sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Raakalaisten synttärikakku mustaherukoista

Eilen oli miehen synttärit, ja sain toivomuksen tehdä raakakakkua. Tai ihan alkuun toivomus oli, ettei kakkua lainkaan, mutta tarjous raakakakusta otettiin tyytyväisenä vastaan.

Aikaa suunnitteluun ei juuri ollut, joten lähdin hakemaan inspiraatiota täälläkin pariin otteeseen mainitusta kirjasta Raakaruoka-aika, joka sopivasti oli käden ulottuvilla keittiön hyllyssä. Sieltä sitten lähti ajatus tehdä kakku mustaherukoista, jotka sattuvat olemaan synttärisankarin lempimarjoja.


Kirjan ohje vaikutti kuitenkin aikatauluuni nähden vähän työläältä, joten googletin nopeasti, minkälaisen muun kakun mustaherukoista voisi tehdä. Wellberries-blogista löytyikin todella simppeli ohje.

No, se kuitenkin vaikutti jopa vähän liian simppeliltä. Loppujen lopuksi kehitin version, joka oli jotain näiden kahden ohjeen väliltä. Wellberriesistä tarttui mukaan idea käyttää pohjaan mulperimarjoja, mikä toimikin loistavasti.

Herkkusuut odottivat jo kakkua malttamattomina kokatessani, joten määrät tuli laitettua muistiin vasta jälkikäteen eli vähän sinne päin. Apajille saapuivat sopivasti vielä pikkuihmisen isovanhemmat, joten pääsin kuulemaan heti tuoreeltaan laajemman raadin kommentteja kakusta. Erittäin hyväksi kehuttiin, tosin kukaan ei maistanut kakussa mustaherukkaa vaan vielä maistamisen jälkeenkin kakkua luultiin mustikkakakuksi. Ensi kerralla mustaherukkaa voisi laittaa kakkuun siis enemmänkin. 

Mustaherukkakakku

Pohja
2 dl (liotettuja ja uudelleen kuivattuja) manteleita
2 dl mulperimarjoja
1 dl cashewpähkinöitä
2 rkl carobjauhetta
1/8 tl suolaa
3 rkl kookosöljyä sulatettuna
n. 2 rkl vettä

Täyte
3 dl cashewpähkinöitä (liota vähintään puoli tuntia)
3 dl mustaherukoita sulatettuina
1 banaani
3 rkl vaahterasiirappia
1 rkl riisinlesejauhetta 
1/2 tl luonnonvaniljajauhetta
1,5 dl kookosöljyä sulatettuna

Pinnalle kookoslastuja

Jauha monitoimikoneessa mantelit, pähkinät ja mulperit. Mantelit voi ottaa suoraan pussistakin, jos aikaa liotukseen ei ole. Lisää muut aineet ja sekoita. Vesi kannattaa laittaa viimeisenä ja sen määrää säätää tarpeen mukaan.

Painele taikina irtopohjavuokaan. Sekoita täytteen aineet tehosekoittimessa ja lusikoi pohjan päälle. Ripottele päälle kookoslastut. Anna jähmettyä pakastimessa puoli tuntia tai jääkaapissa hieman pidempään ennen tarjoilua. 

6 kommenttia:

  1. En ole kyllä tuollaisesta kuullutkaan...varmasti hyvää...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, jos yhtään kiinnostaa, nimittäin tämä on tosi helppo tehdä. Carob-jauheen voi tarvittaessa korvata kaakaojauheella ja riisinlesejauheen jättää pois.

      Poista
  2. Jokseenkin usein on tullut tehtyä erilaisia ilman uunia -kakkuja, joissa pohja painellaan jonkinlaisesta muruseoksesta ja muu osa hyydytetään/jäädytetään. Mutta en ole noita kyllä raakakakkuihin yhdistänyt, vaikka sama asiahan se taitaa olla, jos pohjan murut eivät ole paistetuista kekseistä peräisin. Herkulliselta näyttää joka tapauksessa! Varsinkin tuo väri, ja uskoisin, että aineksista päätellen maku myös:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurimpana erona näissä raakakakuissa taitaa olla runsas pähkinän määrä. Varsinkin tuosta cashew-pähkinästä tulee sitä kermaisuutta, mikä normikakussa tulisi jostain meijerituotepurkista. Lopputulokset ovatkin aika tuhtia syötävää, vaikkei maku siinä vaiheessa enää pähkinältä tunnukaan.

      Poista
  3. Kuulostaa kivalta - näyttää hyvältä!
    Milläköhän muulla tuon Carob jauheen vois korvata kuin kaakaojauholla ja voiskos riisijauho korvata riisilesejauheen? Näitä vaan mietin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Carob on todella hämäävästi kaakaon makuista, joten en oikein keksi millä muulla sen voisi korvata. Voi sen varmaan jättää poiskin ja huomioida tämän sitten veden määrässä. Riisinlesejauhe taasen on eräänlainen emulgointiaine näissä raakaresepteissä. En tiedä miten riisijauho käyttäytyisi. Jättäisin tämänkin pois, jos ei löydy, koska ei ole mitenkään pakollinen.

      Poista