tiistai 15. heinäkuuta 2014

Kesälomani lehmityttönä

Vaikka olen kasvanut maalla, lehmät ovat minulle vähän vieraita eläimiä, koska meilläpäin ei juuri lehmätiloja ole. Siippa sen sijaan on kotoisin lehmätilalta, joten appiukon luona vieraillessa kamera laulaa ja silmä lepää komeissa otuksissa.


Tänä kesänä myös pikkuihmisemme on ensimmäistä kertaa sen verran vanha, että ymmärtää jo jotain lehmien päälle. Lehmien hoitamisesta on puhuttu jo monta viikkoa etukäteen, mutta tuottajan kannalta se olennaisin eli maito tuntuu jääneen lapselle vähän epäselväksi. Kun pääsimme mukaan hakemaan lehmiä laitumelta iltalypsylle, lapsen näkökulmasta ne menivät ”kotiin nukkumaan ja juomaan herkkumaitoa”. Kun kädestä pitäen näytettiin, mistä se maito oikein tulee, tuntui käsitykseksi jääneen, että lehmät juovat navetassa toistensa maitoa. Ehkäpä asia selkenee hiukan seuraavaan vierailuun mennessä.




Lehmien haku laitumelta oli elämys myös minulle. En ole koskaan ennen ollut näiden elikoiden kanssa yhtä lähekkäin ilman aitaa välissä. Monen sadan kilon painoista eläintä tietysti alkuun hiukan hätkähtää, vaan nämä tytöt olivatkin viisaita ja jäivät kohteliaasti odottamaan, jos ihminen oli epähuomiossa jäänyt kupeksimaan sen kulkureitille. Vanhemmat rouvat kuulemma näyttävät nuorille närhen munat, jos joku nuorikko yrittää liikaa ryntäillä.


Kuulimme myös juttuja Lolovantti-vasikasta, joka on erikoistunut karkailemaan aitojen väärälle puolelle, sekä Lipsusta, joka tykkäsi antaa käteen suukkoja. Mökkimme vieressä aitauksessa majailivat Jauho ja Jugurtti, jotka tulivat innokkaasti tarkastelemaan valokuvaajaa.


Yhtä vieraita kuin lehmät minulle on kotitalon takana virtaava joki. En jaksa lakata ihmettelemästä sen kauneutta erilaisella säällä ja eri vuorokaudenaikoihin. Vaikken ole koko kesänä jaksanut valvoa yhtään yötä auringonnousuun, viime yönä sain tallennettua sumuisen jokimaiseman käydessäni yöllä vessassa. 





4 kommenttia:

 1. Tuli niin lapsuus mieleen noista lehmäkuvista...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun lapsuuteen kuuluu lähinnä lainehtivat viljapellot ja sikala, lehmiä vain etäisesti :)

   Poista
 2. Aivan ihana postaus kuvineen. Mieletöntä, että lehmät saavat ulkona laiduntaa näin kesäisin ja kovin olivat onnellisen näköisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa ollakin jo kohta katoavaa kansanperinnettä, että lehmät laiduntavat ulkona, käsittääkseni uusimmissa navetoissa niitä ei päästetä laitumelle. Toisaalta niissä lehmillä on enemmän tilaa liikkua. Musta lehmät kyllä kruunaavat kesämaiseman ehdottomasti ja saavat tosiaan hyvälle mielelle, kun näyttävät niin onnellisilta.

   Poista