perjantai 28. helmikuuta 2014

Gluteenittomat ja maidottomat laskiaispullat

Minulla on salainen pahe: himoitsen joka vuosi laskiaispullia. Koska vehnä ja maitotuotteet eivät enää kuulu ruokavaliooni, teen pullani gluteenittomina ja maidottomina. Kyseessä on sikäli outo himo, että en syö tavallisia leivonnaisia kovinkaan usein, enkä niitä myöskään himoitse, joten en tiedä, mistä tämä pullahimo on saanut alkunsa. Ehkäpä siitä, että syntinen kermapulla on jotenkin niin ylitsevuotavan liiallinen jo ajatuksena, että kerran vuodessa sellaisella pitää päästä herkuttelemaan. Lisäksi perinteetkin alkavat jo velvoittaa, koska jos pullia on tehnyt jo monta vuotta peräkkäin, on niitä pakko tehdä aina vaan uudestaan.


Korvasin pullataikinassa maidon kauramaidolla, jauhot gluteenittomalla jauhoseoksella ja sokerin tummalla ruokosokerilla. Kermavaahdon tilalle laitoin kookoskermaa vatkattuna ja mansikkahillonkin korvasin mansikkasurvoksella, jonka makeutin hitusella sokeria ja sakeutin chia-siemenillä (lähinnä siksi, ettei meillä ollut mansikkahilloa). Mitään terveyspullia nämä eivät silti ole, sillä laskiaispullien kohdalla ei kerta kaikkiaan voi ajatella pelkkää terveellisyyttä. Pullataikinan ohje on peräisin Skorpionin keittiöstä, mutta muokkasin sitä hieman.


Gluteenittomat ja maidottomat pullat (9 pientä pullaa)

1,25 dl maitoa
1 tl psylliumjauhetta
½ dl tummaa ruokosokeria
1 kananmuna
½ tl suolaa
1 tl kardemummaa
½ pss kuivahiivaa
vajaa 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
50 g sinistä Keijua sulatettuna

Voiteluun:
kananmunaa

Pinnalle:
raesokeria

Kuumenna maito kädenlämpöistä hieman lämpimämmäksi ja sekoita sen joukkoon psyllium. Lisää sokeri, muna ja mausteet. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja jauhot taikinaan. Lisää lopuksi sulatettu margariini. Anna kohota noin puoli tuntia. Nostele sitten taikinasta sopivankokoisia kokkareita pellille ja muotoile niitä kevyesti pulliksi. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200 asteessa 15–20 minuuttia.

Taikinaa ei siis vaivata. Gluteenitonta taikinaahan ei tarvitse kohottaa kuin kerran, ja tällä yhden kohotuksen menetelmällä taikina kannattaa jättää hiukan löysäksi. Gluteenittomia pullia voi kai tehdä kahdellakin kohotuksella, mutta tämä on oma hyväksi havaittu tapani sekä sämpylöissä että pullassa. Vaivaamatta pullista tulee toki hiukan kulmikkaan näköisiä, mutta sehän ei haittaa mitään.

Nyt kun vielä pääsisi jotenkin orientoitumaan laskiaistunnelmaan, vaikka lumesta ei ole tietoakaan ja tutut laskiaisriehatkin on sään vuoksi peruttu. Olen aika tyytyväinen, että huomenna alkaa maaliskuu, ehkäpä nämä nykyiset kelit alkavat tuntua jotenkin normaalimmilta eivätkä aiheuta enää epämukavaa tunnetta siitä, että vuodenajat ovat sekaisin.    

10 kommenttia:

  1. No nyt alkoi tehdä mieli laskiaispullia, vaikka minä kyllä ottaisin täytteeksi ensisijaisesti mantelimassaa. Hillokin toki menee, jos ei mantelivaihtoehtoa satu olemaan tarjolla! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikuisuuskysymys, mantelimassaa vai hilloa :) Mulle mantelimassa on jäänyt vieraammaksi, kun lapsenakin aina pullissa oli hilloa.

      Poista
  2. Ajattelin juuri äsken samaa, että onneksi nyt on maaliskuu, niin nämä ilmat tuntuvat jotenkin luvallisilta. Ei ole niin hassu olo koko ajan.

    Minä olen popsinut jo kaksi laskiaispullaa, otin varaslähdön ja pari viikkoa sitten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen pyrkinyt pitämään tämän pullahomman kertaluonteisena juttuna, ja onnistuukin ihan hyvin kun pitää itse leipoa, ei tule houkutuksia missään kahviloissa tai kaupoissa. Toki koko sesonki kannattaisi käyttää hyödyksi!

      Poista
  3. Laskiaispulli on täälläkin jo nautittu...muutama..:)

    VastaaPoista
  4. Vaikuttaa herkulliselta. Minä ostin huomisia laskiaiskahveja varten valmiit laskiaispullat kaupasta. Hillolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me vietettiin laskiaista jo perjantaina, koska mies on koko viikonlopun töissä. Epäilen, että missään ei enää ole tarjolla näitä mun kriteerejä täyttäviä pullia, joten tän vuoden pullat taisi olla tässä.

      Poista
  5. Kylläpä on herkullisen näköinen, :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistui myös yllättävän paljon tavalliselta laskiaispullalta, vaikka tämä onkin korvike.

      Poista