keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Laatikkohulluus iski


Tämän kevään puutarhavillitys tuntuvat olevan kasvatuslaatikot. Vaikka viljelylavat ovat ainakin aluksi olleet olevinaan kaupunkihipsterien juttu, täällä maallakin on niistä innostuttu. Meillä laatikkoinnostuksen taustalla ovat rikkaruohot, joiden vuoksi lisätilaa uudelle kasvimaalle on vaikea löytää. Vuohenputki on niin sinnikäs paskiainen, että kun se on päässyt puutarhaan siinä määrin villiintymään kuin meillä, sitä ei ihan helpolla häädetä. Viljelylaatikoissa kasvit ovat paremmin suojassa tältäkin rikkaruoholta.


Rakensin ensin kuistin eteen kaksi laatikkoa, joihin istutin yrttejä ja kylvin salaattia. Keittiöpuutarhan on parempi sijaita parin askeleen päässä keittiöstä, koska kenkien jalkaan laittaminen yrttienhakureissua varten alkaa kesän mittaan tuntua liian isolta urakalta. Tein laatikot tavallisesta raakalaudasta, jonka tervasin venetervalla. Laatikoiden pohjana on vahva suodatinkangas, joka estää rikkaruohojen pääsyn kasvatusmultaan mutta päästää kuitenkin veden läpi. Sisäreunoille kiinnitin muovia, joka suojelee puuta kosteudelta.Tein vielä pari laatikkoa lisää vanhoista ikkunankarmeista, jotka löytyivät piharakennuksesta. Olen kyllä aika fiiliksissä, että omista nurkista löytyi valmiiksi jotain vanhaa, joka sopi täydellisesti tällaiseen uudelleenkäyttöön. Karmeja oli kolme, joten kiinnitin kaksi päällekkäin ja tein kolmannelle laudasta korotetun reunan. Karmeissa oli vanhastaan keskellä lauta, joten valmiista laatikoista tuli kaksiosaiset. Nämäkin tervasin, mutta tällä kertaa havupuutärpätillä ohennetulla tervalla, joka kuivui nopeammin ja oli helpompi levittää. Näihin laatikoihin kylvin sen, mitä kasvimaalle ei mahtunut, eli punajuurta, naurista, tilliä, lehtikaalia ja kyssäkaalia. Riviväleihin lykkäsin vielä pari sipulia karkottamaan tuholaisia.

Ensi kevääksi jäi vielä sen verran tehtävää, että laatikot tarvitsisivat lasisen kannen. Nyt pitää pärjätä harson kanssa siihen asti, että hallaöistä ei enää ole pelkoa.

2 kommenttia:

  1. Hitsi, nainen on kätevä emäntä! Mä annoin ihan suosiolla mun tomaattilaatikot Juhan tehtäväksi. Noi sun on hianot! Loistavaa Jaana! Meilläkin kasvaa jo punahierakka ja pienet salaatin alut. Olkkarin pöydällä on tarha hajuherneitä ja tomaatin alkuja ja muutama yrttikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, muakin kyllä vähän auttoi iskä sekä mies, mutta pääasiassa ihan ite kyl tein! Tää on mahtavaa aikaa kun voi tarkkailla, miten kasvivauvat puskee mullan alta päivänvaloon.

      Poista