sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Tee-se-itse-lasimaljakko

Kotiin on aina kiva saada jotain uutta, ja vielä parempi jos se on jotain uniikkia ja käsityönä tehtyä. Meille kotiutui eilen uusi vihreä lasimaljakko, jonka – yllätys, yllätys – olen tehnyt itse!


Kävin vuodenvaihteessa Humppilan entisellä lasitehtaalla työasioissa ja sain tilaisuuden kokeilla lasinpuhallusta erään yrityksen tiloissa, joka edelleenkin pitää lasinpuhalluksen perinteitä yllä Humppilassa. Humppilahan on yksi perinteisiä suomalaisia lasitehtaita esimerkiksi Nuutajärven ja Riihimäen rinnalla, ja vaikka tehdasmainen lasintuotanto on paikalla jo loppunut, tiloissa syntyy esimerkiksi taidelasia.


Paikan päällä voi myös kokeilla lasinpuhallusta itse. Totuuden nimissä on mainittava, etten minä sitä maljakkoa nyt ihan kokonaan itse tehnyt. Homma ei todellakaan ollut aivan niin helppoa kuin miltä se näyttää. Mutta itse tekemisestä sai mukavan illuusion kokeneen lasinpuhaltajan opissa, ja pääsin puhkumaan ja puhaltamaan ihan keuhkojeni täydeltä.


Ja kaikeksi onneksi maljakosta tuli oikeasti hieno. Ei vain joku kaappiin piilotettava muisto vaan käyttöesine. Valmista maljakkoa hakiessani (puhalluksen jälkeen se piti jättää paikan päälle vielä viimeisteltäväksi) olin uudesta esineestä niin innoissani, etten malttanut olla heti ostamatta vaasiin kukkia, jotta näkisin paremmin miltä se näyttää. Ja muutamasta pienestä kauneusvirheestä huolimatta se on totisesti aivan sairaan hieno. Jotainhan on jätettävä myös oikeille lasinpuhaltajille, joten itse tehdyssä saa ollakin pari ylimääräistä kuprua.

Humppilan lasitehtaasta tulee muuten myös nostalgisia mielikuvia. Lapsena kävimme lasin takaa kurkkimassa puhaltajien työtä ja ihmettelemässä kuumana hehkuvaa lasimassaa. Muistan vieläkin, miten hurjalta tuntui ajatus siitä, että kovat lasiesineet olivatkin tekovaiheessa kuumaa ja valuvaa massaa. Olisinpa tiennyt silloin reilut parikymmentä vuotta sitten, että pääsen vielä kokeilemaan hommaa itse. 

6 kommenttia:

 1. Kaunis! Ei ole joka tytöllä itse tehtyä lasiesinettä. Olen joskus saanut seurata lasinpuhaltajien työtä ja vaikka se näyttää helpolta kun sen osaa, niin aika kauan varmasti joutuisi harjoittelemaan, että saisi lasimassan tottelemaan ja pysymään pillin päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä perinteisiä käsityöläisammatteja ei voi muuta kuin arvostaa, hienoa että joku tuollaista osaa.

   Poista
 2. Pakko tulla kommentoimaan, että aivan täydellisen värinen ja muotoinen maljakko! Vau! Näin sen ensin toisessa postauksessa ja ajattelin, että on varmaankin jokin hieno kirppislöytö. Mutta tämäpä olikin sitten vielä uniikimpi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä itsellenikin pieni yllätys, että siitä tuli noin hieno. Väri on munkin mielestä aivan täydellinen. Kuulin muuten että tämä virheän sävy on kaikkein kalleimmasta päästä lasia värjätessä, mutta onneksi olin ehtinyt jo oman värini siinä vaiheessa valita :)

   Poista