko järkeä, että naiset kolmessa polvessa säilyttävät samaa kankaanpalaa, josta kukaan ei saa aikaiseksi tehdä mitään?


Kaapin päällä vanhoissa matkalaukuissa säilytän lankoja. Niiden päällä taas on äidiltä saatu vanha Riihimäen lasipurkki, joka pääsi paperirullatelineeksi. Kauniit paperit ja kaunis purkki korostavat toistensa hyviä puolia.Tavoitteena on saada tuo kaappi joskus vielä ihan oikeasti kunnostettua, mutta nyt olen tyytyväinen, että ompelutarvikkeet tulivat vihdoinkin järjestykseen. Tai ainakin osa niistä, sillä varastossa on vielä monta laatikollista suvun naisten vanhoja kankaita. Ne pitäisi vielä joskus lajitella. 

14 kommenttia:

 1. Aivan ihana kokonaisuus, vanhat matkalaukut ja tuollainen iso lasipurkki ovat toivelistalla, kun kirppiksiä kiertelen. Hyvin hyödynnetty tuo klaffilipasto noinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäät :) Matkalaukut peltipurkit ovat pitkään olleet mun hankintalistalla vailla tarkempaa tietoa, mihin tarkoitukseen niitä ostaa. Kyllä kannattaa ostaa silloin kun näkee jotain kivaa, koska sitten ei löydä enää yhtään mitään, jos lähtee etsimään vasta tarpeeseen.

   Poista
 2. Hehheh, kyllä pisti naurattamaan tämä: "Onko järkeä, että naiset kolmessa polvessa säilyttävät samaa kankaanpalaa, josta kukaan ei saa aikaiseksi tehdä mitään?" :) Kun kuulostaa niin kovin tutulta, noita sukupolvikankaita on mullakin varastoissa. Tai sitten kankaat kiertävät sukupolvien lisäksi jo toisessa tai kolmannessa käyttötarkoituksessa, kun mamman verhoista tulee ensin pöytäliina ja sitten vielä mekko. Jotain rotia pitäis minunkin saada ompeluhuoneeseen, kun kaikenlaisia materiaaleja tuntuu kertyvän paljon vauhdikkammin kuin mikä niiden kulutus on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan on erittäin järkevää kierrätystä, jos jokainen sukupolvi keksii kankaalle uuden käyttötarkoituksen. Olen muuten havainnut, että runsas ompeluvarasto on eduksi silloin, kun haluaa tehdä jonkun nopean inspiraatiotyön. Siitähän ei tule mitään, jos pitää silloin lähteä kaupasta asti kangasta ostelemaan, inspiraatio ehtii mennä ohi.

   Poista
 3. Olipa ilo löytää tänne, seuraamaan maalaiselämäänne ja ihana reseptejäsi! Tulen vastedeskin :)

  VastaaPoista
 4. Kyllä oli tutun oloista lukea tuosta kankaan hamstrauksesta. Minä olen se keskimmäinen haalija joka on äidiltään saanut paljon kankaita ja tietenkin kaikki ne säilyttänyt. Nyt yritän saada niitä tupatuksi tyttärien kaappeihin jos vakka tarvitsevat. Eikä se kangasvarasto mahdu edes kahteen vaatekaappiin mikä täällä pursuaa. Joten tulevaisuudessa joudut kyllä kaappia suurentamaan jos ei kulutus kasva. Kauniita kankaita on ja on.... On niitä huonompiakin harrastuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinaan kyllä rajoittaa harrastusta tän kaapin mukaan :) Talo on niin pieni ettei isompaa oikein mahdu. Olen kyllä pahimman luokan hamsteri, joten saa nähdä miten päätös pitää...

   Poista
 5. Ah, toi "rääjänurkkien" järkkääminen on toisinaan niin ihanaa! Sitte pitää vähään väliä käydä ihailemassa työnsä jälkeä. Mahtava toi lipasto noin "rikkinäisenäkin".:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä erittäin palkitsevaa, varsinkin kun niitä riittää :) Eniten nautin siitä, että kun saa vähän järjestettyä, on joku mahdollisuus pitääkin tilanne hallinnassa. Läjäkasojen kanssa kun tilanne räjähtää nopeasti käsistä.

   Poista
 6. Kaunista!! On tosi mukava tunne, saada tavarat paikoilleen ja järjestykseen. Se hommaan ryhtyminen vain saattaa joskus olla se työläin vaihe;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, tähänkin hommaan ryhtyminen kesti kaksi vuotta :) Mulla käy usein niin, että jos oikein kovasti suunnittelen, en saa aloitettua ollenkaan, mutta sen sijaan alan puuhastella jotain ihan toista projektia, jota ei ole ehtinyt murehtia niin kovasti. Niin kävi tämänkin kanssa.

   Poista
 7. Hei, eksyin blogiisi ja on mielenkiintoista lukea vanhan talon kunnostuksen tuomista haasteista, mutta myös onnistuneesta lopputuloksesta.
  Asuisin mielelläni vanhassa talossa, mutta valitettavasti tässä asiassa meillä on miehen kanssa pieni(lue iso)näkymysero.Hän ei ymmärrä miksi pitää säilyttää jotain vanhaa rojua ja miksi pitäisi asua vanhassa rötiskössä.
  Minä taas rakastan kaikkea vanhaa ja olenkin onnistunut säilyttämään muutaman vanhan tavaran ja yksi niistä samanlainen kaappi kuin sinun kaappisi. Mun kaappi oli yhdellä työpajalla korjattavana ja maalattavana , mutta klaffia eivät saaneet kunnolla korjattua. Kaappi oli aikaisemmin samanvärinen kuin kaappisi, nyt on tummempi. Tykkäsin enemmän vanhasta väristä. Niin ja matkalaukku ja olen myös ostanut useamman, tosin kerran yhdestä laukusta löytyi haisevia alusvaatteita js vaikka tuuletin sitä kauan aikaa, niin haju ei lähtenyt.
  Mukavaa remppasyksyä sinulle
  toivottelee Satakunnan plikka
  ps. Onneks mun vanhemmilla on kesäpaikkana pieni vanha tila ja siellä saan tulevaisuudessa toteuttaa "home"projekteja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun eksyit! Meillä on onneksi miehen kanssa samat sävelet: kumpikin rakastaa vanhoja taloja ja vanhaa tavaraa. Tietysti yksityiskohdista kiistellään. Onneksi sulla on kuitenkin kesäpaikka tiedossa, missä saat toteuttaa tätä rompeinnostusta. Asuinpaikkana uudessa talossa on teitysti hyvätkin puolensa, kuten toimivuus ja vaivattomuus, vaikka itse kyllä arvostan enemmän vanhan talon tunnelmaa :)

   Poista