torstai 20. kesäkuuta 2013

Betoninvaluharjoituksia

Betoni tuntuu nyt olevan aika in, jos yhtään lukee lehtiä tai seuraa kirjamaailmaa. Ja mitäpä siitä betonista valaisi kuin kukkaruukkuja.


Tavoitteena oli valaa betonista kolme isoa ruukkua etupihalle pelargonioiden istutuspaikaksi. Valaminen oli kuitenkin odotettua hitaampaa puuhaa, joten syntyi näin ensihätään yksi betoniruukku ja toinen, joka on valmistettu nurkissa lojuneesta muurauslaastista (betoni loppui kesken). Olisi kuitenkin kannattanut pysytellä betonissa, sillä laastiruukusta tuli mureneva. Tosin laastikin oli vanhaa, joten ehkä sen ominaisuudet eivät enää olleet aivan kohdallaan.


Betonin valaminen on periaatteessa yksinkertaista. Hankitaan vain sopivat muotit (itse käytin erikokoisia ämpäreitä), sekoitetaan betoniseos pussin ohjeen mukaan ja valetaan menemään. Käytännössä hommassa kuitenkin yllätti sen työläys, sillä betonimassa oli tosi kiinteää ja raskasta käsitellä, vaikka olin kuvitellut sen olevan suunnilleen kaadettavaa. Ruukun reunojen valaminen isomman ja pienemmän ämpärin väliin osoittautui myös hankalaksi, koska sisempi ämpäri tuppasi nousemaan koko ajan liikaa ja siis valettavan ruukun pohja paksuni painoksi asetetuista kivistä huolimatta, kun massa pyrki tietenkin pohjalle. Reunojen pääliosaa oli myös vaikea tasoittaa ämpäreiden välisessä kapeassa raossa.


Ruukkujen koristeeksi käytin askarteluliikkeestä ostettua värillisiä kiviä sekä puutarhamyymälästä ostettuja valkoisia luonnonkiviä. Isot kivet olivat parhaita, koska pienet eivät mielestäni oikein erottuneet tarpeeksi.  

Vaikka valaminen meni harjoitteluksi, tykkään silti tosi paljon tasaisesta betonipinnasta, joka ruukun reunoihin muodostui muovia vasten. Paremmin onnistuneen ruukun olisi tarkoitus kestää myös pakkasessa, sillä valoin sen sisään suikaleen kanaverkkoa. Samoja muotteja voi käyttää uudestaan, joten ehkäpä valan vielä pari samanlaista tuolle yhdelle kaveriksi. Jos valuhommat kiinnostavat, tarkempia ohjeita löytyy esimerkiksi täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti