sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Mitä kasvissyöjä grillaa?

Vaikka pääsiäinen ei ole vielä edes ohi, tahdon jo julistaa tämän ehkä kaikkien aikojen parhaaksi pääsiäiseksi. Ainakin lähihistorian. Olemme pyörineet lähes t-paitasillamme puutarhassa, tehneet vähän yhtä hommaa ja sitten vähän toista ja ihailleet luonnon heräämistä. Voisi vaikka vannoa, että pelkästään tämän päivän aikana nurmikko on muuttunut ruskeasta jo melkein vihertäväksi. Koska mies on ollut koko pääsiäisen yövuoroissa, päiville ei ole ollut buukattuna mitään velvoitteita, ja siksi olemmekin saaneet touhuta ihan ilman stressiä. Suuri osa ajasta on toki mennyt lapsen vahtimiseen, kun hän on harjoitellut uutta taitoaan rattaisiin kiipeilyä, mutta ilman pieniä akrobatiaesityksiä olisikin ollut paljon tylsempää.
Avasimme tänään myös grillauskauden. Yleensä grillaamme esimerkiksi kasvisvartaita, mutta koska suurin osa kasviksista odottelee vielä sesonkiaan, piti keksiä jotain vähemmän kesäistä. Grillattavan piti olla myös helppoa, koska huhtikuisessa epävarmassa säässä kenenkään ei tee mieli värkätä mitään hankalaa, jos aurinko sattuukin menemään pilveen ja tulee sade.
Pohdinnan lopputuloksena syntyneet kasvisnyytit ovat jotain niin arkista, etten ensin meinannut kehdata edes blogata niistä. Mutta menköön. Siinä missä makkara on helppo kiskaista paketista ja mojauttaa suoraan grilliin, kasvisgrillattavat vaativat lähes poikkeuksetta edes jonkinlaista esivalmistelua. Liikaa vaihtoehtoja ei varmaan ole koskaan. Tässä siis vaihtoehdoksi yksi helppo, halpa ja muunneltavissa oleva kasvissyöjän grilliruoka, jota olemme tehneet eri muunnelmina aina silloin tällöin.

Peruna-tomaattinyytit

Peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
Tomaattia
Raejuustoa (tai muuta juustoa, esim. sinihome tai feta)
Papuja
Öljyä
Mausteita, esim. timjamia, tuoretta basilikaa, mustapippuria, suolaa, savupaprikajauhetta

Lorauta hiukan öljyä alumiinifolion palalle ja kaada päälle (jäistä) peruna-sipulisekoitusta. Jos haluaa käyttää tuoreita perunoita, niitä on syytä esikeittää hiukan etukäteen. Lisää tomaatti paloina, juusto, pavut ja mausteet. Itse laitoin muille juustoa ja itselleni papuja ja kummatkin versiot olivat hyviä. Kypsennä nyytit tasaisella lämmöllä, ei mielellään liian kuumassa, koska ruoka saattaa muuten kärähtää folioon kiinni. Kypsymistä on hyvä tarkkailla raottamalla välillä hiukan nyyttiä. 

Ps. Unohdin valitettavasti ottaa ruuasta kuvan, mutta onneksi puutarhassa oli muutakin mitä kuvata.

8 kommenttia:

 1. Nammm...sinihomejuustolla varmasti maistuisi minullekkin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinihomejuustosta tykkäisin minäkin, mutten valitettavasti voi syödä. Hyvää oli kyllä ilmankin.

   Poista
 2. Olemme saaneet nauttia vuosisadan kanuneimmasta pääsiäisestä. En ole koskaan vihkiytynyt grillauksen saloihin, mutta grillibileissä kasvissyöjä on aina vähän ihmeissään. Oikein hyvä ja ruokaisa ohje, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvissyöjän grillaus on ehdottomasti taitolaji ja vaatii vähän kekseliäisyyttä. Uskallan kyllä väittää, että lopputuloksetkin voivat sitten olla jotain paljon mielenkiintoisempaa kuin perusmakkaranpurijan pöperöt.

   Poista
 3. Mmm, peruna-tomaattinyytit kuulostavat herkullisilta!

  VastaaPoista
 4. Tällaiset kasvis-perunanyytit on mun suosikki, meillä laitetaan joskus lisämausteeksi jalapenoja ja yleensä homejuustoa, niin tulee vähän enemmän makua plus oliiveja. Käy kasvissyöjälle tai lisäkkeeksi muille.
  Ihania luonnonheräämiskuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliivit kuulostaisivat munkin valinnalta. Yritän laittaa paljon mausteita, niin niistäkin tulee makua, mutta juusto kyllä aateloisi kokonaisuuden.

   Poista