lauantai 19. huhtikuuta 2014

Gluteeniton ja maidoton pizza

Kotimme ruokahuolto on tapahtunut viime aikoina pitkälti rutiinien varassa, koska aikaa tai intoa kokeiluihin ei ole oikein ollut. Jokainen, joka yrittää yhdistää työhön tai muihin velvollisuuksiin harrastuksia, perhettä tai molempia tunnistanee tilanteen.

Keittiön ideaköyhyys on silti harmittanut, koska kokeilen mielelläni uusia ruokia. Berliinin lentokentältä nappasinkin sitten mukaani inspiraatioksi saksalaisen Vegan-lehden. Tavallaan huvittavaa, että haen kasvisruokainspiraationi makkaransyöjien luvatusta maasta Saksasta, mutta Berliinihän on nykyään myös kasvissyöjien mekka.


Pääsiäisen kunniaksi päätin kokeilla gluteenitonta pizzaa. Meillähän ei syödä lammasta, joten perinteisestä pääsiäismenusta ei oikein riitä ammennettavaa. En ole syönyt tavallista pizzaa vuosiin, ja raakaruokapizzahan on vähän eri juttu, vaikka hyvää onkin. Tässä pizzassa juusto oli korvattu raakakeittiöstä tutulla cashew-juustolla, mutta muun pizzan mukana se tuli käytettyä uunissa eikä siis ollut enää raakaa. Korvata on muuten tässä vähän harhaanjohtava sana, koska ainakin minunlaiselleni juustosta vieroittuneelle syöjälle kokonaisuus oli jopa parempi kuin peruspizzerian mitäänsanomattomat lärpäkkeet. Mies oli muuten samaa mieltä, ja hän sentään syö tavallistakin pizzaa ja juustoa.


Olin hieman huolissani pizzan pohjasta, koska en yleensä saa gluteenittomia hiivaleivonnaisia kohoamaan ilman psylliumia. Aika lättänäksi se jäikin, mutta lopputulos oli silti hyvä. Jos reseptiä vielä kehittelisi pidemmälle, pohjan rapeuden eteen voisi toki vielä tehdä töitä. Samoin saattaisin lisätä pizzan päälle vaikka pinjansiemeniä, nyt niitä ei ollut kaapissa. Muutenkin muokkasin ohjetta hiukan muun muassa korvaamalla puolet vaaleista jauhoista kaurajauholla.


Gluteeniton ja maidoton pizza (2 pyöreää pizzaa)

Taikina
200 g vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
200 g kaurajauhoa
1 pss kuivahiivaa
n. 3 dl lämmintä vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa

Kastike:
400 g tomaattimurskaa
2 isoa valkosipulinkynttä
kuivattua basilikaa (alun perin tuoretta oreganoa, mutta meillä ei ollut)
1 pieni kuivattu chilinpalko murustettuna
1 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
suolaa

Cashew-juusto:
150 g cashew-pähkinöitä
4 tl sitruunamehua
2 tl oluthiivahiutaleita
½ tl suolaa
vettä

Lisäksi:
mustia oliiveja
pari kourallista tuoretta pinaattia
tuoretta basilikaa

Laita cashew-pähkinät likoamaan veteen.

Sekoita jauhoihin kuivahiiva ja suola sekä öljy ja vesi. Vettä kannattaa lisätä vähitellen oman arvion mukaan – itse lisäsin kolme desiä, vaikka ohjeessa oli vain kaksi, ehkä saksalaiset gluteenittomat jauhot ovat erilaisia. Vaivaa taikinaksi. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse suoraan kahdelle leivinpaperille pyöreiksi pizzapohjiksi. Anna kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla.

Pilko valkosipuli hienoksi ja kuullota hetki oliiviöljyssä. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Anna hautua hetki.

Valmistele cashew-juusto, kun pähkinät ovat lionneet vähintään puoli tuntia. Kaada liotusvesi pois ja laita pähkinät tehosekoittimeen. Lisää sitruunamehu, suola ja oluthiivahiutaleet sekä sen verran vettä, että kone pyörii. Surauta tasaiseksi massaksi.

Kun pizzapohjat ovat kohonneet noin puoli tuntia (kovin paljon ne eivät minulla kohonneet, mutta hyvää tuli silti), levitä päälle tomaattikastike, huuhdellut pinaatit, oliivit ja cashew-juusto. Paista kutakin pizzaa 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes juusto alkaa hiukan ruskettua. Ripottele valmiiden pizzojen päälle runsaasti tuoretta basilikaa. 

6 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä aika syötävän hyvältä. Ja minusta pizzapohjan kuuluukin olla ohut. :) Tosin kerran erityisen ohut pizzapohja jäi aika kuivaksi ja kovaksi, kun taidettiin joutua korvaamaan osa jauhoista maissijauholla, joka nähtävästi käyttäytyy aika eri tavalla kuin vehnäjauho.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niinhän sitä sanotaan noista pizzapohjista. Luulen että pohjan suhteen voisi kyllä hifistellä loputtomiin, ja vaikken mikään pizzaexpertti olekaan, joskus kannattaisi ehkä kokeilla pizzan paistamista meidän leivinuunissa kun sellainen kerran on. Tosin luulen, ettei gluteenittomilla jauhoilla koskaan pääse ihan 100 % autenttiseen lopputulokseen, muttei sen ole niin väliksi, kunhan tulee hyvää.

      Poista
  2. Houkuttelevaisen kuuloinen pitsa ja hyvät on korvaajat!! Pitsaa en olekaan vuosikausiin tehnyt, mutta juuri jotain tällaista voisin innostua paistelemaankin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli tosi hyvää, suosittelen kokeilemaan. Mullakin on ollut pitsan kanssa tosi pitkä tauko, mutta ehkä teen useamminkin nyt kun tajusin, ettei pitsa tarvi juustoa.

      Poista
  3. Ihana pitsaohje!! Tuota täytyy kokeilla. Itse muunnan sen vielä hiivattomaksi ja viljattomaksi..:-)

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista