perjantai 16. toukokuuta 2014

Maidoton jäätelö banaaneista ja mustikoista

Koska huomenna alkaa kuulemma kesä, nyt lienee hyvä aika julkaista maailman herkullisin jäätelöohje. Tai no sanotaanko niin, että tämä jäätelö maistuu herkullisemmalta kuin kaupan maitojäätelö, ja siksi en jaksakaan enää nykyään murehtia helteellä, etten pysty syömään tavallista jäätelöä. Ainut ongelma tässä on, että sitä ei myydä jäätelökioskeissa, joten maailman parhaalla jäätelöllä herkuttelu jää vain kotiolosuhteisiin.


Jäätelöohjeeni on muunnelma klassisesta raakakeittiön jäätelöstä ja siinä käytetään banaania tuomaan massaan kermaisuutta ja jäätelön tuntua. Pakastetut hedelmät ja marjathan ovat muuten vain sorbettia, mutta banaani tekee tästä jäätelön. Joskus raakakeittiössä käytetään samaan tarkoitukseen pähkinöitä, mutta itse en ole saanut niistä koskaan aikaiseksi sellaista suussa sulavaa ja samalla kevyttä herkkua, jonka syömisen jälkeen ei tunnu siltä kuin vatsassa olisi möykky savea. Banaanijäätelö taas on oiva kevyt välipala, eikä sen syömisen jälkeen tarvitse murehtia rantakuntoaan. 

Suuri plussa tälle jäätelölle tulee myös siitä, että sen tekeminen on nopeaa ja yksinkertaista. Pieni miinus tulee siitä, että valmistuksessa tarvitsee järeän monitoimikoneen tai tehosekoittimen. Sauvasekoittimella ei tätä ohjetta kannata ruveta kokeilemaan. Mustikan sijaan marjoina toimivat muuten erinomaisesti myös mansikat.

Mustikkajäätelö

3 kypsää banaania
1–2 dl jäisiä mustikoita
¼ tl vaniljajauhetta
1–2 tl lucumaa (voi jättää poiskin)

Pilko banaanit ja laita ne pakastimeen pariksi tunniksi. Jos taloudessa on joskus uhkaavan ylikypsiä banaaneja, ne kannattaa pilkkoa ja pakastaa valmiiksi jäätelönhimohetkiä varten. Loppuohje onkin yksinkertainen: lisää ainesosat monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

Kutienkin tämä kohta on samalla se kaikkein monimutkaisin. Jos banaanit ovat liian jäisiä, heikompi kone helposti ylikuumenee ja hyytyy. Paras jäätelö syntyy, kun kone juuri jaksaa veivata aineet jäätelöksi ja massa on jäistä, mutta pehmeää. Jos taas kone sattuu olemaan huonompi, aineet voi sekoittaa pehmeämpinä ja laittaa sen jälkeen seoksen uudestaan pakkaseen. Silloin sitä pitää muistaa käydä sekoittelemassa vähän väliä, jotta jäätelö ei pääse liian hileiseksi.

En ole vielä keksinyt, miten tätä jäätelöä voisi valmistaa pakkaseen säilöön, koska liikaa kovettuessaan raakajäätelön taika katoaa. Niinpä meillä syödään kerralla koko satsi, muttei kukaan ole vielä valittanut, että joutuisi syömään kerralla liikaa jäätelöä. 

9 kommenttia:

  1. En ole suuri banaanin ystävä, mutta kasviskokkikerhossamme joku intoutui tekemään pelkästä banaanista samanlaista jäätelöä (ei mitään lisukkeita). Sekin oli yllättävän hyvää, joten uskon, että mustikat ja vaniljajauhe lisäisivät makuelämystä. Kiitos siis tästä! Mutta mitä on lucuma ja mistä sitä saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole kokeillut pelkkää banaania, mutta muina variaatioina kyllä, ja aina tulee hyvää. Lucuma on hedelmä, jota myydään kuivattuna ja jauhettuna ekokaupoissa ja joissain luontaistuotekaupoissakin. Se antaa oman makunsa ja käytän sitä hirmu paljon myös smoothieihin ja muihin makeisiin herkkuihin. Ilmankin tosiaan pärjää, mutta tämä "superfood" on sellainen, ettei ole koskaan jäänyt ainakaan minun kaappeihini pölyttymään vaan pikemminkin pussi on aina tyhjä :)

      Poista
  2. Vaikuttaako lucuma koostumukseen? Kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaipa se vähän vaikuttaa, mutta olen tehnyt usein myös ilman lucumaa, eikä se ainakaan yhtään kärsi lucuman puutteesta. Enemmän tuo jäätymisen aste on oleellinen.

      Poista
    2. Korvasin sitten lopulta mustikat mansikoilla, lisäsin joukkoon yhden avokadon ja kookosöljyä (lähinnä kesää silmällä pitäen "sisäiseen rasvaamiseen"). Ei hassumpaa, lapselle vaan ei uppoa mustikat mössöissä niin siksi vaihdoin marjat. Vielä kun olisi tehosekoitin, joka tekisi kunnolla yhteistyötä. Millaisella sekoittimella pyörittelet näitä jätskejä?

      Poista
    3. Kiva kuulla kokeilusta! Kookosöljy sopiikin tähän tarkoitukseen varmaan hyvin. Mä teen Kenwoodin Multipro Excel -monitoimikoneen s-terällä lähes kaiken missä vaaditaan vähänkään vääntövoimaa, koska saman setin tehosekoitin ei ole oikein hyvä. Jossain vaiheessa voisi hankkia kunnon tehosekoittimen, mutten ole pitänyt kiirettä, kun tällainen monitoimikone löytyy talosta. Ei muuta vikaa kuin että pestäviä osia on paljon.

      Poista
  3. Erinomainen ohje, kiitos. Tykkään syödä jäätelöä, mutta valmiit ovat ällöttävän makeita ja useimmissa on sellainen lisäainecoctail, ettei tee mieli. Tuollaista voisinkin popsia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoista syistä minäkään en kauheasti haikaile kaupan jäätelöitä. Kioskin ohittaminen on se ainut vaikea juttu, kun tötterön ostaminen on myös rituaali ja sosiaalista toimintaa. Jotenkin on makuaistikin muuttunut, lähes kaikki valmiiksi sokeroidut jutut maistuvat liian makeilta.

      Poista
  4. glukoosi siirappia nii ei kovetu nii paljoo nii voi olla pakkasessa pitempää

    VastaaPoista