lauantai 31. elokuuta 2013

Helpot pikasämpylät

Kun ruokalistalle ei kuulu vehnä tai ruis, tavallisen kaupan leipäosaston voi skipata kauppareissuilla melkein kokonaan. Tarjolla olevat gluteenittomat leivät ovat yleensä vähemmän houkuttelevaa syötävää ja täynnä pelkkiä lisäaineita. Ne harvat poikkeuksetkin maksavat liikaa.


Leivänkulutukseni onkin vähentynyt dramaattisesti sitten ruokavaliomuutosten, ja sen vähän syömäni leivän leivon itse. Tarkemmin sanottuna leivon sämpylöitä, koska se on helppoa ja niitä on vaivatonta ottaa pakastimesta yksi kerrallaan tarpeen mukaan.

Gluteenitonta leivontaa pidetään usein vaikeana, mutta omasta mielestäni näiden sämpylöiden tekeminen on jopa helpompaa kuin tavallisten vehnäsämpylöiden. Taikina jätetään sen verran löysäksi, että sen voi lusikoida suoraan uunipellille, joten edes kädet eivät tässä likaannu. Taikinaa ei myöskään tarvitse vaivata tai kohottaa kahdesti kuten vehnätaikinaa, joten aikaakin säästyy.

Ohjeen tärkein ainesosa on gluteenittoman leivonnan täsmäase psyllium, joka tekee sämpylöiden rakenteesta pehmeän ja kuohkean vehnäjauhojen puutteesta huolimatta. Muuten ohjetta voikin muunnella miten vaan. Esimerkiksi siemeninä käytän mitä milloinkin huvittaa, eikä jauhojen suhde ole niin justiinsa. Jauhojen määränkin kanssa voi vähän soveltaa, usein nimittäin teen tätä taikinaa ihan vain näppituntumalla ilman tarkkoja mittoja. Joskus heitän sekaan hampunsiemenjauhetta lisäproteiiniksi tai nokkosjauhetta muuten vain buustaamaan. 


Gluteenittomat sämpylät

6 dl vettä
1 rkl psylliuminkuorijauhetta
1 tl suolaa
3 rkl pellavansiemeniä
1 pussi kuivahiivaa
3,5 dl kaurajauhoja
3 dl tattarijauhoja

Sekoita hieman kädenlämpöistä lämpimämpään veteen psyllium, suola sekä pellavansiemenet ja sekoita. Anna seistä hetki ja lisää vähitellen jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Anna nousta leivinliinalla peitettynä puolisen tuntia. Nosta taikinasta lusikalla nokareita suoraan uunipellille. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti