sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Villivihanneksia pestoon

Joka vuosi harmittelen, että paras villivihannessesonki meni jo, mutta tänä vuonna olen asian suhteen ihan aallonharjalla. Nokkosta on tullut poimittua pakkaseen nyt, kun versot ovat vielä sopivan pieniä, ja vuohenputkea on hyödynnetty monessa ruuassa. Johtuu varmaan siitä, että kevään eteneminen meni kylmien kelien ajaksi tauolle, joten minunkin aivosoluni ehtivät käsittää kaikenlaista kiinnostavaa jo kasvavan pihalla.


Keräilyvimmastani huolimatta olen edelleen vähän epävarma, mihin näitä luonnon herkkuja kannattaisi käyttää. Helppo vastaus on tietysti mihin vaan, koska villivihanneksiahan voi tosiaan käyttää hyödyksi lähes missä vaan ruokalajissa. Olen kuitenkin yrittänyt etsiä vaihtoehtoa, jossa kasvien oma maku pääsisi parhaiten oikeuksiinsa eikä niitä tulisi vain viskattua valmiiseen reseptiin ja ihmeteltyä sitten, miltä se vuohenputki tai muu vastaava maistuukaan.


Nyt päätin kokeilla nokkosta ja vuohenputkea pestossa ja uskon päässeeni aika lähelle sitä mitä tavoittelin. Pestosta tuli ihan älyttömän hyvää, ja luulenpa, että tästä tulee niitä luottoreseptejä, joita tulee tehtyä uudestaankin. Tällä kertaa söimme pestoa perunasalaatin kastikkeena, mutta perunat imaisivat maun itseensä vähän liikaa – pestoa olisi pitänyt olla perunoiden määrään nähden enemmän. Leivän päälle tämä sopii myös ja miksei pastankin kanssa.Villivihannespesto

2 dl ryöpättyjä nokkosia ja vuohenputkia
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
2 rkl sitruunamehua
¼ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl oluthiivahiutaleita

Sekoita tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. 

6 kommenttia:

 1. Meilläkin kasvaa jotakin tuon ensimmäisen kuvan näköistä pihalla mutta en taida uskaltaa heittää sitä lautaselle, kun en yhtään tiedä mitä se on. Ja onko se edes samannäköistä muuten kuin minun silmissäni. :) Nokkosta kyllä haluaisin kokeilla, se sopii kuulemma esim. lettuihin pinaatin korvikkeeksi oikein hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohenputkea on kyllä mielestäni vaikea sekottaa mihinkään, mutta kannattaa silti tarkistaa ensin kasvikirjasta, koska sillä on olemassa erittäin myrkyllinen sukulainen. Meilläkin äiti aina teki nokkoslettuja, itse en toistaiseksi ole kokeillut.

   Poista
 2. Meillä on myös nokkonen ja vuohenputki ahkerassa käytössä. Ja itsekin olen ekaa kertaa ajoissa näissä asioissa! Tänään vasta havahduin siihen, että olen poiminut liian vanhoja vuohenputkia ja väänsinkin oliiviöljymarinoidun salaatin nupullaan olevista vuohenputkista ja kaikista pienimmistä voikukanlehdistä. Maku oli aivan toista maata kuin nuorilla, mutta auenneilla vuohenputkilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin huomannut, että vuohenputkissa on tosi suuri makuero tuoreiden ja vähän vanhempien versojen välillä. Salaatti lieneekin se paras tapa maistella villivihanneksia ihan tuoreeltaan.

   Poista