tiistai 17. joulukuuta 2013

Gluteeniton piparkakkutalo

En todellakaan kuulun niihin ihmisiin, joiden mielestä piparitaikina pitää syödä ennen paistamista, vaan minun mielestäni ne valmiit piparitkin ovat syömisen arvoisia. Aika monena vuonna olen innostunut askartelemaan myös piparkakkutaloja, koska jokin niiden väkertelyyn liittyvässä lapsenmielisyydessä houkuttaa, vaikkei lapsia olisi lähimaillakaan. Nyt kun omakin lapsukainen jo vähän ymmärtää piparien päälle, oli aika selvää, että piparitalo pitää tehdä.


Piparisouvi ei kuitenkaan ollut mikään ihan helppo homma. Ensin unohdin ostaa kaupasta soodaa, ja koska leivon piparkakut aina äidiltä perimälläni reseptillä, taikinan tekemistä piti siirtää seuraavaan päivään. Kun leipomisen aika sitten koitti, huomasin unohtaneeni ostaa myös inkivääriä. Harmitti kovasti tehdä poikkeus reseptiin, mutta varmaan aivan turhaan, koska vaivihkaa olin muutenkin muuttanut sen gluteenittomaksi ja maidottomaksi.


Leipomisen kommellukset eivät päättyneet vielä tähänkään, vaan viimeinen pelti tietysti paloi uunissa. En saanutkaan kotiin ihanaa piparintuoksua vaan palaneen käryä. Ja kaiken kukkuraksi huomasin viimeisten piparien tullessa uunista, että olin unohtanut tehdä talolle myös pohjan. Uutta taikinaa en enää jaksanut ryhtyä leipomaan, vaan tein pohjan myöhemmin kaupan taikinasta.


Käytin piparitaikinaan kaurajauhoja. Ne sopivat maun puolesta hyvin mutta olivat hankalia taikinan leipoutumisen kannalta. Piparitalon seinät hieman irvistelivät, mutta eivät niin pahasti, etteikö tilannetta olisi voinut korjata tomusokerilla. En tiedä, kuka syö tai kenen annetaan syödä noita koristeina käyttämiäni sokerisydämiä, jotka haisivat jo kauas joltain keinotekoiselta, mutta piparitalossahan on tärkeintä ulkonäkö ja villit koristeet eikä niinkään se ravitsevuus…

Ohje on peräisin vanhasta kotitalouskirjasta, mistä syystä mitat ovat grammoina.

Paraisten piparkakut

1,5 dl siirappia
200 g sokeria
250 g voita tai margariinia
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta
2 pientä munaa
½ tl suolaa
2 tl soodaa
½ kg jauhoja  

Kiehauta kattilassa siirappi, sokeri, voi tai margariini ja mausteet ja anna jäähtyä. Lisää munat yksitellen välillä vatkaten. Lisää lopuksi suola ja jauhot, joihin sooda on sekoitettu. Anna taikinan levätä jääkaapissa yön yli ennen leipomista. Paista piparit 175 asteessa uunista riippuen n. 10 minuuttia. 

4 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen talo. Työtä talon tekemisestä on, mutta lopputulos palkitsee vaivan. Lasten kanssa on meilläkin joskus tehty. Syötyä tulee aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummasti tulee hommaan myös rutiinia, kun usein tekee. Mä teen ainakin melkein aina samat kivet ja kuuset talon pihalle, ja talon mallikin on yleensä suunnilleen sama.

      Poista
  2. Moi Jaana!
    Näyttää hyvältä! Enpä tiedä jaksanko itse puuhata gluteenittoman piparitaikinan omaksi iloksi mutta kiva tietää, että jos innostun löydän ohjeen täältä.
    Kivaa Joulua ja Upeaa Uutta Vuotta 2014!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos innostut niin tiedoksesi, että se ei ole vaikeaa. Ainut vaikeus, että pitää odottaa seuraavaan päivään ennen leipomista, mutta samahan koskee tavallistakin piparitaikinaa. Hyvää joulua sinullekin ja onnea uudelle vuodelle!

      Poista