torstai 13. kesäkuuta 2013

Rikkaruohojen torjuntaa

Kuten olen tullut maininneeksi, meidän pihallamme ei vallitse mikään viivoittimella vedetty sveitsiläistyylinen järjestys, vaan täällä rehottavat nurmikko, puskat ja ikävä kyllä, myös rikkaruohot. Emme kuitenkaan varsinaisesti nauti pihan(kaan) epäjärjestyksestä. Niinpä olemme tehneet suunnitelman, jonka avulla pystymme elämään rikkaruohojen kanssa ilman, että pitää ihan hulluna kitkeä tai käyttää kamalasti rahaa.


Pahin pihanvaltaaja meillä on vuohenputki, joka tuntuu tällä hetkellä olevan kovin trendikäs villivihannes. Minäkin olen joskus päästänyt sen leviämään lautaselle, eikä se vallan pahalta maistunutkaan. Tarkoitus olisi kuitenkin kasvattaa täällä jotain muutakin kuin vuohenputkea, eikä sen leviämisen rajoittaminen totisesti onnistu pelkästään syömällä. Ainakin ellei ole lammas.


Olemme tässä viime viikkojen aikana toteuttaneet rikkaruohosodan ykkösvaihetta, kattamista. Kasvimaalle on tullut katepeite hakkeesta, jota sattuu oleman nurkat väärällään siksi, että sillä myös lämmitetään. Mainittakoon, että kasvimaa on eristetty muusta maasta kuitukankaalla ja on ainakin toistaiseksi melko vuohenputkivapaata vyöhykettä.


Haketta on kärrätty myös viinimarjapensaiden juurille. Hakkeen alle tuli kerros sanomalehteä ja sen päälle kuitukangasta. Ne päästävät läpi veden mutta eivät valoa, joten rikkaruohojen pitäisi kerrosten alla kuolla. Tai jos ei totaalisesti kuolla niin lakata kasvamasta. Epäilen, tappaako vuohenputkea lopullisesti mikään.


Hakepinta näyttää ainakin omaan silmääni paljon paremmalta kuin epämääräiset rikkaruohotupsut. Nyt viinimarjapensaiden alta ei tarvitse ajaa ruohoakaan, eivätkä roikkuvien oksien marjat kypsyessään likaannu mullassa. Ja onhan se mukavampi hakea kasvimaalta hakkeen päällä köllötellyt kesäkurpitsa kuin kaivaa rikkaruohojen seasta multainen tai homehtunut yksilö. 

2 kommenttia:

 1. Vihaan rikkaruohoja!!!!
  Enkä ole mikään innokas rikkaruohojen nyppijä...:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en jaksaisi kitkeä, siksi ajattelinkin nyt panostaa ennaltaehkäisyyn.

   Poista