perjantai 13. joulukuuta 2013

Torkkupeitto afrikkalaisista kukista

Meillä on komerossa iso pussillinen äidinäitini kehräämää lampaanvillalankaa, joka on jo vuosikymmeniä odottanut tulevansa tarpeelliseksi. Äiti on joskus tehnyt langasta kangaspuilla vilttejä, mutta niihinkään ei ole uponnut varastosta kuin pieni osa. Kyseessä on kuitenkin mamman nuorena ihan omin käsin kehräämä lanka, ja oletettavasti hän on siihen tarvittavat villat myös itse kerinyt, joten johonkin ne on käytettävä.


Minulla on ollut jo pitkään mielessä värjätä lankoja kasveilla, mutta ainakin viime kesänä suunnitelma jäi hyvistä aikomuksista huolimatta vain haaveeksi. Keväällä sitten törmäsin myyjäisissä mukavaan naiseen, joka myi itse värjäämiään villalankoja, ja vähän kuin inspiraatioksi ostin pari vyyhtiä.


Ostetut langat pyörivät lankalaatikossa yli puoli vuotta ennen kuin lopulta yhdistin langanpäät päässäni yhteen: minähän käytän nämä yhdessä mamman lankojen kanssa torkkupeittoon. Olen nyt virkannut värillisistä langoista afrikkalaisia kukkia, ja tarkoituksena on yhdistää ne lampaanvalkoisella toisiinsa. Koko varasto ei tähänkään vielä hupene, ja voi olla, että joudun vielä ostamaan lisää kasvivärjättyjä lankoja. Se ei haittaa, koska maanläheiset kasveista peräisin olevat sävyt sopivat kaikki yhteen ja varastot ainakin vähän pienenevät.


Olen tästä viltistä tosi innoissani, enkä vähtien noiden värien takia. Isoäidin neliöitä on jo moneen kertaan tullut tahkottua, joten on hauskaa virkata vaihteeksi vähän erilaista kuviota, vaikka tekniikka tässäkin on aika samanlainen. Yksi kukka on nopeasti virkattu, joten työn keskenjääminen ei haittaa, kun kukka kerrallaan se kuitenkin valmistuu. Saa nähdä kuinka kauan tässä nyt menee ennen kuin täysikokoinen torkkupeitto on valmis, mutta ainakin on taas jotain tekemistä käsille. Samalla valmistuu yksi sisustuselementti lisää, mikä ei sekään ole lainkaan pahitteeksi. 

3 kommenttia:

 1. Multa saat tämän luonnonvärjärin yhteystiedot, jos tarve lisälangoille tulee :) Nuo langat on kyllä niin huippuja, kun kaikki värit sointuu keskenään kauniisti yhteen. Itselläni on tekeillä (ollut jo keväästä asti) säärystimet kyseisen frouvan kasvivärjätyistä langoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun aloin miettiä niin ehkä se lankojen tekijä olikin joku nuorempi nainen ja tämä frouva oli vaan mukana myymässä. Mutta hyvä että värjäreitä riittää, saattaa olla että oma värjäysaikeeni on kallistumassa ikuisuusprojektin puolelle...

   Poista
  2. Oletettavasti oli samoilta kyliltä. Myyvät yhdessä lankoja ja tekevät omia värjäyskokeilujaan :)

   Poista