lauantai 22. maaliskuuta 2014

Hunajaa yskänlääkkeeksi

Aika moni välttelee nykyään valkoista sokeria, ja meilläkin tartutaan enää harvoin tavalliseen sokeripussiin. Yksi hyvä makeuden lähde on hunaja, jota on meillä viime päivinä käytetty lisäksi lääkinnällisiin tarkoituksiin.


Pikkuihmisellä on ollut flunssa jo yli viikon, ja kamalan kuuloinen yskä on vaivannut öisin. Vaivannut myös meitä muita, nimittäin yskä pitää tietysti yöllä unen loitolla myös lapsen vanhemmilta. Luin hiljattain jostain, että lasten yskänlääkkeistä ne oikeasti tehokkaat aiheuttavat haitallisia sivuvaikutuksia ja lopuilla turvallisilla ei oikeasti ole minkäänlaista tehoa, niinpä apteekin yskänlääkkeet ovatkin jääneet ostamatta. Sitten kuulin, että perinteinen tapa lääkitä lapsen yskää on hunaja joko sellaisenaan tai veteen sekoitettuna.

Kokeilin yhtenä iltana antaa lapselle pari teelusikallista hunajaa ennen nukkumaanmenoa, ja ainakin saimme nukkua rauhassa sinä yönä. Vaikea tosin sanoa, oliko yskä jo muutenkin menossa pois. Seuraavan kerran kun itselläni on yskä, aion kokeilla samaa kikkaa. Vaikka hunajaahan tulee usein käytettyä flunssassa muutenkin, joten vaikutuksen tarkka arviointi lienee vaikeaa. 


Flunssa on vaaninut perhettämme nyt monesta suunnasta, mutta minä itse olen ihmeekseni onnistunut välttämään sen. Salainen aseeni ovat sinkkitabletit, joiden tehosta flunssan lievittäjänä ja vastustuskyvyn parantajana on kaiketi jo alustavaa tieteellistäkin näyttöä. Oman perheemme epätieteellisessä empiirisessä tutkimuksessa sinkkitableteista on tullut jo koko talven kestävä ehdoton rutiini. Sinkkiavusteinen flunssa kestää vain muutaman päivän ja tulee lievänä, ja tämä on nyt todettu jo niin monen flunssan kohdalla, että kyse ei voi olla sattumasta.


Lisäksi flunssapotilasta hoidetaan meillä kuumalla juomalla, johon on raastettu inkivääriä ja sekoitettu sitruunan mehua ja hunajaa. Pohjana toimii usein rooibostee tai viinimarjamehu. Hurjimpiin tauteihin on kokeiltu jopa virolaisia viinasukkia ja valkosipulia joko syötynä raakana tai kokonaisina kynsinä varpaan väleissä.

Flunssapöpöt alkavat onneksi kohta harventua kevään koittaessa. Terveyttä kaikille!

12 kommenttia:

 1. Eräs kaverini sanoi, että hunaja oli ihan oikeassa tutkimuksessa todettu aivan yhtä tehokkaaksi yskän hillitsijäksi kuin apteekin yskänlääkkeetkin. Ei ole aivan tuulesta temmattua siis. Meillä luotetaan myös hunajaan. Annan kyllä lapselle lähes päivittäin teelusikallisen hunajaa, koska sen on puhuttu myös vaikuttavan flunssien torjuntaan. Ei meillä juuri ole sairastettu edes päiväkodin aloituksen jälkeen puhumattakaan aiemmista ajoista. Tuuriako. Tiedä sitten..

  Oletko kuullut kaalinlehdistä? Eli rikki kaulittuja (itse tökin vielä haarukalla reikiä) kaalinlehtiä, kokonaisia, rinnalle. Suoraan paljasta ihoa vasten ja esimerkiksi vanhasta teepaidasta tai resorista ommeltu tuubi päälle pitämään lehdet paikoillaan. Tappaa jopa alkavan keuhkoputkentulehduksen ja yöt on meillä tosi rauhallisia, yskä myös selkeästi kestää vähemmän aikaa. Alle viikossa on ohi. Kovin mukavaa puuhaa tuo kaalin laitto lapselle ei ole, mutta kyllä meillä ainakin kiukku kaikkoaa, kun kaalit hiukan lämpenee iholla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaalinlehdet tähän tarkoitukseen ovat ihan uusi mutta mielenkiintoinen asia! Voin kuvitella, että kaalin paikoilleen laitto voisi olla melkoinen show. Kaalit pitkin sänkyä, hunajavedet tyynyllä, sipulinpalat pitkin poikin (meillä käytetään lapsen sängyn päädyssä sipulipussia nuhassa)... Ei mitään siistiä hommaa tuo sairastaminen. On kyllä mielenkiinoista, mitä kaikkia luonnon antimia voi käyttää lääkkeenä. Kovin vähän näistä asioista vaan tiedän, vaikka mieluusti kyllä käyttäisin näitä edullisia ja usein tehokkaita luonnon keinoja.

