maanantai 18. elokuuta 2014

Kun remontti vähän paisui

Silloin kun vanhaan taloon muuttaminen oli vasta pilkkeenä silmäkulmassa, lahon tai homeen löytyminen talosta oli suunnilleen se pahin mahdollinen vaihtoehto, mitä osasin kuvitella. Sittemmin olen ymmärtänyt, että yhdessä jos toisessa vanhassa talossa on vähintään jossain kohtaa lahoa, eikä se ole niin vaarallista. Kaikkea kun voi korjata.Kun nyt avasimme sisäeteisen lattiaa, siellähän odotti yllätys. Kutakuinkin koko rossilattian alus oli laho, ja olipa alimmilla pinnoilla vielä homettakin. Asia ei kuitenkaan ole tuntunut kovin kauhistuttavalta. Koska talo sijaitsee loivassa rinteessä, olimme ounastelleetkin ylärinteessä olevan talon puolen olevan alttiina kosteudelle. Optimistina kuitenkin kuvittelin, että lahon määrä olisi paljon vähäisempi.


Vaikeinta on ollut päättää, miten paljon lattiaa kannattaa korjata. Kannatinhirretkin olivat osittain lahot, mutta kuitenkin vielä melko jykevät. Monissa ohjeissahan sanotaan, että jos haluaa kunnostaa taloaan perinnetyyliin, kannattaisi säilyttää mahdollisimman paljon ja korjata vain silloin kun on pakko. Vanhan talon historiallinen arvo rapisee sitä mukaa, kun kantaa ulos vanhaa materiaalia ja tuo sisään uutta. Toisaalta lattiaa ei ole tarkoitus avata tämän remontin jälkeen ihan pian, joten päädyimme vaihtamaan kaikki lahot ja kosteutta saaneet paikat voidaksemme olla varmoja, että jalkojen alla on kaikki kunnossa. Hyvä päätös, sillä poikki sahaamisen jälkeen selvisi, ettei hirsissä enää paljon ollut ehjää jäljellä. 


Ongelma ei tietenkään poistu pelkästään puutavaraa vaihtamalla. Syksyllä on tarkoitus tilata kaivuri muokkaamaan talon etupuolen maa viettämään talosta poispäin. Salaojia emme halua asentaa, koska niiden kaivaminen vanhan talon ympärille voi kuulemma joskus aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, jopa talon vajoamisen. Itsehän en näistä asioista tiedä muuta kuin sen mitä olen lukenut, mutta uskon asioihin perehtyneitä. Lisäksi aiomme tehdä kivijalkaan eteisen kohdalle uuden ylimääräisen tuuletusluukun ja harkita myös sähkökäyttöistä tuuletinta, joka tehostaisi ilmanvaihtoa.


Suurehkosta urakasta huolimatta olen edelleen vakuuttunut, että vanha talo ja erityisesti rossipohjainen talo on ihmiselle paras paikka asua. Lattian rakenne on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas ja periaatteessa helppo korjata. Hankalaahan tämä tosin taas on, kun eteisen läpi joudutaan kulkemaan väliaikaisten palkkien varassa, ja pöly ja kura kulkeutuvat kaikkialle. Onneksi minulla on isä, joka tuli meille työnjohtajaksi tähän hankalimpaan vaiheeseen, itse kun olemme miehen kanssa näissä asioissa vielä aloittelijoita. Isällä sattui myös olemaan jemmassa jostakin purkutalosta hankittua vanhaa hirttä, joka pääsee nyt korvaamaan tämän talon lahoja paikkoja. 

10 kommenttia:

 1. Eksyin tänne , pitää seurailla! Meilläkin tehtiin hirsitaloon ISO lattiaremontti. Tai siis lähinnä toi mies on sitä tehny, satunnaisin talkoo avuin. Purettiin vanhat laudat joissa hengittämätön maali ja osin joku muovikin päällä. Sit lapioitiin eristeet pois ja piikattiin betonilaatta auki (huoh..) Kivijalkaan tuuletusaukot. Uus rossipohja tilalle . Ei aikasempaa kokemusta hommista, vaan useita mielipiteitä ihmisiltä joilla on+ netti.
  Mieletön fiilis ku lattiat nyt paikallaan ^_^ Uskon kyl et kannattaa! Tsemppiä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun eksyit! Ja mukavaa kuulla, että teillä remontti onnistui. Meillä on onneksi päällimmäiset vanhat lankut hyvässä kunnossa, jotta saadaan laittaa ne takaisin päälle. Sinänsä tylsää, että kun remontin jälkeen lattia näyttää päältä päin ihan samalta kuin ennen, ei kukaan huomaa, että on tullut ahkeroitua. Pitänee siis itse kehuskella, kun sinne asti päästään ;) Ja tärkeintähän on, että itse tietää.

   Poista
 2. Hieno remonttireija kuva susta :) Vanha puutalo on varmasti sisäilmansa puolesta huippua verrattuna nykyisiin äkkiä rakennettuihin taloihin...ja niissä käytetään kaikenlaisia kiinnitysaineita ym. En kadehdi yhtään remontin keskellä asumista...mutta tulee se meillekin...kun aletaan tuossa lähivuosina putkiremonttiin....;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkös olekin aika pätevän näköinen tuossa kuvassa! Uuh, putkiremontti kuulostaa kamalalta. Kuulemma senkin voi kyllä hoitaa monella tapaa, aina ei ole niin hankalaa. Musta on kyllä mahtavaa asua hirsitalossa ja hengittää raikasta ilmaa, vaikka tän lahon paljastuttua aloin kyllä vähän stressata, mitä löytyy makuuhuoneen lattian alta, joka on samalla puolella taloa. Mitä todennäköisimmin lisää lattiaremppahommia tiedossa joskus tulevaisuudessa.

   Poista
 3. Vanhempien jemma, se on ihmeellinen paikka. Lähes aina sieltä löytyy tarvittavia kapineita, mitä ikinä sitten oletkin tarvitsemassa. Siksikö sitä itsekin välillä huomaa olevansa hamsteri, jotta omistaisi joskus samanlaiset jemmat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ja tässä tapauksessa tuo hirsilöytö oli erittäin onnekas, sillä vastaavaa vanhaa hirttä ei olisi tähän hätään varmasti löytänyt kovin äkkiä muualta. Isä sanoi ostaneensa polttopuuksi, mutta kun huomasi kuinka hyvälaatuisesta puutavarasta oli kyse, oli onneksi säästänyt pahan päivän varalle. Ja nyt se sitten tuli.

   Poista
 4. Täällä ekaa kertaa ihmettelemässä. Kivanoloinen blogi. Meilläkin isä on tullut hätiin vanhan talon remppapulmatilanteissa, joten tätä juttua lukiessa nousi sellainen hellyydenpuuska kaikkia apuuntulevia isiä ja heidän ehtymätöntä tarvikevarastoaan kohtaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit blogiini :) Totta tosiaan, isät on kyllä huippuja. Me oltais oltu muuten aika pulassa, koska ei odotettu lattian tarvitsevan noin mittavaa remonttia.

   Poista
 5. Kiva, kun kävit kommentoimassa blogissani niin löysin tännekin. En ehtinyt tätä postausta pidemmälle, kun piti heti kommentoida. Mielenkiintoisia projekteja, joiden laajuutta itsekin vanhan talon kanssa ihmetellään. Suhteellisen siisti hirsipinta ja kauniit ovat pistävät tässä silmään, molemmat kun ovat meilläkin ajankohtaisia - ensimmäinen ei ainakaan toteudu, kun talo on koottu ties mistä palasista ja jälkimmäisenkin kanssa taitaa käydä heikosti, kun ovia on ainakin suurimmaksi osaksi vaihdettu uudempiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että löysit! Nuo ovet ovatkin mun silmäterä, niistä en luopuisi ikinä. Onneksi ne ovat melko hyvässä kunnossa. Lukkopesiä pitäisi vaan huollattaa (osa juuttunut maalista kiinni) ja osaa ovista pitäisi myös höylätä oviaukkoihin sopivammiksi. Onneksi ne ovat säilyneet, rakastan tuollaisia vanhoja yksityiskohtia.

   Poista