lauantai 5. lokakuuta 2013

Kannattiko muuttaa maalle?

Olen nyt syksyn saapuessa tullut tehneeksi eräänlaista välitilinpäätöstä maalla asumisesta ja pohtinut, kannattiko muuttaa. Pohtiminen on kuitenkin oikeastaan väärä sana, koska vastaus on etukäteen selvä: ehdottomasti kannatti, vaikka paratiisimaisen kesän jälkeen syksystä alkaa taas se vaikeampi kausi. Kaupungissa on tullut käytyä vierailulla poikkeuksellisen usein, mistä syystä eräänlaiset haikeat fiilikset vanhoja asuinkortteleita ja muita lempipaikkoja kohtaan ovat joskus hiipineet mieleen. Kuitenkin olen kaupunkireissujen jälkeen ollut poikkeuksetta sitä mieltä, että on ihana tulla kotiin.Maalle muuttaessamme aika monet arvelivat, että talven pimeys ja talon syrjäinen sijainti koituisivat suurimmiksi kompastuskiviksi meille kaupunkien keskustoissa asuneille ja maailman metropoleissa matkustaneille. Ensimmäisenä talvena pidimmekin ulkovaloja päällä aina iltaisin, mutta seuraavan sähkölaskun tultua tulimme järkiimme ja päätimme yrittää polttaa valoja vain tarpeeseen. Täytyy kuitenkin myöntää, että on esimerkiksi ihanaa tulla kotiin koiran iltalenkiltä kohti jotain valonlähdettä eikä suoraan pelkkää sysimustaa pimeyttä, vaikka vähemmälläkin valolla kotiin löytäisikin. Syksyllä arkielämän hankaluudet alkavat täällä taas korostua. Ilmojen viilenemisen näkee meillä siitä, että eteisessä alkaa keskeneräisen remontin vuoksi olla järkyttävän kylmä. Annoin tänään äidille luvan tuoda sisä- ja ulkoeteisen väliseen ikkuna-aukkoon viltin, koska aukon ikkuna on kunnostettavana. Tähän asti olin sinnikkäästi vakuuttanut ikkunoiden valmistuvan niin pian, ettei erillisiä virityksiä kannattaisi tehdä.


Samalla talon hakekattilaa vaihdetaan, joten keskuslämmitys on poissa käytöstä. Lämmitämme joka päivä ihanilla uuneilla ja saamme kaupan päälle elävän tulen rätinää, mutta myös tuhkaa ja puuroskaa joka puolelle. Myös saunan vesi on kytketty pois, joten saunaan pitää kantaa kaikki pesuvesi sisältä talosta. Eniten syksyssä kuitenkin ärsyttävät kärpäset, jotka kaiketi asustelevat jossain seinien raoissa ja tunkevat ikkunoiden väleistä sisälle pörisemään ja jättämään laseihin jälkiään. Kauniilla aurinkoisella säällä ikkunat ovat kärpäsiä mustanaan. Kärpäsmyrkyt ja -paperit tuntuvat hennoilta aseilta tässä taistelussa.


Mutta pienistä valituksenaiheista huolimatta vielä muutaman viikon verran jatkuu sellainen syksy, joka kuuluu omiin lempivuodenaikoihini: värikkäitä lehtiä, välillä aurinkoisiakin päiviä, ei vielä kamalan kylmä. Niin että ehdottomasti kannatti muuttaa ja asua maalla, myös näin syksyllä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti