tiistai 11. kesäkuuta 2013

Remonttisuunnitelmia

Tässä talossa on suunniteltu remonttia koko sen reilun vuoden, jonka olemme tässä asuneet. Jo alussa päätimme kuitenkin, että mitään ei ruveta hätiköimään, vaan asustelemme taloa ensin kaikessa rauhassa ja pohdimme, mitä haluamme tehdä. Päätös on ollut viisas, sillä alkuaikojen ahdistuksesta on tultu visioon. Palaset ovat vähän kuin loksahdelleet kohdalleen, näin kliseitä käyttääkseni. Vuoteen on mahtunut villejä kuvitelmia muun muassa huonejärjestyksen muuttamisesta, mutta tämänhetkisenä ideana on kuitenkin pysytellä lähellä alkuperäistä, koska jos muuttaisimme kaiken, meillä olisi vain pieni ja epämukava talo ilman vanhan talon henkeä. Tässä talossa parasta ovat juuri ne pienet yksityiskohdat, kuten vanhat listat tai kynnykset, joten ilman niitä meillä ei olisi mitään.Talven aikana kävi myös selväksi, että remontti on paras aloittaa ulkoeteisestä. Eteinen on eristämätön, mistä syystä sen lämpötila ei talvella paljon eroa ulkolämpötiloista. Ovet ovat vanhat ja tyylikkäät, mutta päästävät sisälle kylmää, jäätä ja lunta. Eteisessä on tehty pientä kasvojenkohotusta vajaa kymmenen vuotta sitten, mutta minkäänlaisia eristeitä siinä ei ole.
Remontin suunnittelu lähti liikkeelle ovista ja ikkunoista. Ikkunat ovat yksinkertaiset, joten niille teetetään tuplat sekä samalla tehdään vähän hienosäätöä. Ulko-ovelle pitää tehdä jotain, jotta lumi ei enää tule sisälle ja jotta oven saa talvellakin kiinni muutakin kuin raa’alla voimalla. Seinien väliin laitetaan villaa eristämään ja sama tehdään lattialle. Lattialankut itsessään ovat niin kaunista tavaraa, että niistä vain raaputetaan lohkeillut maali pois ja maalataan ne uudelleen. Lisäksi hoidetaan lukemattomat yksityiskohdat, joita ei tässä osaa luetellakaan.


Innostus on kova, mutta samalla vähän jännittää. Nytkö se alkaa, se meidän remontti, josta tämä eteinen on vain alkupala. Tuntuu vaikealta, että jo näin alussa pitää päättää sellaisia tyyliseikkoja kuin että menevätkö sähköjohdot seinän pinnalla vai pitäisikö ne upottaa seinän sisään. Eteisen seinäpaneeli on alkuperäinen ja hyvässä kunnossa, joten sitä ei tohtisi hajottaa. Mutta jos johdot jättää pinnalle eteisessä, sama pitää kai tehdä muuallakin talossa.

Asiat kirkastunevat kesän kuluessa, ja syksyllä toivon mukaan päästään näkemään lopputuloskin. 

4 kommenttia:

 1. Viisaasti tette, kun ette heti alkanut remontoimaan....parasta on todellakin ensin katsoa ja asua hetken....)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin kun suunnitelmat on ehtineet vuoden varrella muuttua jo moneen kertaan. Moni asia olis varmaan kaduttanut jos heti olisi ruvettu hommiin.

   Poista
 2. Tuo on kyllä varsin järkevää. Jonkin aikaa asusteltuaan osaa parhaiten sanoa, mihin kaivataan lisää tilaa tai minkä seinän siirto toisi paljon käytännöllisyyttä jne. Maalisudin heiluttelulta ei tosin kyllä välty uudemmissakaan asunnoissa. Täällä hetken aikaa asusteltuamme huomattiin, että naapurit näkee pihasta jokaikisen sormenheilautuksenkin, joten jonkinlainen aita olisi paikallaan. Autokatos onkin nyt täynnä maalattavana olevia vajaa 5 m mittaisia aitarimoja ja ehkä viikonloppuna päästään niitä ainakin pätkimään, ehkä myös kasaamaan aidannäköiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkölinjat naapureihin on kyllä tuttuja ongelmia kaupunkiajoilta. Onneksi täällä ei ole sitä murhetta!

   Poista