sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Tuunattu omenapiirakka

Leipomisestahan sanotaan usein, että ainesosien ja määrien kanssa pitää olla tarkkana, tai muuten tulee sutta. Itse olen kyllä ottanut rennosti vapauksia kaikessa ruuanlaitossa, niin myös leipomusten suhteen, ja useimmiten on tullut ihan syötävää. Perinteinen sokeri-muna-jauho-voi-linja tuntuu jokseenkin tylsältä, jos mahdollisuutena on kokeilla jotain muutakin.


Tällä kertaa varioin omenapiirakkaa. Tein kokeiluja oikeastaan kaksi, joista ensimmäisessä korvasin sokerin hunajalla ja rasvan kookosöljyllä sekä lisäsin taikinaan raastettua kesäkurpitsaa ja mantelirouhetta. Siitä tuli oikein hyvää, mutta piirakka olisi saanut olla vähän makeampaa. Olin vielä vahingossa ostanut kaupasta jotain vähemmän makeaa hunajaa.

Toisella kerralla jätin muut muutokset pois paitsi kookosöljyn ja käytin sokerina muscovado-sokeria. Tällä kertaa piirakasta taasen tuli hiukan liian makeaa. Seuraavalla kerralla teen jotain näiden kahden väliltä.

Omenina käytin oman pihan keltakaneleita, mutta joku hapokkaampi lajike kuten valkeakuulas sopisi tähän paremmin. Vaikka kookosöljy toi piirakkaan mukavan twistin, maistui se varsinkin jälkimmäisessä piirakassa melko voimakkaasti, joten happamampi omena taittaisi sen makua sopivasti.

Omenapiirakka, versio 1

2 munaa
0,75 dl hunajaa
1 dl kauramaitoa
0,5 dl neitsytkookosöljyä
¼ kesäkurpitsaa raastettuna
1 dl manteleita jauhettuna
1,5 dl jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
päälle omenoita

Sekoita puuhaarukalla munat, hunaja, kauramaito ja esimerkiksi vesihauteessa juoksevaksi sulatettu kookosöljy. Lisää keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe sekä kesäkurpitsa ja mantelit. Kaada voideltuun vuokaan ja asettele päälle viipaloidut tai paloitellut omenat ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Omenapiirakka, versio 2

2 munaa
1 dl muscovado-sokeria
1 dl kauramaitoa
0,5 dl neitsytkookosöljyä
2 dl jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
päälle omenoita

Valmista samoin kuin edellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti