tiistai 29. huhtikuuta 2014

Puutarhakuumeessa

Niin kuin ehkä jokaisessa muussakin suomalaisessa kodissa, jolla on edes vähän pihaa, on meilläkin aherrettu viime päivinä vimmatun puutarhakuumeen vallassa. Rakastan tätä aikaa vuodesta: saa suunnitella ihan mahdottomiakin, kaikilla kylvöksillä on vielä mahdollisuus onnistua ja rikkaruohot ovat vasta pieni riesa. Jopa vuohenputken kanssa elämme sovussa nyt, kun sen versot ovat juuri sopivia suuhunpantavaksi eivätkä tunnu vain voittamattomalta ongelmalta.


Kasvimaa meillä on vielä kääntämättä, mutta uskalsin jo kylvää viljelylaatikoihin niitä lajeja, joiden pitäisi kestää pientä pakkastakin. Laatikoihin päätyi salaatteja, mangoldia, tarhapapua ja porkkanoita. Tänä vuonna kokeilen kasvattaa porkkanat laatikossa, koska savisella kasvimaalla aika suuresta osasta tuli haaroittuneita ja nysiä, vaikka maata kuinka on yritetty muokata muhevaksi. Iloinen yllätys oli, että viime kesän jäljiltä yhdestä viljelylaatikosta löytyi elossa oleva rosmariini.


Myös kuopat, jotka jäivät nurmikolle viime syksyisen kivien kaivuun jälkeen, on täytetty. Aukkoihin kylvettiin siemeniä, joten toivottavasti saamme taas pian nauttia niin tasaisesta nurmikosta kuin se tällä kivikkoisella ja kuoppaisella pihalla on mahdollista.


Lapsen pihaleikeissä on tapahtunut suuri mullistus, nimittäin käyttöön tuli oma leikkialue. Peitimme yhden nurkan pihasta suodatinkankaalla ja pappa kävi tasoittamassa sen päälle kauhakuormaajalla soraa. Papan käsialaa on myös uusi hiekkalaatikko, jossa kelpaa typykän istua ja tehdä kakkuja. Keinu on ollut paikallaan jo viime syksystä, mutta nyt on toki hieman toista keinutella, kun ympäristö on näin hieno. Samalla saimme blokattua yhden osan pihasta rikkaruohoilta. Suunnitteilla leikkialueelle on vielä kenties mukava puistonpenkki aikuisia varten sekä leikkimökki, mutta vasta joskus paljon myöhemmin.Kaiken kukkuraksi sain vielä istutettua orvokit parvekelaatikoihin, jotka asetettiin tutulle paikalleen sisäänkäynnin kaiteelle. En tänäkään vuonna suostunut miehen ehdotukseen hankkia kaikkia värejä sekaisin, koska orvokkien oikea väri minulle on sininen. Violetit ja valkoiset vielä menevät, mutta keltaiset tai oranssit  – ei kiitos!

Oikeastaan ihan hyvä, että lähipäiviksi on luvassa koleaa säätä. Eihän tätä puutarhakuumetta kestäisi ilman pientä lepotaukoa. 

6 kommenttia:

 1. Ihanat orvokit, oih. Toivottavasti viljelyksesi lähtevät nyt hyvin kasvamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan tosiaan! Yritin kyllä valita näihin ensiviljelyihin sellaisia lajeja, että myöhemmin voi ottaa uuden yrityksen jos nyt kävisikin köpelösti.

   Poista
 2. Kuulostaa tutulta - miulla on jo kasvimaa kertaalleen käännettynä ja lannoitettuna ja arvoin jo viime viikonloppuna, uskaltaisinko kylvää ensimmäiset pinaatit. Lamopinaattia esikasvatin jo sisällä, mutta toista lajiketta saisi kuulemma laittaa jo huhtikuun puolella suoraan avomaahan. Toisaalta samassa yhteydessä sanottiin, että maa saisi olla yli 10-asteista, ja täällä on kuitenkin vielä muutamaa yötä lukuun ottamatta ollut yöpakkasiakin, joten tuolla ne pinaatinsiemenet vielä odottelee olohuoneen pöydällä... Vaan ei varmaan kovin kauan, jos tämä auringonpaiste tällaisena jatkuu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lämmin kevät on saanut sisäisen viljelykalenterin sekoamaan. Lämmin sää näin aikaisin voi olla petollinenkin, mutta toisaalta harmittaisi, jos ei yrittäisi ottaa kaikkea irti kenties hitusen pidemmästä kasvukaudesta. Ehkä kuitenkin parempi odotella vielä hetki jos yhtään epäilyttää, jos olet kerran itse nähnyt sen esikasvatuksen vaivankin. Mulla on sikäli pienempi riski, että maahan meni vain siemeniä.

   Poista
 3. Täälläkin on ensimmäiset orvokit istutettu kukkapurkkeihin! Violetteja ja valkoisia täälläkin päätyy ostoskoriin vuosi toisensa jälkeen, vaikka ne muutkin värit kaupassa kovasti välillä houkuttelevat. Mutta ovokeiden kuuluu munkin mielestä olla akselilla sininen-liila-valkoinen, olkoon muut kesäkukat sitten muun värisiä. Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, muissa kukissa voi sitten väri-ilotella. Hauskaa vappua teillekin!

   Poista