maanantai 20. toukokuuta 2013

Salaatin mausteet

Salaatin syömisessä ihmiset jakaantuvat nähdäkseni kahteen koulukuntaan. Toiset eivät halua salaattinsa päälle mitään mausteita, vaan sanovat nauttivansa kasvisten mausta enemmän sellaisenaan. Toisten mielestä vasta hyvä kastike tekee salaatista kunnon salaatin.


Itse sinnittelin joskus männävuosina ensin mainitussa ryhmässä, mutta silloin elinkin luulossa, että salaatinkastike tulee kaupan pullosta. Nykyisin lisukkeet ovat aika ehdoton juttu.

Kun salaattia syö usein, olisi mukavaa keksiä sille joskus jotain muutakin päällepantavaa kuin pelkkä oliiviöljy. Pari loistavaa vinkkiä löysin Outi Rinteen kirjasta Raakaruoka-aika!, ja ne päätyivät heti suosikeikseni. Alla ohjeet omine muokkauksineni.


Kirjassa "parmesaaniksi valeasussa" kutsuttu juttu sisältää kahta lempiasiaani, ravintohiivahiutaleita ja savupaprikajauhetta, joten odotukseni lopputuloksesta olivat korkealla. Älyttömän hyvää tästä tulikin, vaikka parmesaani-nimitys tässä kohtaa viittaakin enemmän käyttötarkoitukseen kuin makuun. Käytin sekoitukseen suolaa yhden teelusikallisen siinä missä ohjeessa oli kaksi, enkä kyllä jäänyt kaipaamaan lisäsuolaa.

Valeparmesaani

1 dl kuorittuja hampunsiemeniä
1 dl ravintohiivahiutaleita
¼ tl savupaprikajauhetta
½ tl sinappijauhetta
1 rkl oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
1 tl suolaa
½ tl täysruokosokeria

Nypi ainekset sekaisin ja sirottele salaatin tai lämpimän ruuan päälle. 

Toinen lisuke, johon ihastuin, on marjavinagretti. Tein sen vadelmista, mutta kuulemma muutkin marjat käyvät. Aluksi herätti hieman ennakkoluuloja käyttää makeita vadelmia tällaiseen käyttötarkoitukseen, mutta onneksi voitin epäilyni, sillä lopputulos oli oikein hyvä.

Vadelmavinagretti

1 dl vadelmia
1 rkl balsamiviinietikkaa
reilu ½ dl vettä
1 rkl hunajaa
¼ tl suolaa
mustapippuria
½ dl saksanpähkinäöljyä
½ dl oliiviöljyä

Surauta ainekset sekaisin ilman öljyjä blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää öljyt ja sekoita vielä nopeasti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti