sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Teetä ja teepurkki

Maailmassa ei voi olla liikaa rituaaleja, jotka keskittyvät laatuun ja nautintoon. Yksi tällainen on teenjuonti. Meillä kävi kylässä Kiinassa asuvia ystäviä, jotka olivat päässeet oppimaan jotain maan teekulttuurin saloista. Kiinalaisittain teetä keitetään kuulemma niin, että pieneen pannuun lisätään aina uudelleen vettä, eli samoista lehdistä haudutetaan monta satsia. Eri haudutusten eroja voi sitten maistella ja vertailla. Tee juodaan pienistä kupeista eikä mistään jättimukeista, kuten usein täällä.


Ihailen suuresti tällaista omistautumista, joka liittyy esimerkiksi ruokaan tai juomaan. Vaikka luulisi olevan ihan selvää, että irtoteetä oikeanlämpöisessä vedessä hauduttamalla syntyy parempi juoma kuin tusinapusseja huljuttamalla, silti kaupat ovat väärällään juuri sitä tusinaa. Pohdin, olisiko teenjuonnin antaumuksellisuudessa jotain aasialaista, mutta sitten  muistimme, että onhan meilläkin sauna. Siinä toinen seremonia, jota ei kiire paranna.


Saimme tuliaisiksi ainakin jasmiiniteetä sekä paria eri teelaatua, joiden kiinalaiset nimet menivät valitettavasti ohi korvien. Mukana oli myös kuivattuja krysanteemeja, joista haudutettavaa yrttijuomaa Kiinassa kuulemma juodaan ruokajuomana. Kaiken lisäksi meille annettiin ihana mintunvihreä teepurkki, johon rakastuin ensivilkaisulla. Sille pitääkin keksiä uutta käyttöä heti kun sisältö loppuu. 

2 kommenttia: