lauantai 23. elokuuta 2014

Hiukan urputusta kurpitsoista

Siinä otsikossa se varsinainen asia tulikin jo sanottua. Kesäkurpitsojen pitäisi kai olla niitä kasveja, jotka hukuttavat viljelijänsä satoon ja pakottavat käyttämään kaiken mielikuvituksen, mihin kyseistä raaka-ainetta voi tunkea. Meidän kaksi yksilöämme eivät kuitenkaan ole oikein panneet parastaan tänä kesänä. Helteiden tultua kasvit riehaantuivat kasvamaan kylämän kauden jälkeen ihan normaalisti, mutta sato on silti jäänyt vain muutamaan sinänsä ihan komeaan pötköön.


Pääongelma on itse asiassa tuttu muiltakin vuosilta. Pieni kesäkurpitsamötkäle lähtee hyvin kasvuun, mutta jossain vaiheessa sen pää muuttuu mädäntyneeksi ja lurpahtaa. Osa kurpitsoista muuttuu keltaisiksi ja lopettaa kasvunsa. Ja aikuiseksi kasvaneissa yksilöissäkin on suipoksi jäänyt pää, eikä sellainen leveä ja pullistunut kuin pitäisi. Aina aikaisemmin satoa on tullut näistä satunnaisista hävikkikappaleista huolimatta hyvin, mutta nyt kun suurin osa aluista tuntuu päätyvän manan maille, alkaa toden teolla kiinnostaa, mikä vaiva on kyseessä.


Suuri pettymys ovat olleet myös jättikurpitsat. Aina ennen ne ovat kasvaneet melkein hillittömästi vieläpä hyvin vähällä vaivalla, ja syksyn ruokalista on ollut hyvin kurpitsavoittoinen. Nyt puutarhassa kasvaa yksi ainokainen kunnollisen kokoinen hedelmä, vaikka kasvit sinänsä näyttävät hyvinvoivilta ja rönsyileviltä. Pikkuiset kurpitsavauvat lopettavat kasvunsa, kun niiden halkaisija on ehkä kymmenen senttiä, ja surkastuvat sitten pois. Ja tämä komea jättikurpitsahedelmä on muuten sekin omituisen soukka, ei normaalin pullisteleva.


Sekä kesäkurpitsoja että jättikurpitsoja on lannoitettu kompostoidulla lannalla, ja kasteltukin niitä on omien standardieni mukaan säännöllisesti eli helteillä osapuilleen kerran päivässä. Jos joku tietää, mistä tällainen kurpitsojen alisuoriutuminen johtuu, kuulisin mielelläni! 

12 kommenttia:

 1. Johtuu kuun asennosta, horostkooppimerkistäsi, kosmisista voimista, tuurista ja tuulista ;) En mä tiedä. Meilläkin joku viikko kurpitsat mätänevät (laitan alle kaikkea "kuiviketta") ja joku viikko tulee muutama. Sellaista supersatoa en ole tosin ikinä saanut, koska syön ihan kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle on kahtena aiempana kesänä mitä tässä ollaan asuttu tullut ihan riittävästi, siis juuri sen verran kuin hotkimalla on ehditty syödä. Siksipä tällainen tahti nyt sapettaa, kun olin ajatellut kesäkurpitsaa idioottivarmana kasvina, mutta mulla on ehkä ollut vain tuuria...

   Poista
 2. Kesäkurpitsat kärsivät helposti liiasta kosteudesta, kannattaa karsia ylisuurta lehvästöä, jotta ilma kiertää kehittyvien kurpitsoiden ympärillä. Ajattelin ensin, että ne kaipaavat lannoitusta, mutta jos se asia on kunnossa niin suosittelen lehtien karsimista. Minulla isot kurpitsat kasvavat hyvin. Katkoin varret (jotka olivat edenneet useita metrejä), jotta kasvi keskittyisi jo syntyneiden kurpitsoiden, eikä varren ja uusien kukkien kasvattamiseen. Tänään huomasin, että katkotut varret kukoistavat ja kukkivat kompostin päällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinpä tänään vilkaisemassa uudemman kerran kesäkurpitsoja, siellähän rehotti niiden ympärillä aivan valtavasti rikkaruohoja plus puolitarpeeton kurkkuyrtti, joka rönsyilee joka suuntaan. Ei ihme, jossei ilma kierrä :) Miten onkin tuo rikkaruohojen kitkemisinto päässyt kesän aikana unohtumaan. Näyttää siis siltä, että mätänemisen syy on selvinnyt, kiitos siis huimasti vinkistä! Heitin kurkkuyrtit kompostiin ja kitkin pitkästä aikaa kunnolla, katsotaan mitä tapahtuu ja saisiko tänä kesänä vielä satoa. Myös jättikurpitsoista toinen oli innostunut kasvattaaman ihan valtavasti rönsyjä, joista poistin ne, joissa ei ollut yhtään "vauvaa". Saapi nähdä, ehtivätkö vielä kasvattaa hedelmääkin.

   Poista
 3. Sama vika rahikaisella, viime vuoteen verrattuna sato on tänä kesänä ollut mitätön. Osa kurpitsoista mätänee alkuunsa, osa kasvaa hetken ja kovettuu kuin kivet, murto-osa on kasvanut niin etyä ovat päätyneet syötäviksi asti. Huomasin ettei kurpitsat mätäne heti alkuunsa kovin pahasti jos nyppäisee kukinnon heti pois kurpitsan nupista ennenkuin kukinto alkas edes vähän mädäntyä/lurpahtaa. Tänä kesänä ei edes suuret lehdet ole voineet olla mädäntymisen syynä, omissa kurpitsoissa nekin kun ovat jääneet melko pieniksi kun taas viime kesänä sai etsimällä etsiä kurpitsoja lehtien alta :) Mutta joo, horoskoopit ja kuun asento saattaa vaikuttaa kasvuun eniten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä kesässäkin outoine säineen tosiaan jotain vikaa on kurpitsoiden kannalta, vaikka mun kasvimaalla tuo ilmankierron vähyys varmaan selittää kyllä ongelmaa. Tuollainen kovettunut kesäkurpitsa tuli meillekin joskus alkukeästä. Kokeilin muuten myös tuota kukinnon pois nyppäisyä, katsotaan auttaako!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 4. Minä en osaa sanoa mitään neuvoja, kun en ole puutarhuri. Muistelen nyt tässä vaan sitä yhtä ainokaista syksyä, kun meille tuli kaksi jättiläiskurpitsaa. Ne olivat meistä niin kovin vitsikkäitä, kun möngersivät pitkin poikin pihamaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, se möngerrys oli mullekin ensimmäisenä kesänä hauska yllätys ja pieni shokki.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 5. Eipä ole kesäkurpitsa tuottanut satoa, eikä muullakaan tavoin edistynyt tämän 3kk kasvukautensa aikana! Siis ovat lähes samankokoiset kuin istuttaessa!! Miten se voikaan olla mahdollista? :D Tänä vuonna satoa tuottaa tammet, terhoja on valtavasti ja pähkinäpensas. Missä viipyy oravat ja närhet?? Kivahan se olis tosin keräillä itsekin pähkinöitä ja terhoja, kunhan kypsyvät. Ehkä kurpitsan vuoro on ensi kesänä ;)

  VastaaPoista