perjantai 24. toukokuuta 2013

Raparperi ja kuusenkerkät kamuina

Viimeksi kun vilkaisin raparperipuskaan päin, se näytti pieniltä sykeröiltä, jotka olivat juuri nousseet mullan alta päivänvaloon. Kun eilen katsoin sitä, se oli kasvanut jo isoksi pensaaksi. Suurimmat varret olivat jo melkein liian isoja. Kevät tuntuu taas kulkevan kaksi askelta edellä siihen nähden, mitä itse ehdin tehdä.


Piti alkaa miettiä, mitä raparperista oikein voisi tehdä, kun jokakeväiset piirakat ja kiisselit ovat aina sitä samaa. Kiisselin suuntaan käännyin sitten kutenkin, koska raparperikiisseli on yksi lapsuuden lohturuokiani ja sitä paitsi älyttömän helppo ja nopea tehdä.


Tällä kertaa halusin kuitenkin kiisseliini vähän uudenlaista twistiä, ja ihan sattumoisin se twisti sattui olemaan jotain juuri tähän vuodenaikaan sopivaa. Löysin nimittäin jääkaapista vielä yhden purkin viimekeväänä keittämääni kuusenkerkkäsiirappia. Siirappi ei ollut mennyt miksikään, joten päätin laittaa sen raparperin kaveriksi kattilaan.


Yritän nykyisin pysytellä vähän loitommalla valkoisesta sokerista, joten ohjeeseen lisäämäni sokeri oli täysruokosokeria, joka antaa omaa makuaan ja sisältää sentään vähän enemmän ravintoaineita kuin valkoinen sokeri. Kerran yritin tehdä raparperikiisseliä stevialla makeutettuna, mutta siitä tuli kamalaa, joten jätettäköön stevia muiden ruokien makeuttajaksi. Makeutta tähän antaa tietysti myös se siirappi, johon kylläkin käytin viime vuonna tavallista sokeria. 

Raparperi-kuusenkerkkäkiisseli

7 dl raparperia kuutioituna
1 litra vettä
1,5 dl kuusenkerkkäsiirappia
2 rkl täysruokosokeria
4 rkl perunajauhoja + tilkka vettä

Mittaa kattilaan vesi, raparperit, sokeri ja siirappi. Anna kiehua, kunnes raparperit pehmenevät ja rikkoutuvat, noin 10 minuuttia. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja kaada seos kattilaan ohuena nauhana samalla kiisseliä esimerkiksi vispilällä sekoittaen. Anna pulpahtaa pari kertaa, nosta kiisseli pois hellalta ja anna jäähtyä. Tarjoile kylmänä.

2 kommenttia:

  1. Oi! Raparperi on ensimmäinen kesän herkuista. Kuusenkerkkä antoi siihen varmasti oman kivan makuvivahteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, että jo nyt saa satoa, ja vieläpä ilman vaivannäköä!

      Poista