maanantai 26. toukokuuta 2014

Minttuteetä tuoreista mintunlehdistä

Hehkutin Berliini-postauksessani saksalaisten ravintoloiden valikoimaa, johon sisältyi muun muassa tuoreista mintunlehdistä tehty tee. Nyt kun olen saanut omat mintuntaimeni istutettua ulos ja ne näyttävät lähteneen kasvuun hyvin, voin alkaa toteuttaa kesäistä minttuhaavettani. Tarkoitus on saada minttu kasvamaan niin hyvin, että voin syödä sitä säästelemättä ja juoda vaikka joka ilta minttuteetä, jos mieli tekee. Ulkona komeilee kolme erilaista minttua ja sisällä vielä yksi, joten luulisi surkeammallekin puutarhurille satoa riittävän.Tuoreen minttuteen valmistaminen on yksinkertaista. Laitetaan mukin pohjalle mintunlehtiä ja kaadetaan päälle kuumaa vettä. Annetaan hautua hetki ja juodaan. Yhteen mukilliseen riittää pari oksaa, vaikka teen vahvuusaste on tietysti makuasia. Makeutukseksi sopii hyvin hunaja, mutta ilmankin maistuu mainiolta.


Tällaista tuoreteetä voi valmistaa monista muistakin lehdistä. Kokeilin juuri mustaherukan lehtiä, ja lopputulos oli mainio. Seuraavaksi tekee mieli kokeilla yrttipenkistä rosmariinia. Taidan kulkea loppukesän katsellen kasvustoja sillä silmällä, mitä kaikkea voisi kokeilla teeksi. Ja kuumana päivänä teen voi tietysti nauttia kylmänä tai sekoittaa lehdet alun perinkin kylmään veteen.


6 kommenttia:

 1. Kuulostaa raikkaalta ja terveelliseltä, lähiruokaa tai siis -juomaa parhaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän tuoreemmaksi ei tee enää muutu, kun ainekset haetaan suoraan pihalta keittiöön :)

   Poista
 2. Tuore minttutee on kyllä ihanaa. Ja minttujakin on monen makuisia. Itse tykkään kyllä ihan perusmintusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin tänä keväänä suklaamintun taimen, tavallisten viher- ja piparmintun kaveriksi. Ja onhan siinä vieno suklaan vivahde, mutta minäkin taidan silti luottaa enemmän noihin perusminttuihin.

   Poista
 3. Eipä taida kulua kauaakaan kun kyselet miten mintun kasvua voi rajoitaa :) Niillä on paljon laajenemissuunnitelmia. Mutta juomalla teetä sitä voi kurittaa nautinnollisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut tuosta minttujen laajentumisvimmasta, ja kaukaa viisaana olen istuttanut ne viljelylaatikkoon ja ruukkuihin. Mietin juuri, missä olisi puutarhassa sellainen nurkka, jossa minttu saisi vähän levitäkin, mutten ole vielä keksinyt hyvää paikkaa.

   Poista