   Poista
 2. Uskon hunajan voimaan. Hunajalla makeutettu timjamitee on myös erittäin hyvä yskänlääke. Minulla ei ole ollut flunssia vuosiin, johtuu varmaan siitä ettei ole paljon tartunnan lähteitä kun asun syrjässä ja työskentelen kotona. Yksi pettämätön keino jos huomaan flunssan oireita on halkaistu tavallinen sipuli yöpöydällä. Ei ihan suloisimmat tuoksut, mutta toimii. Jotkut sanovat, ettei sipulia tarvitsisi edes halkaista tai kuoria, kokonaisia sipuleita vain levittelee ympäri huoneita flunssa-aikana. Hyvää vointia teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Timjami-hunajatee kuulostaa juuri täydelliseltä flunssaan! Edellisessä kommentissa jo mainitsinkin, että meilläkin käytetään sipulia lähinnä lapsen nuhanenän aukaisijana yöaikaan. Sipulit silpuksi ja harsoon sängynpäätyyn. Se haju on kyllä karmea.

   Poista
 3. Muistan jo lapsena saaneeni iltaisin lusikallisen hunajaa yskänlääkkeeksi. Nyt käytämme teen makeuttajana hunajaa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään hunajasta eniten sellaisenaan, mutta teessäkin toki joskus. Olen kuitenkin kuullut, että tee ei saa olla liian kuumaa ettei hunajan ravintoaineet kuumene liikaa, joten varsinkin jos on tosi kyseessä eli flunssa-aikaan nautin hunajani raakana.

   Poista
 4. Meillä lapsena käytettiin korvakipuun lääkkeeksi harsopussia, jossa oli pieneksi paloiteltua raakaa sipulia. Sängyllä piti makoilla kyljellään sipulipussi korvalla. Niin ärsyttävän kamalan pahanhajuista puuhaa kuin se lapsen mielestä olikin, niin teho taisi olla verrannollinen hajun voimakkuuteen eli lääke toimi. Hyvin harvoin ainakaan oli tarvetta käydä korvakivun takia lääkärissä eikä mistään korvatulehduskierteistä tai putkista ollut tietoakaan. Hunajaa syötiin myös ämpärikaupalla. Enimmäkseen kaurapuuron päällä tai sitten kuumaan veteen liotettuna jos oli flunssaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kuullut, että myös valkosipulinkynsi korvassa toimisi. Tosin mitään kokemusta tästä ei ole, kun itse en muista että lapsena olisi ollut korvatulehduksia eikä omallakaan lapsella ole ollut. Sen verran kuitenkin uskon sipuliin, että varmasti kokeilisin tätä jos korvatulehdustilanne tulisi eteen. Nykyäänhän on todettu, että aika suuri osa korvatulehduksiin annetuista antibioottikuureista on turhia, joten voisi olla ihan aiheellista ensin kokeilla hoitaa sitä kotikonstein ja vasta sitten mennä lääkäriin hakemaan antibioottia.

   Poista
 5. Itekin olen sitä mieltä, että tehokkaat ja turvalliset lääkkeet löytyy muualta, ku apteekin hyllystä. ..paitsi jos apteekin tarjontaan kuuluu myös homeopaattiset.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homeopatia onkin kiinnostava aihe. Itse olen kokeillut homeopaattisia lääkkeitä ja mielestäni niillä oli vaikutusta, mutten kuitenkaan saanut niistä lopullista parannusta vaivaani. Keski-Euroopassahan lääkäritkin käyttävät homeopatiaa, mutta täällä siihen sotkeentuneita lääkäreitä pidetään vähän huuhaa-porukkana. Itse en ota kantaa suuntaan tai toiseen, mutta kiinnostavaa on mun mielestä se, miten kiivaasti homeopatian vastustajat ovat lynkkaamassa koko hoitomuotoa, vaikka tosi monet saavat siitä avun.

   Poista
  2. Kyllä mekin käytetään tarvittaessa "normi" lääkkeitäkin, mutta just esim, flunssa, yskä yms. Hoituu hyvin homeopaattisilla ja yrteillä. Ja eläimillä (jotka ei voi ainakaan pelkästään kuvitella vaikutusta) on ollu tosi tehokkaita! Malttia se välillä vaatii, että löytyy oikea aine ja oikea vahvuus.

   Poista
  3. Hyvä jos teillä ovat toimineet! Eläimistä tuli mieleen, että nekin ovat yksi vastustuskyvyn parantaja, mä ainakin annan koiran ihan ilolla pusutella lasta kun tietää, että se voi ehkäistä muutaman sairastumisen.

   Poista