maanantai 5. elokuuta 2013

Vähän niin kuin ranskalaiset

Kokeilen mielelläni uusia ja outojakin raaka-aineita ruuanlaitossa, jos vaan keksin niille käyttöä. Kyssäkaali oli poltellut mieltä jo jonkin aikaa, mutta siitä ei ollut muuta kokemusta kuin äidin joskus aikoinaan tekemä kyssäkaalilaatikko. Niin hyvää kuin kyseinen laatikko olikin, kaipasin tällä kertaa kyssäkaalille jotain vähän erikoisempaa käyttötarkoitusta, kaalilaatikko kun on se kaaliruokien klassikko.


Ratkaisu löytyi keittiön hyllyllä nököttävästä Raakaruoka-aika!-keittokirjasta, josta on tullut jo kokeiltua yhtä jos toistakin reseptiä. Kyssäkaaliranskalaiset kuulostivat sen verran kummalliselta ajatukselta, että eihän siitä voinut kuin kiinnostua. Kun kyseessä vielä on raw food -resepti, oli selvää jo etukäteen, että tavallisten ranskalaisten kanssa tällä ruokalajilla ei ole muuta tekemistä kuin ulkonäkö.

Ranskalaisista tuli oikein hyviä ja niitä tuli rouskuteltua aikamoinen satsi kerralla. Muokkasin kuitenkin hieman reseptiä raaka-aineiden puutteessa, ja lopputuloksena ranskalaiset olisivat ehkä hitusen kaivanneet lisää makua, vaikka lisäsinkin suhteessa niitä mausteita, joita kaapissa sattui olemaan. Tein ranskisten kylkeen omalla reseptillä (tyyliin mitä blenderiin sattuu holjahtamaan) raakaketsuppia ja -majoneesia, joiden kanssa maku oli kuitenkin oikein täyteläinen.

Kyssäkaaliranskalaiset (omine muokkauksineni)

1 kyssäkaali
1/4 tl kurkumaa
1/2 tl savupaprikajauhetta
2 rkl hiivahiutaleita
2 tl sitruunamehua
1/2 tl juoksevaa hunajaa
vajaa 1 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl kylmäpuristettua oliiviöljyä
ripaus suolaa

Kuori ja suikaloi kyssäkaali. Sekoita mausteet ranskiksiin käsin ja anna seisoa hetki, jotta kaalista erottuu ylimääräinen neste. Kaada neste pois ja lisää öljy.   

4 kommenttia:

  1. Hehee, kyssäranut ovat kuvassa aina yhtä hämäävän aidon näköisiä! Ja kiva kuulla, jos reseptit ovat päässeet kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kaukaa katsoen voisi mennä lankaan. Kyssäkaali oli yllättävän ei-kaalimaista ja toimi hyvin tähän tarkoitukseen.

      Poista
  2. Täytyy tunnustaa, että en ole koskaan syönyt kyssäkaalia...en ainakaan tiedä, että olisin.
    Ihan nuo ovat, kuin ranskalaiset...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole meidänkään keittiössä mitään vakiokamaa, mutta tämän jälkeen uskaltaudun kyllä ostamaan useammin.

      Poista