lauantai 7. joulukuuta 2013

Joulujuomaa omenamehusta ja omenaisia muffinsseja

Näin joulun alla tuskailen aina saman glögiongelman kanssa. Useimmat kaupan glögit ovat liian tuhdisti sokeroitua lisäainehuttua, mutten yleensä myöskään jaksa tehdä glögiä alusta lähtien itse. Glöginjuonti onkin sitten jäänyt vähemmälle.

Tänä vuonna lähestyin ongelmaa kokonaan toisesta näkökulmasta. Näin paikallisen hunajayhtiön mainoksessa ohjeen hunajaiseen omenajuomaan, jossa ei kyllä mainita joulua sanallakaan, mutta glögistä tämäkin menee. Alkuperäiseen reseptiin tulee mausteeksi vain kanelia, mutta lisäsin tällä kertaa mukaan myös rusinoita.


Omenajuoman kaveriksi sopivat omenaiset muffinssit, joihin niihinkin tulee kanelia sekä lisäksi kardemummaa. Itsenäisyyspäivänä käyneille vieraille kelpasivat molemmat, ja omenajuoma aiheutti seurueen lapsissa jopa ihastusta: ”Äiti, tehdään mekin kotona tällaista!” Kuvat tällä kertaa vain muffinsseista, koska glögi juotiin niin nopeasti parempiin suihin.


Itsenäisyyttä ei meillä juhlittu kovin sinivalkoisissa tunnelmissa. Telkkari taisi linnan juhlien aikaan olla auki peräti kymmenen minuuttia, ja vieraiden lähdettyä mies meni eteiseen remonttihommiin. Kynttilöitäkään ei poltettu ikkunalaudalla kaksittain, mutta uunin reunalla tuikut sentään paloivat. Hienoja varjoja!


Kuuma omenajuoma (yhdelle)
1 dl omenamehua
1 dl vettä
reilu teelusikallinen hunajaa
kanelia
rusinoita

Kuumensin kattilassa veden ja mehun. Tein juomaa isommalle määrälle, joten kiehautin joukossa myös pari kanelitankoa. Niistä maku ei kuitenkaan irronnut lyhyessä ajassa kunnolla, joten sekoitin joukkoon myös jauhettua kanelia, jota oli käytetty myös alkuperäisessä reseptissä. Hunaja kannattaa lisätä kuhunkin mukiin erikseen.

Muffinssien ohje on alun perin Pirkan, mutta tein siihen joitakin muutoksia.

Omenamuffinssit (12 kpl)

½ omena raasteena
2 dl omenasosetta (sokeroimatonta)
3 dl gluteenittomia jauhoja (sekoitin Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta, vaaleita Jytte-jauhoja ja kaurajauhoja)
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
2 dl muscovado-sokeria
1/2 dl mantelirouhetta
1 dl öljyä
pinnalle tomusokeria

Sekoita raastettu omena ja omenasose keskenään. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää öljy. Kaada sen jälkeen joukkoon omenaseos ja sekoita. Paistoin muffinssit paperivuoilla vuoratussa silikonivuoassa 200 asteessa 15–20 minuuttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti